Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

O serie nouă de elevi a depus jurământul militar la Şcoala ,,Avram Iancu” Oradea

Astăzi,

O serie nouă de elevi a depus jurământul militar la Şcoala ,,Avram Iancu” Oradea

Vineri, 30 august 2024, la Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „AVRAM IANCU" Oradea, în prezenţa domnului Petru Bledea, subsecretar de stat în MAI şi a directorului Direcției de Supraveghere și Controlul Trecerii Frontierei din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră Române, domnul chestor de poliţie Marius Vizitiu, a avut loc festivitatea depunerii jurământului militar de către cea de-a 38-a serie de elevi admiși în urma susţinerii examenului de admitere din sesiunea aprilie - iulie 2024.

Această promoție este una specială deoarece elevii acesteia depun jurământul militar în anul sărbătoririi bicentenarului nașterii marelui erou național Avram Iancu, al cărui nume școala noastră îl poartă cu mare mândrie.
Prezent la festivitate, domnul Petru Bledea, subsecretar de stat în MAI a transmis viitorilor polițiști de frontieră un mesaj din partea Ministerului Afacerilor Interne și i-a felicitat pe aceștia pentru frumoasa carieră aleasă.
,,Jurământul pe care îl depuneți astăzi are o însemnătate aparte: este un legământ față de țară și față de români, rostit în fața profesorilor dar mai ales în fața celor dragi, părinți, prieteni, o promisiune că veți purta cu onoare uniforma și că veți fi în fiecare zi fideli valorilor care definesc această meserie: onoare, cinste, profesionalism".
De asemenea, cu ocazia depunerii jurământului militar, domnul chestor de poliție Cornel-Laurian Stoica, inspector general al Poliției de Frontieră Române, a transmis elevilor un mesaj de sprijin și încurajare, exprimându-și totodată încrederea în școala orădeană privind formarea lor ca viitori polițiști de frontieră bine pregătiţi din punct de vedere profesional: De astăzi, sunteți parte a unei instituţii fundamentale a statului român, respectată şi apreciată de către cetăţeni şi, de aceea, toți avem foarte multe așteptări de la dumneavoastră, deoarece odată cu rostirea jurământului, vă asumați și responsabilitatea de a fi polițiști de frontieră demni, competenți, loiali patriei și garanți ai dreptății."
Cei 195 de elevi pregătiți în instituția noastră, care astăzi au depus jurământul militar, au fost declaraţi admişi în urma susţinerii examenului de admitere din perioada aprilie - iulie 2024. Durata studiilor pentru această serie este de un an, iar curricula de învăţământ este permanent actualizată cu legislația incidentă domeniul de activitate și ține cont de cerinţele actuale ale societăţii. De asemenea, la întocmirea curriculei de pregătire, un rol important îl are experienţa acumulată de instituția noastră din cooperarea avută cu alte instituții de pregătire polițienească din țară și străinătate de-a lungul timpului.
Aflându-se doar de câteva săptămâni în cadrul școlii, le este încă proaspătă în memorie emoția promovării examenului de admitere, iar cumulat cu vibrația depunerii jurământului militar dau acestei zile o importanță și o însemnătate aparte pentru tinerii elevi. Cu atât mai mult azi este o zi specială, așa cum a amintit în cuvântul său domnul director, comisar-șef de poliție Aurelian Stroe.
 ,,Profesia de polițist de frontieră nu conferă privilegii. Din contră. Ea cere sacrificii și hotărâre. Simpla dorință de a fi om al legii nu este suficientă. Este frumoasă uniforma polițienească însă ea trebuie purtată cu înaltă responsabilitate și cinste.  Polițistul de frontieră profesionist își asumă multiple responsabilități și privațiuni, dă dovada unui caracter puternic, se dedică binelui colectiv.
Rostind cuvintele Jurământului militar, vă asumaţi conştient responsabilitatea de a fi credincioşi patriei şi poporului, de a fi demni de faptele şi renumele înaintaşilor noştri".
Așadar, în această zi specială, cu ocazia depunerii jurământului militar, la festivitate au mai luat parte oficialităţi locale şi reprezentanţi ai administrației publice din municipiul Oradea, comandanţi şi şefi ai structurilor MAI şi MApN din garnizoană, veterani de război, şefi şi directori ai instituţiilor care cooperează cu școala din Oradea şi bineînţeles, părinţi, rude şi prieteni ai tinerilor elevi.
Procesul de învăţământ pe care cei 195 de elevi ai școlii îl parcurg este centrat pe formarea competenţelor din standardul de pregătire profesională, iar pentru formarea acestora au alături un corp de cadre didactice bine pregătite, competente şi dispun de o bază material-didactică care le acoperă toate nevoile. În aceeași bază material-didactică se înscriu și laboratoare de specialitate, zona de simulări tactice, laboratorul de limbi străine şi de informatică, care le stau la dispoziție în perioada de școlarizare. Laboratoarele instituției sunt moderne cu acces permanent la internet, iar condiţiile de cazare și hrană sunt comparabile cu cele ale şcolilor de profil din Uniunea Europeană.
Ceremonialul s-a încheiat cu defilarea formațiunilor de elevi, într-o atmosferă încărcată de emoţie, sub privirile tuturor celor prezenţi.
Comisar-şef de poliţie Micheş Eugen,
purtător de cuvânt

Trimite email
sâmbătă, 7 septembrie 2024, 23:28:26 Ora de vară a Europei de Est