Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Șase tineri orădeni au jucat ,,Romeo și Julieta” în limba română, la Torino

Lingue in scena, un spectacol în mai multe limbi

Șase tineri orădeni au jucat ,,Romeo și Julieta” în limba română, la Torino

LINGUE IN SCENA este un proiect al Primăriei Torino, inițiat în 2001. De atunci, mai mult de 12.000 de tineri din diferite țări europene au venit la Torino pentru a juca, în limba maternă, peste 250 de piese.

Lingue in scena presupune un spectacol în mai multe limbi, jucat de tineri actori amatori din țările participante la proiect. Ideea este ca actorii să-și spună replicile în limba maternă, punându-le într-o nouă structură pentru a recrea piese clasice. Astfel, muzica, dansul și cuvintele din diverse limbi s-au amestecat pentru a arăta încă o dată că arta ne poate aduce împreună.
Anul acesta, în perioada 12-17 mai, pentru prima dată, România a fost reprezentată de șase tineri de la Colegiul Tehnic Mihai Viteazul Oradea (Borza Carina, Ierina Alexandra - coregrafie, Vaida Robert - Signor Capulet și Vișoiu Patrik- Benvoglio), Colegiul Național Emanuil Gojdu Oradea (Popa Catinca - Julieta) și Liceul Baptist Emanuel Oradea (Mela Mihnea - coregrafie). Aceștia au jucat alături de tineri din Franța, Grecia, Irlanda, Italia și Spania.
Deși sunt la prima experiență de acest gen, cei șase elevi din România au impresionat prin dăruire și seriozitate. Timp de o săptămână au lucrat câte 6-7 ore pe zi (coregrafie, actorie), pentru a pune în scenă piesa lui Shakespeare, Romeo și Julieta,  sub îndrumarea regizorului Marco Alotto. A fost o experiență extrem de densă, în urma căreia elevii nu și-au descoperit doar noi pasiuni, ci și-au dezvoltat abilități esențiale pentru viitorul lor precum reziliența, controlul emoțiilor, expresivitatea, comunicarea para-verbală și nonverbală. Dincolo de toate acestea, au înțeles cât de importantă este disciplina și determinarea pentru orice demers.
Spectacolul în sine a fost fascinant, atât pentru ei cât și pentru public, fiind o montare într-o viziune modernă, îmbinând muzica, dansul și interpretarea scenică. A fost o adevărată magie! Niște copii neinițiați în arta teatrală au reușit într-o săptămână să pună în scenă un spectacol de înaltă calitate.
Altfel voi privi de acum încolo fiecare scenă dintr-un spectacol. Acum când știu câtă muncă e în spatele fiecărui detaliu, a spus Patrik.
Lumea e o scenă. Ce am făcut noi aici e valabil și în viață. Succesul vine numai din muncă asiduă, disciplină și talent. Când crezi că nu mai poți, mai poți un pic! (Catinca)
Fotografiile sunt grăitoare, în acest sens.
La final se cuvine să mulțumim: organizatorilor, Primăria Torino (prin domnul Alessandro Campanella) - pentru invitație și oportunitate, Consulatului României la Torino, în special domnului Consul general dr. Cosmin Dumitrescu pentru susținere, Asociației Aripi de lumină Torino, care ne-au fost alături în fiecare zi (aici avem mulțumiri speciale pentru Ileana și Ionela, două doamne extraordinare) și facilitatorului fără de care nu am fi ajuns acolo, Asociația Pro-Timer Oradea (prin președinte Delia Mela).
Profesor coordonator Popa Alice

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:26:09 Ora de vară a Europei de Est