Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 februarie 2024

Statul plătește suplimentar 56 de universități de stat și particulare, în acest an, ca să formeze peste 32 de mii de viitori profesori. Cea mai mare creștere față de anul universitar precedent e la Universitatea din Oradea – 700 de locuri în plus

În anul universitar 2023-2024, statul vrea să formeze peste 32.200 de studenți care ar putea să devină profesori, potrivit datelor din ordinul ministrului Educației nr. 6.234/2023. Este vorba despre ordinul prin care a fost aprobată lista universităților cu programe de formare psihopedagogică. Numărul locurilor a crescut cu aproape 20% față de anul trecut, cu mențiunea că anul trecut în listă nu figura numărul de locuri pentru o serie de universități, iar o universitate particulară este nouă pe această listă – Universitatea „Tibiscus” din Timișoara, care primește 100 de locuri.
Amintim că 56 de universități vor organiza programe de formare psihopedagogică pentru profesori, în anul universitar 2023-2024. Acest lucru înseamnă că pot fi școlarizați 32.250 de studenți care vor să devină profesori.

În anul universitar 2023-2024, la fel ca în fiecare an, universitățile cu cei mai mulți studenți care pot fi școlarizați sunt următoarele:

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca – 3.500;
Universitatea din București – 3.000;
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași – 2.400;
Universitatea Națională de Știință și Tehnologie Politehnica București – 1.600;
Universitatea din Craiova – 1.500;
Universitatea din Oradea – 1.500;
Universitatea de Vest din Timișoara – 1.500;
Universitatea „Transilvania” din Brașov – 1.100;
Academia de Studii Economice din București – 1.000;
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu – 1.000;
Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava – 1.000;
În anul universitar 2022-2023, numărul maxim de studenți care au putut fi școlarizați a fost de 26.880. Creșterea cu 5.370 de studenți este influențată de faptul că pe lista de anul trecut în dreptul a 6 universități era afișat „N/A”. Dacă aceste 6 universități și-a menținut cifra de școlarizare pentru modulul psihopedagogic, atunci noutățile ar fi doar în dreptul Universității Tehnice de Construcți București, care primește 50 de locuri în plus, la Univeristatea din Oradea, care are o creștere de 700 de locuri și la Universitatea din Petroșani – 30 de locuri în plus.

Regulile de finanțare pentru universități prevăd că pentru un student la licență, care urmează modulul de pregătire pedagogică, instituția de învățământ primește cu 16% din alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar mai mult decât pentru un student care nu urmează acest modul. Pentru un student la master, care urmează de regula modului II pedagogic, finanțarea este cu 32% peste alocația pentru finanțarea de bază pe student echivalent unitar.

Primarul Dorel Talpoș a tăiat panglica inaugurală la două blocuri ANL, alături de prefectul Gavrilă Ghilea și ministrul Vasile Blaga

Vineri, la Marghita, eveniment de zile mari

Primarul Dorel Talpoș a tăiat panglica inaugurală la două blocuri ANL, alături de prefectul Gavrilă Ghilea și ministrul Vasile Blaga

Unul dintre evenimentele marcante din mandatul primarului Dorel Talpoș s-a consumat vineri, 10 iulie 2009, când au fost inaugurate 32 de apartamente din cele două blocuri ANL (blocurile 7-8), din Complexul ANL Panduri, unde au mai fost date în folosință 120 de apartamente în perioada 2006-2007. Panglica inaugurală a fost tăiată de primarul Dorel Talpoș, prefectul Gavrilă Ghilea și ministrul Vasile Blaga.

