Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Distracție cât încape, cu artiști de artiști, și mai mari și mai mici

Sâmbătă și duminică - Zilele comunei Borș

Distracție cât încape, cu artiști de artiști, și mai mari și mai mici

Sâmbătă (25 iulie 2009), la ora exactă (17.00), majoretele campioane naționale („Margareta” din Sântion) au dat tonul distracției, deschizând cea de-a XII-a ediție a Serbărilor comunei Borș.

 După intrarea triumfătoare a majoretelor pe terenul de sport, primarul Batori Geza și parlamentarul Lakatos Petru au salutat publicul de la microfon, în câteva cuvinte de suflet. La scurt timp, scena a fost invadată de majoretele campioane, și mai mari și mai mici, de toate vârstele, instruite de Lucia Marin. Unele sunt de șapte ani în formație, după cum aveam să aflăm de la referentul cultural al primăriei, dl Kupas Tiberiu. „Majoretele din Sântion sunt campioane naționale, iar în 3-4 octombrie, urmează să participe la campionatul european din Croația, ceea ce ar însemna o bucurie și o mândrie pentru noi toți, nu numai pentru ele și familiile lor, dar o asemenea participare internațională costă (în jur de circa 100 de milioane), or, familiile nu-și pot permite o asemenea investiție, de aceea facem un apel la toți posibilii sponsori (firme și persoane fizice) să le întindă o mână cu mult drag.”  
Chiar dacă bastonul a mai ajuns și pe jos, aceasta nu a supărat pe nimeni, se întâmplă și la case mai mari. Showul a continuat cu trupa orădeană de teatru de păpuși „Lilliput”. Profesioniștii care mânuiesc păpușile știu ce vor să asculte și să vadă copiii, dar nu numai ei, prin urmare, le-au pregătit un număr pe care să nu-l uite prea curând. Cei mai mici artiști ai școlii din localitate și-au dat concursul la realizarea unui program special de dans, în care am avut parte de toate genurile de dans. Între ei, elevii clasei a III-a, îndrumați de înv. Kubala Aniko și a II-a, instruiți de înv. Furtos Izabella. Spectacolul a fost întregit de trupe cu nume, precum: Tini Dance Borș, Black & White, Hip-Hop Sântion, Shake & Dance, Superstyle Oradea, unele sunt vedete în devenire, altele, deja consacrate: Tini Dance (instruită de înv. Erdei Katalin, din Săcuieni), Intensity (instruită de Chande Noemi)... ori Superstyle din Oradea.
 Pentru patruzeci de minute, dansul a lăsat loc muzicii de calitate, pentru că pe scenă a urcat Mohacs Brigitta, o viitoare Szandi a Tămășeului, care de vreo doi-trei ani cucerește pe toată lumea, fiind invitată la toate serbările..  Brigitta a ajuns să cânte în aceeași seară la două-trei reuniuni, precum marile vedete. Astăzi (duminică, 26 iulie), va cânta la Suplacu de Barcău. Pe 1 august, este planificată să cânte la Remetea, iar a doua zi, la Cetariu, în 9 august, la Petreu, iar în 15 august, la Tămășeu și Sâniob, în 16 august, la Viișoara, Olosig și Curtuișeni...
 Brigitta calcă pe urmele unei mari vedete - Szandi.
 Formațiile de dans Tini Dance Center și B 612 – Săcuieni au făcut din nou show, și, împreună cu artiștii profesioniști ai dnei prof. Monica Molnar, de la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, au pregătit terenul pentru o artistă totală, care este Szandi, atât de cunoscută și îndrăgită de toate generațiile. Din Star Group, au evoluat aseară pe scena din Borș: Raul Hirian, Kari Timea, Ștefan Bogdan, Renata Tolvai, Patai Robert, Dora Popovici și Natalia Selegean.
 Szandi ridică morții din morminte
 Cu o carte de vizită impresionantă, cu un nume și un renume care au făcut înconjurul lumii muzicale, Szandi (din Ungaria) a ajuns pe buzele și în sufletele românilor, care o doresc în mijlocul lor, la toate serbările de calitate. Szandi cântă și încântă, fiind în stare să ridice în picioare un stadion, captează și cucerește pe oricine, de la mic la mare. A ținut copiii în priză deși era trecut de ora 23.00. Cum să poți dormi când cântă Szandi? A vrăjit și a înnebunit bărbații, a câștigat admirația și invidia fetelor și femeilor. Chiar și cei cu pletele albe, ajunși la gardul din fața scenei, au cântat cu Szandi. S-a supărat puțin pe aparatul foto care nu a scăpat-o o clipă din obiectiv, dar i-a trecut. Un pupic... și multe autografe! Szandi ridică morții din morminte. Asta este Szandi!
 Atmosfera explozivă creată de vedeta nr. 1 a Ungariei a fost domolită cu greu de manechinele în devenire, fetițe de 10-14 ani, care nu-și trădau deloc vârsta prin maniera profesionistă în care au prezentat rochiile de mireasă și rochiile elegante de seară ale salonului Ely din Oradea, patronat de dna Papp Elisabeta, rochii superbe, de firmă, pe care le-ați putut admira și cu alte ocazii, la prezentarea de la Paleu, iar în perioada următoare, aceleași manechine și aceleași ținute vor fi prezente pe scenele din Cetariu, Diosig și Tămășeu.
 Frumoasă serbare, felicitări domnule primar Batori Geza! (Ovidiu DAN)
 Astăzi, duminică
 Iată și programul de astăzi (duminică, 26 iulie), în cea de-a doua zi a serbărilor de la Borș:
 17.00 – concursuri pentru copii
 18.00 – demonstrație Taekwon-do, cu sportivii clubului King-Do Oradea
 18.30 – formații de țiteră „Rakasz”, Komadi din Ungaria
 19.00 – gala dansului popular: Galagonya Borș, Szentjanosbogar Sântion, precum și formații de dans din Santău Mic și Santău Mare
 20.00 – trupa de dans Control Dance Group
 21.00 – programul Atelier „M” din Oradea
 22.00 – concert „Dolly Roll” din Ungaria
 23.00 – concert „Amazon Asz”
 24.00 – foc de artificii
 24.15 – concert Dreamers
 01.00 – discotecă.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Distracție cât încape, cu artiști de artiști, și mai mari și mai mici.

Trimite email
sâmbătă, 12 iulie 2025, 10:57:59 Ora de vară a Europei de Est