Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Noaptea muzeelor la Tulca

În cadrul programului Noaptea muzeelor la sate, am primit...

Noaptea muzeelor la Tulca

În cadrul programului Noaptea muzeelor la sate, am primit două articole trimise de doamna profesor Viorica Țărău, din Tulca și Cristina Pușcaș, prietena noastră de la Universitatea din Oradea și Muzeul orașului Oradea...

,,Zestrea tulcanilor
Doamna profesor Viorica Țărău ne asigură cum că ,,totul este realizat de Iuliu Lerințiu, din Tulca, acasă la el. Evenimentul a fost deosebit, iar exponatele de calitate. De remarcat faptul că tot ce a fost expus au aparținut tulcanilor", susține doamna profesor Viorica Țărău.
 
„Zestrea tulcanilor" - Expoziție de obiecte tradiționale
În cadrul programului „Noaptea muzeelor la sate", în Tulca s-a organizat o expoziție intitulată „Zestrea tulcanilor", dedicată păstrării și promovării tradițiilor și obiceiurilor locale. Această expoziție oferă o incursiune în viața satului de odinioară, aducând în prim- plan obiecte ce reflectă identitatea culturală a locului.
 
    Război de țesut și Furcă de tors
    Printre piesele centrale ale expoziției se numără războiul de țesut, o unealtă tradițională folosită de femeile din sat pentru a făuri țesături de o frumusețe aparte. Furca de tors, alături de vârtelniță, evocă imaginea serilor lungi de iarnă, când femeile se adunau în jurul focului pentru a pregăti firele de lână necesare țesutului.
    Ladă de zestre, Țesături și Mobilier vechi
    Lada de zestre, o adevărată comoară de familie, era locul unde se păstrau cele mai de preț bunuri ale tinerei mirese: țesături lucrate cu migală, haine populare, și alte obiecte de valoare. Aceasta va fi prezentată alături de diverse țesături realizate manual, fiecare piesă spunând o poveste despre priceperea și răbdarea tulcănițelor. La loc de cinste este așezat un ștergar țesut în noaptea de dinaintea intrării Armatei Române în localitatea Tulca, eveniment ce a avut loc la data de 22.04.1919. Pe lângă acestea, expoziția include și piese de mobilier vechi.
    Oale de lut și Unelte agricole
    Expoziția a inclus, de asemenea, o colecție de oale de lut, folosite pentru gătitul tradițional. În completarea acestora, vizitatorii au putut vedea diverse unelte agricole, ce reflectă legătura strânsă a tulcanilor cu pământul și munca lor neobosită în agricultură.
    Porturi populare și Obiecte religioase
    Porturile populare expuse sunt exemple ale meșteșugului tradițional în confecționarea hainelor, fiecare costum fiind decorat cu motive specifice zonei Tulca. Alături de acestea se adaugă obiectele religioase - icoane, cărți de cântări, cărți de cult și cărți de rugăciuni, veșminte preoțești, mobilier bisericesc, care aduc în prim-plan importanța credinței și a spiritualității în viața comunității.
    Cărți vechi, Documente, Obiecte școlare, Decorații militare și Fotografii
    Un colț special al expoziției a fost dedicat cărților vechi și documentelor vechi, care oferă o privire în trecutul educațional și administrativ al satului. De asemenea, au fost expuse obiecte școlare, cum ar fi: tăbliță de scris, manuale, caiete și alte obiecte. O componentă importantă a expoziției o reprezintă „decorațiile militare", care au fost păstrate cu grijă de familiile localnicilor care au luptat în războaiele mondiale. Acestea sunt simboluri ale curajului și devotamentului, dar și a priceperii de care au dat dovadă pe câmpul de bătaie, fiecare având o poveste de eroism în spatele său. Fotografiile vechi vin să adauge o dimensiune vizuală expoziției, oferind imagini din viața satului, portrete de familie, dar și imagini ale unor evenimente importante.
 Expoziția „Zestrea tulcanilor" nu este doar o colecție de obiecte vechi, ci o fereastră deschisă către trecutul satului Tulca, invitând vizitatorii să redescopere și să aprecieze moștenirea culturală și tradițiile care au definit identitatea comunității de-a lungul timpului. Aceasta fiind o experiență educativă, dar și emoționantă, menită să ofere tuturor prilejul de a se reconecta cu rădăcinile lor și de a înțelege mai bine valoarea patrimoniului rural".
L-am citat pe Iuliu Lerințiu, autorul de drept și de fapt al expoziției și evenimentului de la Tulca.
Felicitări, Iuliu Lerințiu! Mulțumim, doamna Viorica Țărău! (OviDan)

Trimite email
duminică, 8 septembrie 2024, 00:09:26 Ora de vară a Europei de Est