Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...


2 septembrie 2024

Toți inspectorii școlari generali din țară, convocați la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, la trei zile de consfătuiri, pe 4-6 septembrie – surse

Toți inspectorii școlari generali (ISG) din inspectoratele școlare sunt convocați pentru trei zile de consfătuiri la Poiana Brașov de ministra Ligia Deca, potrivit surselor Edupedu.ro.
Șefii inspectoratelor școlare județene (ISJ) și din Municipiul București (ISMB), numiți politic după Pixiada din luna august – despre care a scris aici pe larg Edupedu.ro, vor merge la Poiana Brașov pe 4-6 septembrie.


Mai mulți secretari de stat din Ministerul Educației și ministra Ligia Deca se vor întâlni cu inspectorii școlari generali în format fizic, mai arată sursele citate.

Potrivit surselor noastre, consfătuirile de 3 zile vor avea loc la Hotel Șoimul din Poiana Brașov.


Pentru inspectorii școlari generali adjuncți, întâlnirile cu oficiali din Ministerul Educației se vor organiza online, de pe 3 până după 20 septembrie, după graficul transmis în inspectoratele școlare.

Deca nu a mai organizat până acum astfel de întâlniri cu inspectorii școlari generali care să dureze mai mult de o zi.

Ligia Deca a mai organizat o conferință cu inspectorii școlari generali în format fizic și în anul școlar trecut, la București, în octombrie 2023.

Atunci, erau pe ordinea de zi bursele școlare, transportul elevilor, digitalizarea evaluărilor naționale și organizarea noilor direcții județene de învățământ preuniversitar (DJIP).
Edupedu.ro a scris la mijlocul lunii august că începe Pixiada, sezonul numirilor din pix ale inspectorilor și directorilor de școli: peste 2.500 de persoane au fost puse de politicieni sau reconfirmate în conducerile școlilor și ISJ-urilor.

Recent, Ligia Deca l-a schimbat din pix pe inspectorul școlar general PNL Cătălin Canciu cu Cici Bolovan, tot de la PNL, președinta organizației județene de femei a partidului.

Politizarea educației, la loc comanda. Ligia Deca a cedat presiunii partidelor și a șters de pe lista incompatibilităților pentru directorii și inspectorii școlari funcțiile de consilieri locali sau județeni, în proiectul legii învățământului preuniversitar
Concursul pentru șefia inspectoratelor școlare, profund politizate, nu se organizează nici în acest an. Ligia Deca: “Eu îmi doresc profesionalizarea managementului la nivelul inspectoratelor”, dar după adoptarea legilor
Consfătuirile naționale pe discipline școlare au loc online, în perioada 1-30 septembrie, potrivit unei adrese a Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 august 2024

Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești ce vizează drepturile salariale ale bugetarilor și ale angajaților din Învățământ se suspendă, conform prevederilor OUG nr. 62 din 13 iunie 2024, semnalează într-un newsletter sindicatele FSLI ale profesorilor / Nicio reacție publică a acestora până acum


Toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale ale personalului din sectorul bugetar (în general) și ale personalul din învățământul preuniversitar (în special) se suspendă, potrivit unei informări a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI). Este vorba de prevederile ordonanței de urgență nr. 62/2024 din 13 iunie 2024.
„De la data intrării în vigoare a O.U.G. nr. 62/2024 – 14 iunie 2024, ca efect al acesteia, toate litigiile aflate pe rolul instanțelor judecătorești având ca obiect drepturi salariale/de natură salarială ale personalului din sectorul bugetar – în general – și ale salariaților din sectorul de negociere colectivă învățământ preuniversitar – în special – se suspendă, prin efectul legii, independent de ceea ce consideră judecătorii investiți cu soluționarea dosarelor”, se arată în informarea FSLI.


Conform sursei citate, în urma argumentelor înaintate de federațiile sindicale reprezentative din învățământul preuniversitar, în ședința din data de 13 iunie 2024, Consiliul Economic și Social (CES) a avizat nefavorabil proiectul de OUG privind unele măsuri pentru soluţionarea proceselor privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, precum şi a proceselor privind prestaţii de asigurări sociale.

În document apare că sindicatele profesorilor au sesizat Avocatul Poporului și au solicitat sesizarea Curții Constituţionale cu excepţia de neconstituţionalitate a art. 1 alin. (1), art. 2 alin. (1)-(3) și art. 3 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 62/2024.

