Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Primarul Dorel Talpoș a tăiat panglica inaugurală la două blocuri ANL, alături de prefectul Gavrilă Ghilea și ministrul Vasile Blaga

Vineri, la Marghita, eveniment de zile mari

Primarul Dorel Talpoș a tăiat panglica inaugurală la două blocuri ANL, alături de prefectul Gavrilă Ghilea și ministrul Vasile Blaga

Unul dintre evenimentele marcante din mandatul primarului Dorel Talpoș s-a consumat vineri, 10 iulie 2009, când au fost inaugurate 32 de apartamente din cele două blocuri ANL (blocurile 7-8), din Complexul ANL Panduri, unde au mai fost date în folosință 120 de apartamente în perioada 2006-2007. Panglica inaugurală a fost tăiată de primarul Dorel Talpoș, prefectul Gavrilă Ghilea și ministrul Vasile Blaga.

 Conducerea Primăriei municipiului Marghita (primar – ing. Dorel Talpoș, viceprimar – Pocsaly Zoltan) și-a primit distinșii invitați în sala de consiliu, unde primarul Dorel Talpoș a ținut să le prezinte principalele înfăptuiri ale ultimilor ani și în special proiectele aflate în derulare. La masa prezidiului, primarul Dorel Talpoș i-a avut alături pe ministrul Dezvoltării Regionale și Locuinței, Vasile Blaga și pe prefectul județului Bihor, Gavrilă Ghilea, deputații Ștefan Seremi și Lakatos Petru, europarlamentarul Petru Filip, Gheorghe Carp, viceprimarul municipiului Oradea, consilieri județeni și locali... La reuniune, au mai participat Dorel Negruț, consilier de zonă A.N.L., Szarkazi Adalbert, antreprenorul în construcții, Antal Koloman, funcționari ai primăriei...
 Așadar, vineri, ministrul (nostru) Vasile Blaga a onorat inaugurarea primelor 32 de apartamente construite prin A.N.L. în regim de închiriere pentru tineri, din cele 96 de apartamente planificate a se finaliza în 2009, urmând ca în septembrie-octombrie să fie repartizate către solicitanții de locuințe A.N.L., după cum aveam să aflăm de la dl Dionisie Pop, șef birou administrare domeniu public și privat din cadrul Primăriei Marghita.
 „Până la ora actuală, la nivelul primăriei sunt depuse 173 de dosare, care urmează să fie procesate și analizate de comisia constituită în acest scop pentru întocmirea listei de priorități, conform punctajului din regulamentul de repartizare a locuințelor A.N.L., iar primii 96 de solicitanți, în ordinea descrescătoare a punctajului, vor beneficia de o locuință, astfel că sărbătorile de iarnă 2009-2010 le vor petrece în casă nouă.
 În perspectiva anilor 2010-2011 este prevăzută și aprobată construirea a încă 96 de apartamente”, ne-a mai spus dl Dionisie Pop.
 Ștrandul, șapte unități de învățământ, bazinul de înot, drumurile, șoseaua de centură, canalizarea...
 Primarul Dorel Talpoș a pus pe tapet proiectele în derulare, dar și alte doleanțe: ștandul municipal și toată infrastructura, drumurile, un bazin de înot, o șosea de centură, ambulatoriul de la spital, reabilitarea spațiilor verzi (două parcuri), finalizarea lucrărilor de reabilitare începute (în anul electoral) la șapte unități de învățământ...
 Din partea ministrului Vasile Blaga răspunsurile au venit prompt și punctual. Ministrul i-a sfătuit pe edili să dea bătaie să cheltuiască banii, să finalizeze lucrările, să facă licitații, să dea de lucru firmelor, să se împrumute, să sfătuiască tinerii să profite de programul „Prima casă”, să informeze beneficiarii locuințelor că după trei ani de stat cu chirie în apartamente le pot cumpăra, iar banii vor veni înapoi, tot în Marghita și tot pentru construcții de locuințe.
 „Dacă mai vreți blocuri A.N.L., aveți tot sprijinul. Cât mi-ați cerut, atât v-am dat. Banii sunt alocați pentru Marghita. Faceți împrumuturi și voi. Dați bătaie la infrastructură. Profitați de momentele de criză când firmele nu au de lucru. Dați-le de lucru. Cereți bani și pentru locuințe sociale ale primăriei. Faceți-vă un parc de locuințe sociale. Vă înțeleg, a fost an electoral și ați început lucrul la șapte unități de învățământ. Finalizați-le. O parte din ele cuprindeți-le în programul regional. Apă-canal, da! Dar faceți lucruri de calitate. În „Regat” am văzut tot felul de lucrări, unele m-au dezamăgit profund (arătau ca o cocină). Legat de locuințele A.N.L., informați beneficiarii că după trei ani de chirie și le pot cumpăra. Să profite de programul „Prima casă”.
 „Vindeți-le și toți banii vi-i dau înapoi!
 Consilierul Gheorghiță Lupău a pus problema blocurilor de la armată, masive și mult prea scumpe (chiar și chiriile). Ar fi solicitanți pentru cumpărare, dar prețurile sunt mult prea mari. „Să fie recalculate. Prețul lor din 2003 este mult prea mare. Să se acorde facilități, în temei legal...”
„Haideți să uităm de statul comunist. E normal să fie mare dacă și suprafața e mare, iar construcțiile sunt solide. Am vrea să cumpărăm o casă în cinci ani. Alții o cumpără în două generații...”
 Directorul adjunct de la Colegiul Național „Octavian Goga” vrea bani pentru construirea unui nou corp de clădire.
 Ministrul îi răspunde scurt: „Mai întâi trebuie finalizate lucrările la cele șapte unități de învățământ. S-au solicitat bani pentru renovarea casei de cultură, pentru străzi, apă-canal... Dați-i drumul, organizați munca, organizați licitații, dați de lucru firmelor, cheltuiți banii că altfel îi pierdeți. Nu țineți banii blocați în trezorerii. Ați vorbit despre un bazin de înot. De-acord. Faceți licitații. E OK. Vă promit primul „bazin didactic”, cum îl numeați, care se va construi în Bihor să fie cel de la Marghita. Dar vă gândiți și la doamnele din primărie și nu numai, să meargă la fitness, să se întrețină. Să obțineți și bani. Vă dau bani pentru reabilitare termică...”
 Ministrul Vasile Blaga s-a arătat foarte deschis... la pungă, bine intenționat, săritor în sprijinul marghitanilor.
  Așadar, conducerea primăriei, consilierii au tot sprijinul ministrului... numai să pună osul la treabă! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Primarul Dorel Talpoș a tăiat panglica inaugurală la două blocuri ANL, alături de prefectul Gavrilă Ghilea și ministrul Vasile Blaga.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

joi, 1 decembrie 2022