Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Distracție cât încape, cu artiști de artiști, și mai mari și mai mici

Sâmbătă și duminică - Zilele comunei Borș

Distracție cât încape, cu artiști de artiști, și mai mari și mai mici

Sâmbătă (25 iulie 2009), la ora exactă (17.00), majoretele campioane naționale („Margareta” din Sântion) au dat tonul distracției, deschizând cea de-a XII-a ediție a Serbărilor comunei Borș.

 După intrarea triumfătoare a majoretelor pe terenul de sport, primarul Batori Geza și parlamentarul Lakatos Petru au salutat publicul de la microfon, în câteva cuvinte de suflet. La scurt timp, scena a fost invadată de majoretele campioane, și mai mari și mai mici, de toate vârstele, instruite de Lucia Marin. Unele sunt de șapte ani în formație, după cum aveam să aflăm de la referentul cultural al primăriei, dl Kupas Tiberiu. „Majoretele din Sântion sunt campioane naționale, iar în 3-4 octombrie, urmează să participe la campionatul european din Croația, ceea ce ar însemna o bucurie și o mândrie pentru noi toți, nu numai pentru ele și familiile lor, dar o asemenea participare internațională costă (în jur de circa 100 de milioane), or, familiile nu-și pot permite o asemenea investiție, de aceea facem un apel la toți posibilii sponsori (firme și persoane fizice) să le întindă o mână cu mult drag.”  
Chiar dacă bastonul a mai ajuns și pe jos, aceasta nu a supărat pe nimeni, se întâmplă și la case mai mari. Showul a continuat cu trupa orădeană de teatru de păpuși „Lilliput”. Profesioniștii care mânuiesc păpușile știu ce vor să asculte și să vadă copiii, dar nu numai ei, prin urmare, le-au pregătit un număr pe care să nu-l uite prea curând. Cei mai mici artiști ai școlii din localitate și-au dat concursul la realizarea unui program special de dans, în care am avut parte de toate genurile de dans. Între ei, elevii clasei a III-a, îndrumați de înv. Kubala Aniko și a II-a, instruiți de înv. Furtos Izabella. Spectacolul a fost întregit de trupe cu nume, precum: Tini Dance Borș, Black & White, Hip-Hop Sântion, Shake & Dance, Superstyle Oradea, unele sunt vedete în devenire, altele, deja consacrate: Tini Dance (instruită de înv. Erdei Katalin, din Săcuieni), Intensity (instruită de Chande Noemi)... ori Superstyle din Oradea.
 Pentru patruzeci de minute, dansul a lăsat loc muzicii de calitate, pentru că pe scenă a urcat Mohacs Brigitta, o viitoare Szandi a Tămășeului, care de vreo doi-trei ani cucerește pe toată lumea, fiind invitată la toate serbările..  Brigitta a ajuns să cânte în aceeași seară la două-trei reuniuni, precum marile vedete. Astăzi (duminică, 26 iulie), va cânta la Suplacu de Barcău. Pe 1 august, este planificată să cânte la Remetea, iar a doua zi, la Cetariu, în 9 august, la Petreu, iar în 15 august, la Tămășeu și Sâniob, în 16 august, la Viișoara, Olosig și Curtuișeni...
 Brigitta calcă pe urmele unei mari vedete - Szandi.
 Formațiile de dans Tini Dance Center și B 612 – Săcuieni au făcut din nou show, și, împreună cu artiștii profesioniști ai dnei prof. Monica Molnar, de la Școala de Arte „Francisc Hubic” din Oradea, au pregătit terenul pentru o artistă totală, care este Szandi, atât de cunoscută și îndrăgită de toate generațiile. Din Star Group, au evoluat aseară pe scena din Borș: Raul Hirian, Kari Timea, Ștefan Bogdan, Renata Tolvai, Patai Robert, Dora Popovici și Natalia Selegean.
 Szandi ridică morții din morminte
 Cu o carte de vizită impresionantă, cu un nume și un renume care au făcut înconjurul lumii muzicale, Szandi (din Ungaria) a ajuns pe buzele și în sufletele românilor, care o doresc în mijlocul lor, la toate serbările de calitate. Szandi cântă și încântă, fiind în stare să ridice în picioare un stadion, captează și cucerește pe oricine, de la mic la mare. A ținut copiii în priză deși era trecut de ora 23.00. Cum să poți dormi când cântă Szandi? A vrăjit și a înnebunit bărbații, a câștigat admirația și invidia fetelor și femeilor. Chiar și cei cu pletele albe, ajunși la gardul din fața scenei, au cântat cu Szandi. S-a supărat puțin pe aparatul foto care nu a scăpat-o o clipă din obiectiv, dar i-a trecut. Un pupic... și multe autografe! Szandi ridică morții din morminte. Asta este Szandi!
 Atmosfera explozivă creată de vedeta nr. 1 a Ungariei a fost domolită cu greu de manechinele în devenire, fetițe de 10-14 ani, care nu-și trădau deloc vârsta prin maniera profesionistă în care au prezentat rochiile de mireasă și rochiile elegante de seară ale salonului Ely din Oradea, patronat de dna Papp Elisabeta, rochii superbe, de firmă, pe care le-ați putut admira și cu alte ocazii, la prezentarea de la Paleu, iar în perioada următoare, aceleași manechine și aceleași ținute vor fi prezente pe scenele din Cetariu, Diosig și Tămășeu.
 Frumoasă serbare, felicitări domnule primar Batori Geza! (Ovidiu DAN)
 Astăzi, duminică
 Iată și programul de astăzi (duminică, 26 iulie), în cea de-a doua zi a serbărilor de la Borș:
 17.00 – concursuri pentru copii
 18.00 – demonstrație Taekwon-do, cu sportivii clubului King-Do Oradea
 18.30 – formații de țiteră „Rakasz”, Komadi din Ungaria
 19.00 – gala dansului popular: Galagonya Borș, Szentjanosbogar Sântion, precum și formații de dans din Santău Mic și Santău Mare
 20.00 – trupa de dans Control Dance Group
 21.00 – programul Atelier „M” din Oradea
 22.00 – concert „Dolly Roll” din Ungaria
 23.00 – concert „Amazon Asz”
 24.00 – foc de artificii
 24.15 – concert Dreamers
 01.00 – discotecă.
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Distracție cât încape, cu artiști de artiști, și mai mari și mai mici.

Trimite email
miercuri, 24 aprilie 2024, 19:01:03 Ora de vară a Europei de Est