Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Viitori antreprenori - Arena Urşilor Junior

Concursul

,,Viitori antreprenori - Arena Urşilor Junior

Liceeni din întreaga ţară au înfruntat celebrii urşi din Braşov! Nu, nu în pădure, ci în Arena Urşilor Junior - Concurs naţional de planuri de afaceri.

         Este vorba despre Concursul de planuri de afaceri pentru liceeni ,,Viitori antreprenori - Arena Urşilor Junior" organizat la Braşov. Proiectul a fost organizat de către Colegiul Național Economic Andrei Bârseanu din Braşov, în parteneriat cu Asociaţia ProAfaceri România, Universitatea Transilvania Braşov şi Colegiul Economic Mihail Kogălniceanu, având ca sponsor principal BCR. Coordonatorii proiectului „Viitori antreprenori - Arena Urşilor Junior", proiect aprobat în Calendarul proiectelor de educație extrașcolară regionale și interjudețene CPEERI 2024 / POZ. 275, din partea Colegiul Național Economic ,,Andrei Bârseanu", sunt dna. director prof. Camelia Stareţu, prof. dr. ec Stoican Mirela şi prof. Enache Claudia. Scopul proiectului este dezvoltarea competențelor antreprenoriale, gândirea critică, asumarea responsabilităţilor, respectiv a riscurilor și încurajarea tinerilor spre înființarea de afaceri proprii într-un mediu concurenţial. Concursul s-a derulat în două etape, respectiv evaluarea intermediară a celor 28 de planuri de afaceri înscrise în concurs şi etapa finală la care au participat 15 echipe. Participanţii au fost din Oradea, Drobeta Turnu Severin, Târgovişte, Panciu, Focşani, Miercurea Ciuc, Bran, Făgaraş, Codlea şi Braşov. Finaliştii şi-au susţinut afacerile în devenire în faţa unor ,,urşi" - un juriu profesionist provenit din mediul de afaceri.
Juriul (,,urşii") a fost format din: Raluca Baghiu - antreprenor, expert atragere fonduri europene, evaluator proiecte europene;  Sergiu Nichiforov - responsabil Unitate BCR Braşov, expert financiar bancar; Mircea Chirilă - antreprenor român, revenit în ţară după 16 ani de experienţă profesională în Norvegia, preşedintele Grupului de Inițiativă JCI - Junior Chamber Internaţional Braşov;  Canja Cristina - conferenţiar doctor, director de departament la Facultatea de Turism şi Alimentaţie, Universitatea Transilvania Braşov.
Evenimentul s-a desfăşurat la Braşov, în Centrul Cultural Apollonia, iar echipele participante au avut la dispoziţie criteriile de evaluare pentru a se pregăti în vederea susţinerii prezentărilor în faţa juriului.
Ordinea în clasament a fost următoarea:
1.Premiul Juriului - Trofeul Arena Urşilor Junior 2024 şi Premiul special pentru cel mai realist plan de afaceri din partea Universităţii Transilvania Braşov: Popa Teodora Sabina şi Vlad Maria Diana, eleve la Colegiul ,,Radu Negru" Făgăraș, jud Braşov, profesor coordonator Corsatea Maria cu afacerea Minthi SRL - producţie artizanală de săpunuri şi uleiuri esenţiale pe bază de mentă.
Premiile Asociatia Kastel Braşov, partener în proiect, vouchere de cazare la hotel Şoimul din Poiana Braşov şi trei sesiuni de business coaching pentru fiecare de la GeorgeNedelcu.ro.
2.Premiul Ursul de aur: Panait Emilia Gabriela şi Dogaru Irina Daniela eleve la Colegiul Mihai Kogălniceanu Focşani, jud Vrancea, prof. coordonatori Dărmănescu Sonica şi Badeoan Mariana cu afacerea Framed Memories SRL - studio foto.
Premiile au constat în suma de 1.200 lei oferită de BCR şi ProAfaceri România, vouchere de cazare la Hotel Şoimul din Poiana Braşov, pungă cu cadouri de la BCR.
3.Premiul Ursul de argint: Burlacu Bianca Elena şi Bohatir Ştefan elevi la Colegiul Naţional Gh Vrînceanu din Bacău, prof. coord. Chiscop Luminiţa, cu afacerea Elysian Elegance SRL - producţie de colecţii de haine inspirate din Grecia Antică.
Premiile au constat în suma de 600 lei oferită de BCR şi ProAfaceri, pungă cu cadouri de la BCR şi vouchere de cazare la Hotel Kristal Focşani.
