Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Rectorul Universității din Oradea și primarul Florin Birta au discutat, pe teren, despre dezvoltarea urbanistică viitoare a Campusului central

Miercuri, întâlnire de gradul zero,

Rectorul Universității din Oradea și primarul Florin Birta au discutat, pe teren, despre dezvoltarea urbanistică viitoare a Campusului central

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, secondat de o echipă formată din profesori de la Arhitectură, s-a întâlnit, în după-amiaza zilei de miercuri, 29 mai 2024, cu primarul Oradiei, Florin Birta, însoțit, la rândul său, de viceprimarul Marcel Dragoș și de specialiști în domeniul edilitar: arhitectul-șef al orașului, Radu Fortiș, respectiv directorul tehnic al municipalității, Sebastian Marchiș.

Întâlnirea a avut loc pe teren, în Campusul Central B al Universității din Oradea, și a avut ca scop dialogul punctual asupra unor aspecte ce țin de arhitectura campusului.
Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, i-a cerut primarului să-l sprijine în demersurile legate de demolarea unei cazărmi aflată în inima noului campus, clădirea aflată astăzi în ruină. „Ne dorim ca aici să deschidem un adevărat culoar verde, asigurând continuarea zonei verzi din campusul central către o zonă verde care să lege cele două spații exterioare", a precizat rectorul Universității din Oradea. Clădirea, veche de peste o sută de ani, nu a putut fi demolată deoarece, până de curând, a fost considerată monument istoric. „Dacă lucrurile s-au lămurit și cei de la Direcția de Cultură consideră că imobilul nu este unul de patrimoniu, nu văd niciun impediment în a aproba demolarea", a spus edilul Oradiei.
O altă problemă pusă în discuție este legată de inițiativa administrației locale privind lărgirea, la patru benzi de circulație, a străzii Universității. Rectorul, susținut de arhitectul conf. univ. dr. Szabolcs Guttmann, le-au explicat reprezentanților administrației locale că artera de patru benzi ar „rupe" în două campusul. Un trafic și mai intens ar împiedica dezvoltarea viitoare a zonei, pe cele două părți ale străzii. „Este împotriva proiectului Master Plan de dezvoltare a Universității din Oradea", a subliniat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău. La subiect, conf. univ. dr. Szabolcs Guttmann le-a indicat, pe hartă, edililor posibile soluții de deviere a traficului spre Cimitirul municipal. În replică, Florin Birta a afirmat că este necesar „un serios studiu de trafic". Primarul a precizat că ideea lărgirii străzii Universității aparține Poliței Rutiere. „Vom discuta cu ei, să vedem dacă pot devia circulația în altă parte", a promis Florin Birta.
Reprezentanții instituției de învățământ superior și cei ai administrației locale au mai discutat aspecte punctuale legate de fluidizarea circulației și accesibilizarea spațiilor de parcare din zona Universității.
Atât rectorul, prof. univ. dr. Constantin Bungău cât și primarul, Florin Birta, au căzut de acord să continue dialogul început în campus, pentru dezvoltarea urbanistică armonioasă a zonei. (B.C.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:20:46 Ora de vară a Europei de Est