Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A XXV-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa

În perioada 16-19 septembrie 2024, se va desfășura la Oradea

A XXV-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa

În perioada 16-19 septembrie 2024, se va desfășura la Oradea a XXV-a Întâlnire a Episcopilor Catolici Orientali din Europa, având ca temă: „Relația dintre episcop și preoți - fraternitate și umanitate".

Întâlnirea este găzduită de Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică de Oradea, sub egida Conferinţei Consiliului Episcopilor din Europa (CCEE). Episcopii catolici orientali se reunesc anual, ultima întâlnire europeană desfășurându-se anul trecut la Atena (Grecia).
 Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali 2024 are loc la Oradea în anul în care Biserica Greco-Catolică din România celebrează cinci ani de la beatificarea Fericiților Episcopi Români Martiri greco-catolici de Papa Francisc, pe Câmpia Libertății de la Blaj (pe 2 iunie 2019), și este a doua de acest gen care se desfășoară la Oradea, după Întâlnirea Episcopilor Catolici Orientali din Europa din 2011.
 La întâlnire vor participa peste 60 de episcopi catolici orientali din Europa care vor discuta pe marginea temei centrale și a Sinodului despre sinodalitate (2021-2024), înainte de cea de-a doua sesiune a celei de-a XVI-a Adunări generale a Sinodului episcopilor care se va desfășura în perioada 2-27 octombrie 2024 în Vatican. De asemenea, au fost invitați să participe episcopii de rit latin și bizantin din cadrul Conferinței Episcopilor Catolici din România.
Deschiderea oficială a Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa 2024 va avea loc pe 16 septembrie a.c., de la ora 18.00, în Sala Mare a Primăriei Municipiului Oradea. Cuvântul de bun-venit va fi rostit de Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop greco-catolic de Oradea și gazdă a întâlnirii. La sesiunea inaugurală sunt invitați să ia cuvântul: Emineța Sa Cardinalul Claudio Gugerotti, prefect al Dicasterului pentru Bisericile Orientale din Vatican, Excelența Sa Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, Mons. Gintaras Grušas, președintele Conferinţei Consiliului Episcopilor din Europa (CCEE), Preasfinția Sa Sofronie Drincec, episcop ortodox al Oradiei, Excelența Sa Ciprian-Vasile Olinici, secretar de Stat pentru Culte, domnul Marcel Daniel Dragoș, prefect al județului Bihor, și domnul Florin Birta, primar al orașului Oradea.
În cadrul Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa la Oradea participanții vor celebra zilnic Sfânta Liturghie în rit bizantin, de la ora 8.00, în următoarele locații:
 Catedrala Greco-Catolică „Sf. Nicolae" din Oradea (17 septembrie), prezidată de Emineța Sa Card. Gugerotti - celebrant principal (Protos): Preasfinția Sa Virgil Bercea, episcop al Eparhiei Greco-Catolice de Oradea, animată de Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu" Oradea (dirijor: prof. Nicoleta Țâmpu)
Sanctuarul Eparhial „Maica Domnului" (18 septembrie), prezidată de Emineța Sa Cardinal Claudio Gugerotti -celebrant principal(Protos): Preasfericirea Sa Svjatoslav Ševčuk, arhiepiscop major de Kiev, animată de Corul „Schola Cantorum" al Seminarului Teologic din Oradea (dirijor lector univ. dr. Radu Mureșan)
Parohia Greco-Catolică „Schimbarea la Față" (Velența), prezidată de Excelenţa Sa Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova - celebrant principal (Protos): Înaltpreasfinția Sa Péter Fülöp Kocsis, arhiepiscop și mitropolit de Hajdúdorog, animată de Corul „Bunavestire-Francisc Hubic" al Eparhiei de Oradea (dirijor: lector univ. dr. Radu Mureșan).
 Pe 17 septembrie a.c., de la ora 18.30, la Teatrul de Stat „Regina Maria" din Oradea, va fi susținut în onoarea participanților Concertul vocal-simfonic „Kyrie Eleison". Sub bagheta dirijorului Gianpaolo Mazzoli, vor interpreta: Egyed Apollónia - sopran, Daniel Magdal - tenor, Florin Estefan - bariton, alături de Corul și Orchestra Filarmonicii de Stat Oradea.
 Pe 18 septembrie a.c., de la ora 18.00, în Bazilica Romano-Catolică „Ridicarea la Cer a Fecioarei Maria" din Oradea, se va celebra Paraclisul Maicii Domnului, în cadrul căruia va fi rostită Rugăciunea Domnească Tatăl nostru în diverse limbi, iar rugăciunea de încheiere va fi condusă de Preasfinția Sa László Böcskei, episcop a Diecezei Romano-Catolice de Oradea, în limba maghiară. Va cânta Corul „Schola Cantorum" al Seminarului Teologic din Oradea (dirijor lector univ. dr. Radu Mureșan). La final, Mons. Giampiero Gloder, Nunțiu Apostolic în România și Republica Moldova, va da binecuvântarea apostolică din partea Sf. Părinte Papa Francisc, în limba latină.
Agenda Întâlnirii Episcopilor Catolici Orientali din Europa 2024 de la Oradea va include o serie de conferințe și sesiuni de lucru în care episcopii vor aborda subiecte legate de sinodalitate, fraternitate și umanitate în relația dintre episcopi și preoți. Vor conferenția: Em. S. Card. Claudio Gugerotti, prefect al Dicasterului Vatican pentru Bisericile Orientale, E.S. Mons. Manuel Nin, Exarh Apostolic pentru catolicii de rit bizantin din Grecia, Î.P.S. Borys Gudziak, arhiepiscop mitropolit de Philadelphia (SUA), și pr. prof. univ. Cristian Barta, decan al Facultăţii de Teologie Greco-Catolică, din cadrul Universității „Babeş-Bolyai" Cluj-Napoca.
Publicul doritor este invitat să participe la sfintele slujbe!
Mihaela Caba-Madarasi
jurnalist/responsabil departament comunicare al EGCO

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:37:01 Ora de vară a Europei de Est