Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

O nouă serie de evenimente dedicate stării educației și învățământului la Universitatea din Oradea

Din toamnă,

O nouă serie de evenimente dedicate stării educației și învățământului la Universitatea din Oradea

Departamentul pentru Pregătirea Personalului Didactic (DPPD), din cadrul Universității din Oradea, anunță lansarea ciclului de dezbateri cu titlul „Colocvii pedagogice".

Întâlnirile DPPD vor fi lansate în luna octombrie și vor avea o periodicitate bisemestrială, fiind coordonate de prof. univ. dr. Florica Orțan - Universitatea din Oradea și prof. univ. dr. emerit Marin Manolescu - Universitatea din București.
„Ne propunem să abordăm teme variate cu privire la: Pedagogia competențelor și Pedagogia digitală; impact asupra învățământului românesc, Formarea inițială și continuă a cadrelor didactice; rolul DPPD în acest context, Reconstrucția contractului pedagogic dintre partenerii educaționali, revalorizarea «profesiei de elev/student, a «profesiei de cadru didactic» și a «profesiei de părinte». Identitatea pedagogică a școlii românești. Dinamica raportului dintre continuitate și schimbare", explică prof. univ. dr. Florica Orțan, directorul DPPD.
La dezbateri vor participa personalități consacrate din domeniul educației și învățământului din Oradea și din alte centre universitare: București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara etc., specialiști în Pedagogie, reprezentanți ai instituțiilor centrale și locale din domeniul învățământului, reprezentanți ai partenerilor educaționali etc. Nu vor lipsi invitați speciali ai fiecărei întâlniri: Dan Potolea, prof. univ. dr. - Universitatea din București, Laurențiu Șoitu, prof. univ. dr. - Universitatea Al. I. Cuza Iași, Ecaterina Vrășmaș, prof. univ. dr. - Universitatea din București, Ovidiu Pânișoară, prof. univ. dr. - Universitatea din București, Ioan Neacșu, prof. univ. dr. - Universitatea din București, Ion Albulescu, prof. univ. dr. - Universitatea „Babeș Bolyai" din Cluj-Napoca, Horațiu Catalano, prof. univ. dr. - Universitatea „Babeș Bolyai" din Cluj-Napoca, Cristian Stan, prof. univ. dr. - Universitatea „Babeș Bolyai" din Cluj-Napoca, Cătălin Glava, conf. univ. dr. - Universitatea „Babeș Bolyai" din Cluj-Napoca.
Activitățile se vor desfășura fizic și on-line, precizează organizatorii. Prof. univ. dr. Florica Orțan anunță teme de dezbatere variate și provocatoare precum: Identitatea pedagogică a școlii românești, Cultura pedagogică a cadrelor didactice, Conflict de prioritate: „Forța pedagogiei sau pedagogia forței"?, Cultura evaluării ca stare de spirit, Pedagogia digitală - impactul asupra designului instrucțional, Impactul digitalizării asupra stării de bine a elevului/studentului, Optimizarea parteneriatului educațional elev-școală-familie-comunitate, Părinții și școala, Elevii și lectura, Elevii și timpul liber, „Tentațiile" adolescenței, „Elevi pragmatici" sau „elevi culți"?, Profesia didactică în derivă, Cu sau fără bacalaureat?, Evaluări - subiecte grele sau subiecte ușoare?, Cu examen sau fără examen la admitere?, Analfabetismul funcțional: mit sau realitate?, Analfabetismul funcțional al elevilor versus analfabetismul pedagogic al profesorilor și al decidenților, Manuale școlare unice sau alternative?, Cartea pedagogică, o analiză critic-constructivă.
Vă mulțumim și vă felicităm, doamnă director, prof. univ. dr. Florica Orțan!
(OviDan)

Trimite email
duminică, 8 septembrie 2024, 08:56:21 Ora de vară a Europei de Est