Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concert „Agnus Dei” la Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea,

Duminică, 19 mai

Concert „Agnus Dei” la Catedrala „Sf. Nicolae” din Oradea,

Cu binecuvântarea Preasfinției Sale Virgil Bercea, în bucuria Învierii Domnului, Episcopia Greco-Catolică de Oradea vă invită să luați parte duminică, 19 mai 2024, de la ora 19.00, în Catedrala „Sf. Nicolae" din Oradea, la Concertul coral „Agnus Dei".

Vor interpreta: Corul „Bunavestire-Francisc Hubic" al Eparhiei de Oradea (dirijor: Radu Mureșan), Corul de Cameră VOCES (dirijor: Ovidiu Iloc), Corul Facultății de Muzică (dirijor Carmen Rus), Corul Filarmonicii de Stat Oradea (dirijor: Olga Bejan, pian - Camelia Andone, arciliuto - Ovidiu Iloc) și artista Paula Seling. Evenimentul, prezentat de doamna Teodora Moga, va îmbina piesele cunoscutei soliste naționale Paula Seling, cu muzica sacră interpretată de patru coruri locale.
Dorind să împărtășească tuturor Lumina sărbătorile pascale recent celebrate, Concertul „Agnus Dei" din Catedrala „Sf. Nicolae" va oferi publicului ocazia de a asculta mai multe piese în primă audiție orădeană, printre care: „Agnus Dei" din Messa a quattro voci da cappella (SV 190), de Claudio Monteverdi - interpretat de Corul de Cameră Voces.
Corul de Cameră Voces, ai cărui membri sunt amatori de muzică, în sensul cel mai bun al cuvântului, căci iubesc (lat. amare) cântul coral, este un cor  care împlinește 10 ani de existență în orașul nostru, dorind să marcheze această aniversare prin interpretări care să îi confirme locul și rolul lor în muzica corală orădeană. O altă primă-audiție orădeană, posibil și națională va fi „Magnificat"  - Arvo Pärt, interpretată de aceeași corală, alături de multe alte surprize ale serii pregătite de ceilalți invitați la care sunteți așteptați cu bucurie să fiți părtași!
Acum este timpul Învierii, timp al bucuriei transmise prin muzică, cea care ne deschide mintea și inima către Binele și Frumosul absolut care își au originea supremă în Dumnezeu!
Cristos a Înviat!
 
„Noaptea muzeelor" în Catedrala „Sf. Nicolae" din Oradea, 18 mai 2024
Inițiativa „Noaptea muzeelor" din Catedrala „Sf. Nicolae" [Str. Iuliu Maniu nr.1] este inclusă în acest an în a XXVI-a ediție a Zilelor Muzeului Țării Crișurilor, care se desfășoară în orașul nostru în perioada 10-24 mai 2024, sub egida Muzeului Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal.
 În cadrul acesteia, pe 18 mai a.c., în Catedrala Greco-Catolică din Oradea va putea fi vizitată expoziția „Episcopii martiri - 5 ani de la vizita Papei în România" dedicată celor șapte Fericiți Episcopi Români Martiri greco-catolici, morți pentru credință în timpul regimului comunist: Valeriu Traian Frenţiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu şi Iuliu Hossu - beatificați pe 2 iunie 2019 de Papa Francisc, pe Câmpia Libertăţii de la Blaj. Expoziția va cuprinde, în mod simbolic, imagini de la Blaj, Potirul și Evanghelia folosite în cadrul Sfintei Liturghii solemne de beatificare și alte obiecte cu valoare cultural-spirituală. De asemenea va fi deschis publicului grupul statuar „Represiune și rezistență" a artistului Cătălin Bădărău, prezent la Oradea. Punctul muzeal Catedrala „Sf. Nicolae" din Oradea va cuprinde totodată expoziția „Înger și Înger căzut" a sculptorului Adrian Ilfoveanu, deja prezentă în Piața Unirii, în fața altarului Catedralei „Sf. Nicolae". Vizitatorii  vor putea de asemenea vizita cripta Catedralei „Sf. Nicolae", deschisă publicului pe tot parcursul zilei de 18 mai a.c..
La această a IX-a ediție a Nopții Muzeelor de la Oradea, în Catedrala „Sf. Nicolae" din Oradea, de la ora 22.00, va avea loc un moment muzical susținut de studenții Departamentului de Muzică de la Facultatea de Arte a Universității din Oradea, în cadrul căruia vor interpreta Borbiró Timea (flaut) și Bakos Robert (orgă).
După reușita evenimentului cultural „Noaptea muzeelor" 2023, în cadrul căruia Catedralei „Sf. Nicolae" din Oradea i-au trecut pragul peste 1000 de persoane, în acest an se dorește ca inițiativa să fie oportunitatea tuturor vizitatorilor de a se bucura de valorile trecutului și ale prezentului pe care Episcopia Greco-Catolică de Oradea dorește să le împărtășească comunității, la aniversarea a cinci ani de la beatificarea Fericiților Episcopi Martiri Greco-Catolici.
 Intrarea va fi liberă în Noaptea Muzeelor la toate obiectivele menționate mai sus!
Mihaela Caba-Madarasi
jurnalist/responsabil departament comunicare EGCO

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:10:48 Ora de vară a Europei de Est