Noaptea muzeelor la Băița

În cadrul programului Noaptea muzeelor la sate, am primit...

Noaptea muzeelor la Băița

În cadrul programului Noaptea muzeelor la sate, am primit două articole trimise Cristina Pușcaș, prietena noastră de la Universitatea din Oradea și Muzeul orașului Oradea și de doamna profesor Viorica Țărău, din Tulca.

Muzeul învățătorului din Băița
Muzeul învățătorului din Băița s-a bucurat, sâmbătă seara (31 august 2024), de un număr mare de vizitatori care i-au trecut pragul în cadrul evenimentului Noaptea muzeelor la sate, marcat la nivel național pentru al doilea an consecutiv. Cu acest prilej a fost lansat site-ul https://povesteabaiteibh.ro/, dar și filmul documentar „Povestea Băiței".
Muzeul învățătorului din Băița (jud. Bihor) a luat ființă în anul 2021, la inițiativa Asociației „înv. Bortoș Costea Maria". Muzeul funcționează în clădirea vechii Școli Primare din Băița, imobil ridicat în anul 1890. Sâmbătă seara, prin grija Asociației „înv. Bortoș Costea Maria", muzeul și-a deschis porțile pentru zeci de vizitatori sosiți chiar de la Oradea și localitățile învecinate. Aceștia au luat parte la un tur ghidat organizat de Nicolae Bortoș, președintele Asociației care administrează spațiul muzeal. Cu acest prilej, vizitatorii au putut admira patrimoniul generos care este adăpostit de acest muzeu: de la uniformă școlară, tăbliță de scris veche de peste 100 de ani, bănci, clopoțel, instrumente de scris, manuale școlare, alfabetar, socotitoare, ierbare, planșe școlare, jocuri etc. 
Totodată, în cadrul evenimentului de sâmbăta seara a fost lansat site-ul https://povesteabaiteibh.ro/, dar și filmul documentar „Povestea Băiței" - https://www.youtube.com/watch?v=JpcYa4UaEq0. În deschiderea evenimentului a luat cuvântul Nicolae Bortoș care a subliniat importanța istorică a vechiului orășel montan Băița, încă din cele mai vechi timpuri. „Băița înseamnă și altceva decât uraniu. Acest episod a fost unul de scurtă durată în istoria milenară a ce a însemnat de fapt comunitatea din Băița", a precizat Nicolae Bortoș. Acesta a invitat pe cei interesați să acceseze site-ul https://povesteabaiteibh.ro/ care vine să împărtășească miraculoasa existență a acestui orășel montan din vechiul Imperiu Habsburgic. Istoria acestor locuri a fost și este înnobilată de prezența simbolică a împărătesei Maria Tereza, sub ale cărei auspicii s-a dezvoltat mica așezare montană cu pământuri aurifere - și nu doar aurifere.
În cadrul manifestării a vorbit și conf. univ. dr. Ramona Novicov, de la Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, care a fost consultat în ce privește realizarea documentarului video „Povestea Băiței. „Pentru mine este uimitor că în ultima vreme lucrurile frumoase se împlinesc. Am văzut foarte multe inițiative de recâștigare a memoriei. Dorința de a omagia locul în care te-ai născut și părinții care te-au modelat este mai mult decât admirabilă. Împreună cu cei din comunitatea din Băița, acest efort a reînviat o lume care nu aș fi crezut că mai există, o lume plină de eleganță, de respect pentru multiculturalitate", a precizat Ramona Novicov.
Istoricul Cristina Liana Pușcaș, președintele Asociației Cei 40 de Mucenici, a mulțumit întregii comunități băițene pentru implicarea în realizarea celor două proiecte, site-ul și documentarul video, proiecte care nu s-ar fi putut realiza fără contribuția oamenilor din Băița, care au transmis informații, fotografii, dar și poveștile știute de la strămoșii lor.
Documentarul video a fost realizat în cadrul unui parteneriat dintre Asociația Cei 40 de Mucenici și Asociația „înv. Bortoș Costea Maria", și i-a avut consultanți pe: dr. Ramona Novicov, critic de artă, conf. univ. la Universitatea din Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură; dr. Cristina Liana Pușcaș, istoric; respectiv pe Nicolae Bortoș, președintele Asociației „înv. Bortoș Costea Maria".
Nicolae Bortoș,
președintele Asociației „înv. Bortoș Costea Maria"

Trimite email
sâmbătă, 7 septembrie 2024, 22:55:34 Ora de vară a Europei de Est