Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lansarea volumului „Între război și pace” al academicianului orădean Mircea Malița

Universitatea din Oradea

Lansarea volumului „Între război și pace” al academicianului orădean Mircea Malița

„Opera lui Mircea Malița este cea mai mare și cea mai complexă în domeniul Relațiilor Internaționale din România", spune prof. univ. dr. Dan Dungaciu.

Universitatea din Oradea a găzduit joi, 27 iunie 2024, lansarea volumului „Între război și pace", al celui care a fost matematicianul, diplomatul, eseistul și profesorul Mircea Malița. La evenimentul desfășurat în Aula Magna, au fost prezente, împreună cu câteva sute de persoane, și cele două fiice ale eminentului orădean, Mihaela și Mioara Malița.
Șirul alocuțiunilor a fost deschis de însuși rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, cel care a evocat bunele relații pe care Mircea Malița le-a avut cu învățământul superior orădean. „Mircea Malița a fost unul dintre miniștrii Educației de care trebuie să ne amintim. Îi datorăm înființarea, la Oradea, a Institutului Pedagogic și, ani mai târziu, sprijinul constant și cursurile pe care le-a susținut la Universitatea din Oradea", a spus prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.
Vorbind despre volumul „Între război și pace", conf. univ. dr. Eduard Simion a afirmat că acesta se constituie într-o „pledoarie pentru diplomație și pentru importanța relațiilor internaționale (...) Mircea Malița propunând soluții inovatoare pentru realizarea echilibrului de securitate". Universitarul orădean a remarcat „caracterul minuțios al lucrării (...) efortul intelectual remarcabil, vasta activitate de documentare și logica pragmatică inegalabilă". Conf. univ. dr. Eduard Simion a mai subliniat și „caracterul extrem de elocvent al volumului, pentru momentul istoric pe care îl trăim astăzi".
Decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa l-a citat pe Mircea Malița: „Am trăit și am lucrat pentru România, numai pentru România". În acest context, istoricul orădean a scos în evidență că „Prin tot ceea ce a făcut Mircea Malița, pe multele paliere pe care a activat, a probat această afirmație". Prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa a anunțat că, printr-un parteneriat între Consiliul Județean Bihor și Muzeul Țării Crișurilor, instituție în fruntea căreia el însuși se află, ilustrul orădean Mircea Maliția va avea, cât de curând, un bust în orașul său de baștină.
Profesorul Dan Dungaciu, președinte al Fundației Universitare a Mării Negre „Mircea Malița", coautor al volumului și cadru didactic al Facultății de Sociologie și Asistență Socială a Universității din București, a vorbit despre academicianul orădean și opera sa.
„Am ținut să facem această lansare de carte în memoria lui Mircea Malița, în orașul său natal și pentru a sensibiliza puțin publicul care este cel mai apropiat de autor, publicul universitar", a declarat prof. Dan Dungaciu. În opinia celui care a pregătit volumul „Între război și pace", „Mircea Malița este cel mai ușor de citit și cel mai prodigios autor din domeniul Relațiilor Internaționale pe care l-a avut țara noastră". Universitarul bucureștean s-a referit și la momentele „când un stat reușește să lovească, în relațiile internaționale, mult peste categoria sa", subliniind că actualul război din Ucraina ar putea fi, pentru țara noastră, oportunitatea „de a așeza România la Marea Neagră". „În relațiile internaționale e o tensiune între Ialta și Helsinki. (...) Ce te faci însă, dacă la finalul acestui război, negocierile vor fi de tip Ialta? (...) Să poți să folosești orice oportunitate", a subliniat prof. Dan Dungaciu, este una din lecțiile pe care diplomatul Mircea Malița ar fi dorit să le reținem.
Profesorul Dungaciu consideră că anvergura viziunii lui Mircea Malița „este de neegalat" și că Institutul Diplomatic al Ministerului de Externe ar trebui să poarte numele diplomatului orădean. „Mircea Malița este, de fiecare dată, prezent să ne reamintească că suntem mai mici decât am putea fi", a mai declarat prof. Dan Dungaciu.(B.C.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:27:18 Ora de vară a Europei de Est