Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lumea e frumoasă cu copiii și „Peace-Barış Manço”

La Școala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu” din Oradea

Lumea e frumoasă cu copiii și „Peace-Barış Manço”

Proiectul eTwinning The world is beautiful with children and "Peace-Barış Manço"- Lumea e frumoasă cu copiii și „Peace-Barış Manço" este realizat în parteneriat cu șapte școli din Turcia și Grădinița PP2 din Caransebeș.

Prin acest proiect ne-am propus să descoperim valorile unice ale cântecelor lui Barış Manço, împreună cu elevii noştri şi să le punem la suflet. Este vorba despre DRAGOSTE, RESPECT, TOLERANȚĂ, EMPATIE, PACE, COMPASIUNE.
De ce Barış Manço?
Am aflat că este și va rămâne una dintre cele mai populare personalități publice din Turcia mult timp după moartea sa. A fost muzician, cântăreţ, compozitor, actor, producător de televiziune. Barış Manço a compus aproximativ 200 de cântece și este printre cei mai bine vânduți artiști turci până în prezent și câștigătorul celor mai multe premii. Multe dintre melodiile sale au fost traduse în alte limbi, inclusiv engleză, franceză, japoneză, greacă, italiană, bulgară, română, persană, ebraică, urdu, arabă și germană. Prin programul său TV, 7'den 77'ye (De la 7 la 77), Manço a călătorit prin lume și a vizitat multe țări. Acest program educațional cultural și de divertisment de mare succes era destinat copiilor și familiilor.
Scopul demersului nostru este să transmitem copiilor de astăzi frumoasele obiceiuri și tradiții ale unui popor, conduita morală, valorile etice și politețea din cântecele lui Barış Manço, dezvoltându-le capacitatea de a cerceta, de a accepta diferite culturi și de a le arăta respect. Ne propunem să demonstrăm, din perspectiva unui copil, că dragostea și curtoazia/politețea/ prietenia sunt cele mai puternice chei din lume.
Obiectivele proiectului:
-        să prezentăm o mare personalitate precum Barış Manço copiilor de azi, întrucât am fost întristaţi de declinul treptat al valorilor morale şi etice în zilele noastre;
-        să reamintim copiilor, prin cântecele lui Barış Manço, valori frumoase în timp ce ne jucăm, ne distrăm;
-        să audieze cântecele lui  Barış Manço scrise pentru copii;
-        să cânte împreună cu partenerii și să realizeze un videoclip împreună.
Activitățile desfășurate sunt interesante, potrivit vârstei copiilor. Ei participă cu interes, descoperă și învață lucruri noi, își formează deprinderi de lucru cu calculatorul, exersează limba engleză, se amuză, lucrează în echipă, învățând unii de la alții într-un mod atractiv, colaborează și comunică cu elevi din țară și din Turcia.
În cadrul proiectului, elevii, lucrând în echipă, află lucruri interesante despre alte culturi și civilizații, au șansa de a vedea on-line cum arată alte școli din țara parteneră, fac schimb de idei, li se dezvoltă creativitatea. În derularea activităților se utilizează mijloace moderne și sunt completate cunoștințele elevilor de la clasă.
Participând activ și conștient la activitățile proiectului, elevii au posibilitatea de a valoriza cunoștințele și de a-și consolida comportamente frumoase. Impactul este benefic pentru toți, mai ales că a fost prima experiență eTwinning a elevilor clasei pregătitoare D. Am reușit să deprindem experiența învățării la distanță, una atractivă și eficientă prin jocurile propuse (wordwall, Kahoot), dar și prin videoclipul realizat în comun cu partenerii implicați în proiect. Modul în care elevii au reacționat ne-a demonstrat că sunt dornici de a interacționa cu tehnologia digitală.
Lumea este frumoasă cu copiii, așa că trebuie să-i creștem bine și frumos pentru viitor. Dacă insuflăm unui copil onestitate, moralitate, compasiune și empatie putem salva lumea. Dar cum învață un copil?  Care este cel mai eficient mod de a învăța?
             Noutatea evenimentului și proiectului este, așa după cum ținem să subliniem, iar și iară, experiența învățării la distanță, care este una atractivă și eficientă prin joc și distracție, aceasta fiind de durată. Modul în care elevii au reacționat ne-a demonstrat că sunt dornici de a interacționa cu tehnologia digitală. Am lucrat cu toții într-un mediu de colaborare, intercultural.
              La finalul proiectului se aplică chestionare pentru a identifica interesele și nevoile beneficiarilor direcți, gradul de satisfacție în urma activităților desfășurate, a relevanței produselor obținute și a stimulării interesului de participare în viitor la proiecte eTwinning.
             În concluzie, dorim să ne exprimăm bucuria că am avut ocazia să-l cunoaștem pe artistul Barış Manço, care ne-a adus împreună în acest proiect minunat. Și iată că putem afirma: ,,Muzica unește oamenii, șterge orice granițe și dă naștere la bunătate", citându-l pe Farewell Meeting.
Prof. Simona Bunta & Ani Monica și Istvanovicz Carla

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:39:19 Ora de vară a Europei de Est