Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

ERASMUS + Experiență, educație și cultură în LEGIONOWO, POLONIA

Mobilitate proiect la Colegiul Național ,,Octavian Goga” Marghita

ERASMUS + Experiență, educație și cultură în LEGIONOWO, POLONIA

Prima mobilitate a proiectului de ACREDITARE ERASMUS+ EDUCAȚIE ȘCOLARĂ cu număr de referință: KA120-SCH-DA3960B2, desfășurată în luna aprilie 2024, ne-a oferit una dintre cele mai frumoase experiențe din viața noastră. Grupul care s-a deplasat la Legionowo, Polonia, a fost format din: prof. Cozma Elisabeta, prof. Voicu Tatiana, prof. Coraș Zenovia și prof. Vlaicu Meda.

Participarea la mobilitatea de tip job shadowing ne-a dăruit bucuria de a cunoaște și interacționa cu oameni minunați într-un mediu cultural și educațional diferit, plăcerea de a afla mai multe despre țara gazdă și, mai mult de atât, marea șansă de a ne îmbunătăți cunoștințele prin compararea sistemului educațional românesc cu cel polonez.
Gazda noastră a fost școala ZESPOL-SZKOLNO-PRZEDSZKOLNY nr. 2 din orașul Legionowo, un oraș frumos, pitoresc, curat, plin de spații verzi atent îngrijite, aflat la o mică distanță de capitala Varșovia, o metropolă deosebită, un Phoenix care a renăscut din cenușa războiului.
Conducerea, cadrele didactice și ceilalți angajați ai școlii gazdă ne-au primit cu multă căldură și au făcut tot posibilul să ne ofere o experiență de neuitat. Am întâlnit acolo niște oameni deosebiți care au avut grijă în permanență de bunăstarea noastră și ne-au făcut să ne simțim privilegiate și răsfățate de-a dreptul.
Obiectivul deplasării noastre a fost însușirea unor metode si tehnici creative de predare-învățare pentru promovarea educației incluzive. Astfel, timp de cinci zile, am asistat și uneori am participat activ la lecții și activități organizate la clase unde învață copii cu cerințe educaționale speciale sau proveniți din medii defavorizate.
Am fost de asemenea invitate să participăm și la o ședință cu părinții unde elevii clasei a V-a au pregătit și un mic moment artistic, punând în scenă o poezie cunoscută din literatura poloneză, poezie menită să cultive spiritul de echipă și empatia.
Am avut totodată privilegiul de a vizita Primăria orașului Legionowo și de a fi primiți de domnul primar și de domnul viceprimar, cu care am avut discuții legate de problemele actuale din sistemul de învățământ și de modul în care conducerea orașului sprijină educația. Am fost extrem de impresionate când ni s-a adus la cunoștință faptul că jumătate din bugetul de cheltuieli al primăriei este direcționat către școlile din oraș. La școala noastră gazdă învață aproximativ 60 de elevi cu cerințe educaționale speciale, iar pentru sprijinirea acestor elevi au fost angajați 40 de profesori de sprijin. Este exemplul perfect de strânsă colaborare între școli și conducerea orașului.
Suntem extrem de recunoscătoare pentru șansa de a participa la acest proiect, pentru ocazia de a experimenta toate acele trăiri, pentru oamenii minunați care au avut grijă de noi în Legionowo, care ne-au devenit prieteni apropiați și ne-au făcut să ne simțim ca în familie și sperăm să mai avem prilejul de a repeta această experiență cât mai curând.
Prof. Meda Vlaicu
Prof. Elisabeta Cozma
Prof. Tatiana Voicu
Prof. Zenovia Coraș
Colegiul Național ,,Octavian Goga" Marghita

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:14:49 Ora de vară a Europei de Est