 Conducerea Primăriei municipiului Marghita (primar – ing. Dorel Talpoș, viceprimar – Pocsaly Zoltan) și-a primit distinșii invitați în sala de consiliu, unde primarul Dorel Talpoș a ținut să le prezinte principalele înfăptuiri ale ultimilor ani și în special proiectele aflate în derulare. La masa prezidiului, primarul Dorel Talpoș i-a avut alături pe ministrul Dezvoltării Regionale și Locuinței, Vasile Blaga și pe prefectul județului Bihor, Gavrilă Ghilea, deputații Ștefan Seremi și Lakatos Petru, europarlamentarul Petru Filip, Gheorghe Carp, viceprimarul municipiului Oradea, consilieri județeni și locali... La reuniune, au mai participat Dorel Negruț, consilier de zonă A.N.L., Szarkazi Adalbert, antreprenorul în construcții, Antal Koloman, funcționari ai primăriei...
 Așadar, vineri, ministrul (nostru) Vasile Blaga a onorat inaugurarea primelor 32 de apartamente construite prin A.N.L. în regim de închiriere pentru tineri, din cele 96 de apartamente planificate a se finaliza în 2009, urmând ca în septembrie-octombrie să fie repartizate către solicitanții de locuințe A.N.L., după cum aveam să aflăm de la dl Dionisie Pop, șef birou administrare domeniu public și privat din cadrul Primăriei Marghita.
 „Până la ora actuală, la nivelul primăriei sunt depuse 173 de dosare, care urmează să fie procesate și analizate de comisia constituită în acest scop pentru întocmirea listei de priorități, conform punctajului din regulamentul de repartizare a locuințelor A.N.L., iar primii 96 de solicitanți, în ordinea descrescătoare a punctajului, vor beneficia de o locuință, astfel că sărbătorile de iarnă 2009-2010 le vor petrece în casă nouă.
 În perspectiva anilor 2010-2011 este prevăzută și aprobată construirea a încă 96 de apartamente”, ne-a mai spus dl Dionisie Pop.
 Ștrandul, șapte unități de învățământ, bazinul de înot, drumurile, șoseaua de centură, canalizarea...
 Primarul Dorel Talpoș a pus pe tapet proiectele în derulare, dar și alte doleanțe: ștandul municipal și toată infrastructura, drumurile, un bazin de înot, o șosea de centură, ambulatoriul de la spital, reabilitarea spațiilor verzi (două parcuri), finalizarea lucrărilor de reabilitare începute (în anul electoral) la șapte unități de învățământ...
 Din partea ministrului Vasile Blaga răspunsurile au venit prompt și punctual. Ministrul i-a sfătuit pe edili să dea bătaie să cheltuiască banii, să finalizeze lucrările, să facă licitații, să dea de lucru firmelor, să se împrumute, să sfătuiască tinerii să profite de programul „Prima casă”, să informeze beneficiarii locuințelor că după trei ani de stat cu chirie în apartamente le pot cumpăra, iar banii vor veni înapoi, tot în Marghita și tot pentru construcții de locuințe.
 „Dacă mai vreți blocuri A.N.L., aveți tot sprijinul. Cât mi-ați cerut, atât v-am dat. Banii sunt alocați pentru Marghita. Faceți împrumuturi și voi. Dați bătaie la infrastructură. Profitați de momentele de criză când firmele nu au de lucru. Dați-le de lucru. Cereți bani și pentru locuințe sociale ale primăriei. Faceți-vă un parc de locuințe sociale. Vă înțeleg, a fost an electoral și ați început lucrul la șapte unități de învățământ. Finalizați-le. O parte din ele cuprindeți-le în programul regional. Apă-canal, da! Dar faceți lucruri de calitate. În „Regat” am văzut tot felul de lucrări, unele m-au dezamăgit profund (arătau ca o cocină). Legat de locuințele A.N.L., informați beneficiarii că după trei ani de chirie și le pot cumpăra. Să profite de programul „Prima casă”.
 „Vindeți-le și toți banii vi-i dau înapoi!
 Consilierul Gheorghiță Lupău a pus problema blocurilor de la armată, masive și mult prea scumpe (chiar și chiriile). Ar fi solicitanți pentru cumpărare, dar prețurile sunt mult prea mari. „Să fie recalculate. Prețul lor din 2003 este mult prea mare. Să se acorde facilități, în temei legal...”
„Haideți să uităm de statul comunist. E normal să fie mare dacă și suprafața e mare, iar construcțiile sunt solide. Am vrea să cumpărăm o casă în cinci ani. Alții o cumpără în două generații...”
 Directorul adjunct de la Colegiul Național „Octavian Goga” vrea bani pentru construirea unui nou corp de clădire.
 Ministrul îi răspunde scurt: „Mai întâi trebuie finalizate lucrările la cele șapte unități de învățământ. S-au solicitat bani pentru renovarea casei de cultură, pentru străzi, apă-canal... Dați-i drumul, organizați munca, organizați licitații, dați de lucru firmelor, cheltuiți banii că altfel îi pierdeți. Nu țineți banii blocați în trezorerii. Ați vorbit despre un bazin de înot. De-acord. Faceți licitații. E OK. Vă promit primul „bazin didactic”, cum îl numeați, care se va construi în Bihor să fie cel de la Marghita. Dar vă gândiți și la doamnele din primărie și nu numai, să meargă la fitness, să se întrețină. Să obțineți și bani. Vă dau bani pentru reabilitare termică...”
 Ministrul Vasile Blaga s-a arătat foarte deschis... la pungă, bine intenționat, săritor în sprijinul marghitanilor.
  Așadar, conducerea primăriei, consilierii au tot sprijinul ministrului... numai să pună osul la treabă! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Primarul Dorel Talpoș a tăiat panglica inaugurală la două blocuri ANL, alături de prefectul Gavrilă Ghilea și ministrul Vasile Blaga.

Trimite email
vineri, 29 martie 2024, 17:46:51 Ora standard a Europei de Est