4.Premiul Ursul de bronz: Berdie Darius şi Cazac Daria, elevi la Colegiul Economic ,,Partenie Cosma" din Oradea, prof. coord. Vonea Răzvan Lucian, cu afacerea Ali&Deni Conf SRL (RoMama) - producţie îmbrăcăminte pentru femei însărcinate.
Premiul a constat în suma de 300 lei oferit de BCR şi ProAfaceri şi pungă cu cadouri de la BCR.
5.Menţiune - Jakab Jada Andreea şi Ungureanu Maria Mirabela eleve la Colegiul Naţional Economic ,,Andrei Bârseanu" Braşov, prof. coordonator Vera Simina, cu afacerea Luxe Crochet SRL - producţie produse şi accesorii croşetate gama premium.
Premiul a constat în suma de 100 lei oferită de BCR şi ProAfaceri România, punga cu cadouri de la BCR şi voucher servicii şcoală de şoferi în cuantum de 300 lei oferit de Şcoala de şoferi KronDrive Braşov.
6.Menţiune şi Premiul de popularitate - Vîrcan Rareş şi Topliceanu Georgiana elevi la Centrul de Excelenţă Braşov, prof. coord. Popa Simona şi prof. Stareţu Camelia, cu afacerea Tradiţii cu Rareş - producţie costume populare româneşti.
Premiul a constat în suma de 100 lei oferită de BCR şi Asociaţia ProAfaceri şi pungă cu cadouri de la BCR,
7.Menţiune - Preda Eliza şi Iacob Laura, eleve la Colegiul Tehnic ,,Simion Mehedinţi" din Codlea, jud Braşov, prof. coord. Ionel Georgeta, cu afacerea The Classic Boutique - magazine de haine second-hand provenite de la mărci cunoscute.
Premiul a constat în suma de 100 lei oferită de BCR şi ProAfaceri România, pungă cu cadouri de la BCR şi voucher servicii şcoală de şoferi în cuantum de 200 lei oferit de Şcoala de şoferi KronDrive Braşov.
8.Menţiune şi Premiul special pentru cea mai bună prezentare (oferit de către S.C. Cosminsiel Plan S.R.L) - Leonte Albert Mihai şi Postolache Tudor Justin, elevi la Liceul Teoretic ,,Ioan Slavici" Panciu, jud Vrancea, prof. coord. Rogojinaru Mariana, cu afacerea TimeCraft - aplicaţie funcţională pentru optimizarea timpului personal şi al activităţilor zilnice prin dezvoltarea de rutine.
Premiul a constat în suma de 100 lei oferită de BCR şi ProAfaceri România şi un voucher constând într-o cină la Hotel Kristal din Focşani.
9.Premiul special al Universităţii Transilvania Braşov pentru cel mai realist plan de afaceri: Nemes Vintila Sofia Maria Maria şi Oprean Ioana Sandra, eleve la Colegiul Naţional ,,Radu Negru" din Făgăraş, jud Braşov, prof. coord. Corsatea Maria, cu afacerea Agroacademy Farm - dezvoltarea unei ferme-incubator cu componentă educaţională.
Premiul a constat în pungă cadou oferită de către Universitatea Transilvania Braşov.
10.Mentiune specială - Cosminsiel Plan S.R.L.: Duta Nicoleta Adriana şi Sîrbu Elena Adriana de la Colegiul Economic ,,Ion Ghica" din Târgovişte, jud. Dâmboviţa, prof. coord. Anghel Gheorghița, cu afacerea La Zâmbăreţu - producţie prăjituri şi dulciuri.
11.Mențiune specială - Cosminsiel Plan S.R.L.: Constantin Alexandra şi Magheru Irina, eleve la Colegiul Economic ,,Ion Ghica" din Târgovişte, jud Dâmboviţa, prof. coord. Stoian Georgiana, cu afacerea Arena Kids - loc de joacă pentru copii.
12.Premiul special Blue Ocean Idea din partea ProAfaceri România - Dobrin Laura Florentina şi Cerbu Ion David Silviu, elevi la Liceul Teoretic ,,Ion Slavici" din Panciu, jud Vrancea, prof. coord. Rogojinaru Mariana, cu afacerea WorkIdeas Together - platforma online pentru solicitare servicii de formare. Echipa a primit şi un voucher la Spa în cadrul hotelului Kristal din Focşani.
13.Premiul special pentru cea mai creativă idee de afaceri din partea ProAfaceri România: Papuc Andra Lavinia şi Hvorov Alexandru, elevi la Colegiul Naţional Economic ,,Andrei Bârseanu" din Braşov, prof. coord. Vera Simina, cu afacerea The Cube Stay SRL - facilitate de cazare în case din containere. Echipa a primit voucher servicii şcoală de şoferi în cuantum de 100 lei oferit de Şcoala de şoferi KronDrive Braşov.
