Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

10 la engleză, 9.40 la română, 9.90 la educație fizică și sport

Concursul de titularizare în învățământ, contestațiile, notele și ședințele publice

10 la engleză, 9.40 la română, 9.90 la educație fizică și sport

Mâine (joi, 23 iulie 2009), titularii vor fi repartizați în cadrul ședințelor publice organizate în centrele de examen.
După cum spuneam și în anii trecuți, se pare că suntem mai tari (buni) la engleză decât la română (10, 10, la engleză, 9.40 și 9.25, la română).

 Analizând rezultatele obținute la examenul pentru titularizare în învățământ, observăm, din nou, că cele mai multe și mai mari note s-au obținut, totuși, la engleză, unde primii doi candidați au 10 (Ramona H. și Mădălina P.). Urmează: 9.55, 9.50, 9.45, 9.40..., iar lista primilor 18 se încheie cu 9.00. La română, primii doi candidați au obținut doar 9.40 și 9.25 (Patricia D. și Cristina V.), iar lista celor cu 9.00 ajunge la... genunchiul broaștei, pentru că doar primii șase au săltat de 8.99. Așadar, la română avem: 9.40, 9.25, 9.05, 9.05, 9.00, 9.00 și atât! Rezultate frumoase au obținut și dascălii de educație fizică și sport: Oana P. - 9.90, Raluca F. – 9.50, Florin T. – 9.30, Călin P. – 9.10... Puțini (doar 3), dar buni, la religie (romano-catolică): 9.85, 9.30, 9.25 (Zita V, Maria B., Helmina V.). Învățătorii și educatoarele sunt, întotdeauna, foarte mulți, dar și buni. La învățători-institutori, lista se deschide cu Simona L. – 9.70, urmează: Ioana B. - 9.35, Lorena P. și Cristina Ș., cu 9.30, Monica K. și Nicoleta P., cu 9.10. La educatoare – Erika S. (9.60), Crina D. și Cristina R. (9.30), Oana D. (9.20), urmate de patru candidate cu 9.10 (Mariana D., Andreea H., Camelia L. și Mirela V.). La religia ortodoxă, doar o medie peste 9.00 (Gelu S. – 9.50), următoarele două sunt 8.75 și 8.70. Nu stăm rău nici la cultura civică: 10 (Cristian C.) și 9.50 (Andreea S.). S-ar părea că germana e grea, din moment ce primii doi au obținut doar 8.75 și 8.60. Chiar și la geografie, s-a excelat cu: 9.57, 9.55, 9.50, 9.42, 9.35, 9.35 ( Liliana T., Marius P., Ionel M., Florica C., Adrian C. și Iuliana C.). La consilierea psihopedagogică, s-a produs un accident sau un scurtcircuit, altfel nu ne explicăm... 7.93, 7.49, 7.36 și 7.07...
 266 de contestații  
 Cele mai multe contestații au fost depuse în centrul de examen de la C.T. „Mihai Viteazul” (127), la învățători (institutori) – 46, educatoare (limba română) – 42 și educatoare (în limba maghiară) – 11. În centrul de examen de la C.N. „E. Gojdu”, cele mai multe contrestații s-au înregistrat la matematică – 25 și educație fizică – 19, iar în centrul de la C.N. „M. Eminescu”, la engleză – 17, română și istorie – 15.
 Dacă s-au obținut patru medii de 10 (două la engleză și câte una la cultură civică și arte vizuale), la polul opus, s-au înregistrat și 21 de medii cuprinse între 1.00 și 1.99.
 Ședințele publice (pentru titulari) – doar mâine
 În centrele de examen (de la „Mihai Viteazul”, „Emanuil Gojdu” și „Mihai Eminescu”), vor avea loc, mâine (joi, 23 iulie 2009), ședințele publice pentru repartizarea titularilor pe posturile vacante (și pe fracțiunile de catedră). În 25 iulie, urmează detașarea la cerere, iar în 27-29 iulie, marea masă de suplinitori... (Ov. D.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:50:08 Ora de vară a Europei de Est