Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Akos Zoltan – al patrulea general adjunct al I.S.J. Bihor

„Ni s-a suplimentat organigrama cu încă un post”

Akos Zoltan – al patrulea general adjunct al I.S.J. Bihor

Ieșind de la guvernare, în Bihor, U.D.M.R. a pierdut un post cheie în cadrul conducerii Inspectoratului Școlar, unul din cele două posturi de general adjunct, astfel că în urmă cu două luni, dl Akos Zoltan a trebuit să-și reia postul de profesor de educație fizică la Școala cu clasele I –VIII „Nicolae Bălcescu” din Oradea, unde este titular.

 Dar uite că „monstruoasa coaliție” îi face joi (16 iulie 2009) o „reparație morală” U.D.M.R.- ului, creând un nou post în organigrama I.S.J. Bihor (acela de general adjunct, responsabil cu problemele minorităților) și astfel, prin ordinul nr. 455 din 16 iulie 2009 al ministrului Ecaterina Andronescu, dl Akos Zoltan este (re)instalat ca general adjunct al Inspectoratului Școlar al județului Bihor, „prin detașare în interesul învățământului, până la organizarea concursului...”
 Ordinul a fost citit de directorul general al Direcției Generale din ministerul de resort, dna Pasztor Gabriella (și dumneaei fusese revocată timp de două luni din funcția de secretar de stat în cea de consilier).
 „Greșelile se iartă, dar nu se uită!”
 Generalul Inspectoratului Școlar, dl prof. Luca Dorel, consideră această „manevră politică” un act de normalitate (având în vedere că 25 la sută din populația școlară în Bihor este de naționalitate maghiară), dar și un atu pentru domnia sa, deoarece ...
 „Cu patru adjuncți, nu o să mai am nimic de lucru”, se amăgea generalul, mai în glumă, mai în serios.
 Cu adevărat o coaliție monstruoasă! În toată istoria României și a învățământului românesc, cred că nu a mai existat un asemenea moment (istoric) în care un inspectorat școlar să dețină atâția generali adjuncți: 4 (sau 5, dacă luăm în calcul că și directorul C.C.D. Bihor are rang de general adjunct al I.S.J. Bihor, nu-i așa?).
Cu adevărat, domnilor monștri, suntem (sau sunteți) în mare criză, dar în absolută normalitate și legalitate!
 Decizia a fost salutată cu înflăcărare, cum se putea altfel, de către vicepreședintele C.J. Bihor, dl Kiss Alexandru. Domnia sa, însă, se mira (și se bucura în același timp) de faptul că minunea venea tocmai de la București, când se putea foarte bine ca reparația să se facă pe plan local.
 „Greșelile se iartă, dar nu se uită”, a cugetat (cu voce tare) vicepreședintele Consiliului Județean.
 Emoționat peste măsură, „împricinatul” Akos Zoltan nu a spus prea multe decât atât că va „juca” în echipă ca și până acum, iar pentru dumnealui, echipa I.S.J. Bihor este o echipă bună! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Akos Zoltan – al patrulea general adjunct al I.S.J. Bihor.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 08:05:25 Ora de vară a Europei de Est