14.Menţiune specială -Cosminsiel Plan S.R.L.: Apostol Mario Alberto şi Grigore Ştefan de la Colegiul Economic ,,Ion Ghica" din Târgovişte, jud Dâmboviţa, prof. coord. Stan Elena, cu afacerea Clean X - servicii de curăţenie.
15.Menţiune specială Cosminsiel S.R.L.: Sarac Natalia Daniela şi Indries Dragoş Alexandru de la Colegiul Economic ,,Partenie Cozma" din Oradea, jud. Bihor, prof. coord. Vonea Răzvan Lucian, cu afacerea Pet Zone - pensiune pentru animale de casă şi servicii conexe.
Echipele câştigătoare au primit şi premii constând în agende, rechizite şi birotică, tricouri de la Universitatea Transilvania din Braşov, şepci, turtă dulce, miere de albine şi dulciuri, diplome şi multe aplauze.
Pe lângă premiile materiale oferite de către sponsorii evenimentului, cel mai important premiu a fost experienţa în sine, feedbackul realist oferit de ,,urşi" şi validarea ideii de afaceri în public. În plus, o parte dintre ,,urşi", ca nişte ,,urşi" veritabili, şi-au manifestat intenţia de a investi în câteva dintre afaceri sau de a se asocia pentru dezvoltarea sau în promovarea lor. În plus, unele produse sau servicii vor fi achiziţionate de către ,,urşi" pentru a le susţine.
Statistic, 20 dintre tinerii antreprenori din concurs îşi doresc să atragă fonduri europene în cuantum de circa 8,7 mil lei, cu granturi de la 3000 la 3 mil. lei, iar cifra de afaceri cumulată a acestora este de circa 32 mil lei în primul an! Domeniile de activitate alese de către aplicanţi sunt, în ordine, alimentaţie şi servicii turistice, apoi îmbrăcăminte şi accesorii, iar următoarele domenii preferate sunt imobiliare şi cazare, servicii de educaţie online şi comerţ tradițional.
Chiar dacă proiectul are o puternică componentă educaţională, tinerii viitori antreprenori au tratat extrem de serios acest concurs, au realizat prezentări foarte reuşite şi chiar machete care să îi sprijine în susţinerea planurilor de afaceri.
Preşedintele ProAfaceri România, dl. Peligrad Sorin, a declarat că prin acest proiect se pune prima cărămidă în lanţul antreprenorial al dezvoltării sănătoase a unei afaceri, urmând ca ideile de afaceri să devină startupuri early-stage, startup-uri mature, să fie accelerate, apoi să intre într-un proces de scalare şi chiar internaţionalizare.
Proiectul a beneficiat de suportul financiar al BCR, ca sponsor principal, acesta implicându-se şi în educaţia financiară din România, inclusiv printr-o petiţie care susţine introducerea educaţiei financiare în şcoli.
Întregul proiect a beneficiat de sprijinul partenerilor agenţia de publicitate Coson Media, BraALi Concept S.R.L. Braşov, GI JCI Braşov, Asociaţia Kastel din Braşov, Impact Events, First Jobs School, Teligenta SRL, Renova SRL, ssm.ro, conferințe.ro, George Nedelcu.ro, Şcoala de şoferi KronDrive din Braşov, Hotel Şoimul- Poiana Braşov, Cosminsiel Plan SRL- Cofee Siel din Braşov, Casa de Turtă Dulce din Braşov, Hotel Kristal Focşani, Crucea Rosie Braşov, Miere Puterea Ursului din Cristian şi a partenerilor media newsbv.ro,
1https://www.scoaladebani.ro/lifelab/petitieonline/?fbclid=IwAR2SLvKPZW58z0rNFZKO11p1RSOw3800fmVkS4ehF1f80O9BWoZ_Ri35iHw
ekronomica.ro, economistul.ro, RomâniaDurabilă.ro, Bizilive.Tv, Radio România Braşov FM, MyTex. De asemenea, pentru echipele care s-au deplasat de la distanţe mai mari de 100 km, organizatorii au asigurat decontarea transportului şi cazare pentru toate echipele aflate în această situaţie, iar coffee break-ul a fost asigurat de către BraAli Concept S.R.L. Braşov şi de către Colegiul Naţional Economic ,,Andrei Bârseanu", cei din urmă prin producţia produselor de patiserie şi serviciul de protocol.
Răzvan Vonea

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:38:49 Ora de vară a Europei de Est