Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

Copiii din Sălard au fost încântați să danseze pe marea scenă

Duminică, în cadrul Zilelor comunei,

Copiii din Sălard au fost încântați să danseze pe marea scenă

Duminică (12 iulie 2009), organizatorii Zilelor comunei Sălard (în frunte cu destoinicul primar Nagy Miklos) au cadorisit copiii Sălardului cu un program de teatru de păpuși bine primit de cei mici, dar și de cei mari, care s-au distrat copios. Mai mult chiar, le-au oferit șansa de a dansa pe marea scenă a serbărilor, iar copiii au fost încântați de onoarea care li s-a făcut, după cum aveam să aflăm de la directorul adjunct al Grupului Școlar de Agricultură Ecologică din Sălard, dna prof. Nagy Irina, coordonatorul activităților

 Programul micilor artiști (școlari și preșcolari, îndrumați de profesorul de istorie, dna Florica Borz, înv. Korosi Maria și înv. Juhos Marta) a cuprins o gamă bogată și variată de dansuri: dansuri populare românești, maghiare și moldovenești, hip-hop, dans de societate, precum și majorete... În unele cazuri, dansatorii și-au pus la contribuție toată imaginația și talentul lor artistic, inventând figuri și evoluând în regia pe care singuri și-au gândit-o.
„Avem copii inventivi și talentați, dornici de afirmare, care abia au așteptat ziua aceasta pentru a urca pe scena artiștilor profesioniști, cunoscuți și îndrăgiți”, ne-a mărturisit directorul adjunct, dna prof. Irina Nagy.
 Brigitta și dansatorii de la Tini Dance Center Săcuieni – cireașa de pe tort
 Mohácsi Brigitta a făcut furori, duminică, la Sălard, ca de altfel peste tot pe unde merge de vreo patru ani, la toate balurile și petrecerile (în Bihor și Sălaj, la Borș, Diosig, Curtuișeni, Marghita, Remetea, Biharia, Paleu și până la Sfântul Gheorghe..., dar chiar și în Ungaria). E frumoasă-foc, plină de viață și știe cum să se facă plăcută. Brigitta cucerește cu frumusețea fizică, vocea caldă, mișcarea scenică imprevizibilă și un repertoriu de succes. „Muzica e viața mea”, declară cu sinceritate absolventa Liceului de Artă din Oradea. Nu se consideră vedetă, deși are toate motivele să o facă după felul în care cântă și încântă. Alături de doi dansatori (Kati și Laci), Brigitta face  show, punând stăpânire pe publicul tânăr, dar nu numai, iar la finalul recitalului împarte autografe (și CD-uri) în stil de mare vedetă, lăsând o bună impresie și amintiri plăcute. Preocupată mai mult de carieră decât de succesul imediat și ieftin, Brigitta nu se mulțumește doar cu ceea ce a acumulat în liceul artiștilor orădeni, dorește o perfecționare prin studii universitare. Așa se face că acum e studentă, în anul II, la Facultatea de Muzică din Oradea, la canto clasic, iar muzica ușoară o cântă din pasiune și cu mult suflet. Se vede și se simte. Are har și un întreg arsenal pentru a cuceri. La 21 de ani, în plină ascensiune de formă, prințesa din Tămășeu promite mult în domeniul artistic și trebuie să ajungă departe pentru că este muncitoare, modestă și serioasă, deloc fițoasă! „Ea cântă cu succes în maghiară, română, italiană și engleză, în funcție de public”, ține să ne asigure Linda, surioara sa mai mare. Duminică, la Sălard, Brigitta a fost cireașa de pe tort, asemeni minunaților dansatori din Săcuieni, argintul viu al învățătoarei Erdei Katalin (din Săcuieni), circa 70 de copii, de toate vârstele, care dansează dumnezeiește, făcând adevărată acrobație pe scenă. Numele asociației lor (Tini Dance Center) este de-acum cunoscut în tot județul, iar Katalin și dansatorii își respectă blazonul pe oricare scenă. I-am văzut și i-am admirat la Paleu, iar revăzut și ne-au încântat la fel de mult și la Sălard...
 Concurs internațional de atelaje
 Tot duminică, în cea de-a treia zi a Serbărilor de la Sălard, pe terenul de sport, a avut loc concursul internațional tradițional de atelaje, cu participarea a 26 de concurenți din județ și invitați din Ungaria. Pentru câștigători, organizatorii (ing. Kertmegi Stefan și ing. Molnar Stefan din Salonta, sprijiniți de Margareta Molnar, pe linie de secretariat) au pregătit diplome, trofee, cupe și medalii, care au fost înmânate de primarul Nagy Miklos, iar toți concurenții de sex feminin au primit flori.
La proba de obstacole, pe primele trei locuri s-au situat Levai Zsombor din Sălard, Balogh Antal și Sovari Janos, ambii din Ungaria.
 În proba de urmărire, primele trei locuri au fost ocupate tot de cei trei concurenți, dar în ordine inversă: Sovari Janos, Balogh Antal și Levai Zsombor.
O bună impresie a lăsat, la ambele probe, ambițioasa și frumoasa Paula Nistor din Salonta, cu poneii săi (ocupantă a locului VI la obstacole și a locului V la urmărire).
 Cea de-a II-a întâlnire a motocicliștilor
 Pe agenda celei de-a XI-a ediții a Zilelor comunei Sălard, din acest an, a figurat, întâlnirea motocicliștilor, organizată  pentru a doua oară, consecutiv, de clubul M.C. HAWKS (în frunte cu Korosi Ferencz – zis și „Kefe”). La reuniunea de sâmbătă de la Sălard, au participat circa 150 de pasionați ai autovehiculului pe două roți din Ungaria, Satu Mare, Sălaj, Oradea și din zona Sălardului. În deschiderea întâlnirii, pe străzile principale ale localității, a avut loc parada motocicliștilor, urmată de un show de streetfighter (cascadorie pe o roată și două roți). Cea mai tare motocicletă a fost desemnată în urma unei confruntări față-n față, care împinge pe care, prin forța cailor putere, într-un moto sumo party. La final, organizatorii și-au cinstit invitații (participanții) cu bogracs și gulaș.
  În acest fotoreportaj, noi v-am prezentat doar câteva secvențe din bogatul și variatul program al celor trei zile de frumoasă întâmplare ce s-a petrecut vineri, sâmbătă și duminică la Sălard. Felicitările pentru reușita manifestărilor le merită pe deplin organizatorii, în frunte cu cel dintâi gospodar al comunei, primarul Nagy Miklos. (Ovidiu DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Copiii din Sălard au fost încântați să danseze pe marea scenă.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

miercuri, 30 noiembrie 2022