Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Copiii din Sălard au fost încântați să danseze pe marea scenă

Duminică, în cadrul Zilelor comunei,

Copiii din Sălard au fost încântați să danseze pe marea scenă

Duminică (12 iulie 2009), organizatorii Zilelor comunei Sălard (în frunte cu destoinicul primar Nagy Miklos) au cadorisit copiii Sălardului cu un program de teatru de păpuși bine primit de cei mici, dar și de cei mari, care s-au distrat copios. Mai mult chiar, le-au oferit șansa de a dansa pe marea scenă a serbărilor, iar copiii au fost încântați de onoarea care li s-a făcut, după cum aveam să aflăm de la directorul adjunct al Grupului Școlar de Agricultură Ecologică din Sălard, dna prof. Nagy Irina, coordonatorul activităților

 Programul micilor artiști (școlari și preșcolari, îndrumați de profesorul de istorie, dna Florica Borz, înv. Korosi Maria și înv. Juhos Marta) a cuprins o gamă bogată și variată de dansuri: dansuri populare românești, maghiare și moldovenești, hip-hop, dans de societate, precum și majorete... În unele cazuri, dansatorii și-au pus la contribuție toată imaginația și talentul lor artistic, inventând figuri și evoluând în regia pe care singuri și-au gândit-o.
„Avem copii inventivi și talentați, dornici de afirmare, care abia au așteptat ziua aceasta pentru a urca pe scena artiștilor profesioniști, cunoscuți și îndrăgiți”, ne-a mărturisit directorul adjunct, dna prof. Irina Nagy.
 Brigitta și dansatorii de la Tini Dance Center Săcuieni – cireașa de pe tort
 Mohácsi Brigitta a făcut furori, duminică, la Sălard, ca de altfel peste tot pe unde merge de vreo patru ani, la toate balurile și petrecerile (în Bihor și Sălaj, la Borș, Diosig, Curtuișeni, Marghita, Remetea, Biharia, Paleu și până la Sfântul Gheorghe..., dar chiar și în Ungaria). E frumoasă-foc, plină de viață și știe cum să se facă plăcută. Brigitta cucerește cu frumusețea fizică, vocea caldă, mișcarea scenică imprevizibilă și un repertoriu de succes. „Muzica e viața mea”, declară cu sinceritate absolventa Liceului de Artă din Oradea. Nu se consideră vedetă, deși are toate motivele să o facă după felul în care cântă și încântă. Alături de doi dansatori (Kati și Laci), Brigitta face  show, punând stăpânire pe publicul tânăr, dar nu numai, iar la finalul recitalului împarte autografe (și CD-uri) în stil de mare vedetă, lăsând o bună impresie și amintiri plăcute. Preocupată mai mult de carieră decât de succesul imediat și ieftin, Brigitta nu se mulțumește doar cu ceea ce a acumulat în liceul artiștilor orădeni, dorește o perfecționare prin studii universitare. Așa se face că acum e studentă, în anul II, la Facultatea de Muzică din Oradea, la canto clasic, iar muzica ușoară o cântă din pasiune și cu mult suflet. Se vede și se simte. Are har și un întreg arsenal pentru a cuceri. La 21 de ani, în plină ascensiune de formă, prințesa din Tămășeu promite mult în domeniul artistic și trebuie să ajungă departe pentru că este muncitoare, modestă și serioasă, deloc fițoasă! „Ea cântă cu succes în maghiară, română, italiană și engleză, în funcție de public”, ține să ne asigure Linda, surioara sa mai mare. Duminică, la Sălard, Brigitta a fost cireașa de pe tort, asemeni minunaților dansatori din Săcuieni, argintul viu al învățătoarei Erdei Katalin (din Săcuieni), circa 70 de copii, de toate vârstele, care dansează dumnezeiește, făcând adevărată acrobație pe scenă. Numele asociației lor (Tini Dance Center) este de-acum cunoscut în tot județul, iar Katalin și dansatorii își respectă blazonul pe oricare scenă. I-am văzut și i-am admirat la Paleu, iar revăzut și ne-au încântat la fel de mult și la Sălard...
 Concurs internațional de atelaje
 Tot duminică, în cea de-a treia zi a Serbărilor de la Sălard, pe terenul de sport, a avut loc concursul internațional tradițional de atelaje, cu participarea a 26 de concurenți din județ și invitați din Ungaria. Pentru câștigători, organizatorii (ing. Kertmegi Stefan și ing. Molnar Stefan din Salonta, sprijiniți de Margareta Molnar, pe linie de secretariat) au pregătit diplome, trofee, cupe și medalii, care au fost înmânate de primarul Nagy Miklos, iar toți concurenții de sex feminin au primit flori.
La proba de obstacole, pe primele trei locuri s-au situat Levai Zsombor din Sălard, Balogh Antal și Sovari Janos, ambii din Ungaria.
 În proba de urmărire, primele trei locuri au fost ocupate tot de cei trei concurenți, dar în ordine inversă: Sovari Janos, Balogh Antal și Levai Zsombor.
O bună impresie a lăsat, la ambele probe, ambițioasa și frumoasa Paula Nistor din Salonta, cu poneii săi (ocupantă a locului VI la obstacole și a locului V la urmărire).
 Cea de-a II-a întâlnire a motocicliștilor
 Pe agenda celei de-a XI-a ediții a Zilelor comunei Sălard, din acest an, a figurat, întâlnirea motocicliștilor, organizată  pentru a doua oară, consecutiv, de clubul M.C. HAWKS (în frunte cu Korosi Ferencz – zis și „Kefe”). La reuniunea de sâmbătă de la Sălard, au participat circa 150 de pasionați ai autovehiculului pe două roți din Ungaria, Satu Mare, Sălaj, Oradea și din zona Sălardului. În deschiderea întâlnirii, pe străzile principale ale localității, a avut loc parada motocicliștilor, urmată de un show de streetfighter (cascadorie pe o roată și două roți). Cea mai tare motocicletă a fost desemnată în urma unei confruntări față-n față, care împinge pe care, prin forța cailor putere, într-un moto sumo party. La final, organizatorii și-au cinstit invitații (participanții) cu bogracs și gulaș.
  În acest fotoreportaj, noi v-am prezentat doar câteva secvențe din bogatul și variatul program al celor trei zile de frumoasă întâmplare ce s-a petrecut vineri, sâmbătă și duminică la Sălard. Felicitările pentru reușita manifestărilor le merită pe deplin organizatorii, în frunte cu cel dintâi gospodar al comunei, primarul Nagy Miklos. (Ovidiu DAN)
 P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Copiii din Sălard au fost încântați să danseze pe marea scenă.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 16:51:47 Ora de vară a Europei de Est