Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Concursul „Cu engleza prin Europa”

Ieri, la Lic. T. „Aurel Lazăr” Oradea

Concursul „Cu engleza prin Europa”

Centrul de limbi străine „Eurolingva” din Oradea și Inspectoratul Școlar au organizat, vineri, 11 mai, la sala festivă a Liceului Teoretic „Aurel Lazăr” concursul „Cu engleza prin Europa”, cu participarea a 11 echipaje din tot atâtea licee: Liceul Teologic Romano-Catolic „Szent Laszlo”, Colegiul Economic „Partenie Cosma”, Colegiul Tehnic „Dimitrie Leonida”, Liceul Pedagogic „Iosif Vulcan”, Liceul Teoretic „Ady Endre”, Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, Colegiul Tehnic „Ioan Ciordaș” din Beiuș, Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr”, Liceul Teologic Greco-Catolic și Liceul „Don Orione”.

Manifestare dedicată Zilei Europei

Potrivit regulamentului, fiecare echipaj a fost alcătuit din trei elevi (din clasele IX-X), însoțit de un profesor, și elevi susținători, în calitate de spectatori. Pentru jurizare, organizatorii au desemnat o echipă alcătuită din doi reprezentanți ai organizatorilor, alături de un invitat, și un delegat al elevilor (prof. Delia Tarr, inspector de specialitate al Inspectoratului Școlar, Carmen Culici, de la „Eurolingva”, Nicoleta Caciora, de la Consiliul Județean, departamentul Integrare Europeană, eleva Mădălina Sarca, clasa a X-a, reprezentant al Consiliului elevilor). De prezentarea concursului s-a ocupat  Danyek Mihaela, elevă în clasa a XII-a, la Liceul „Emanuel”, sprijinită de Cristian Vereș, reprezentant al Centrului de limbi străine „Eurolingva”.
Fiind tot o manifestare dedicată Zilei Europei, competiția a dorit să evidențieze echipajele care dețin cele mai multe și mai exacte cunoștințe generale legate de Uniunea Europeană, precum și  ușurința de a conversa spontan dezinvolt și cu șarm în limba lui Shakespeare,  în cadrul unei scenete vesele, așa după cum ne-au arătat echipajele. De ce nu? Pentru că și organizatorii și-au dorit o activitate vie, activă,  ceea ce s-a și reușit printr-o mobilizare generală. Trebuie spus că în afara concursului au fost antrenați și susținătorii echipajelor. Reușita deplină a venit din buna organizare și desfășurare a competiției, la care gazdele (conducerea Liceului Teoretic „Aurel Lazăr”, și profesoara de engleză Natalia Gârba) au avut o contribuție substanțială.
După un parcurs bun și o scenetă de milioane, elevii profesoarei Claudia Bolcaș (Alexandru Cosma, Paul Pantea și Putyer Olivia), de la Liceul Teologic Baptist „Emanuel”, au ocupat cea mai înaltă treaptă a podiumului, urmați de elevii profesoarei Lăcrimioara Þic  (Diana Bolcaș, Monica Boța-Moisin și Alin Mihai), de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu”, pe cea de-a doua treaptă, și de lăzăriștii  dnei profesoare Nicoleta Blaj, pe cea de-a treia treaptă a podiumului de premiere. Premiile câștigătorilor au constat din tricouri, umbrele și șepci, iar ceilalți concurenți s-au ales cu câte un portmoneu „european”. (Ovi Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto (Concurs "Cu engleza prin Europa"). 

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:40:41 Ora de vară a Europei de Est