Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Universitatea din Oradea este pe primul loc în România”

Cu cele 44 de domenii de master acreditate,

,,Universitatea din Oradea este pe primul loc în România”

Potrivit tradiţiei, ieri, 1 octombrie 2024, s-a deschis anul academic și la Oradea, la Universitatea mare, de stat, cu 21.231 de studenți, după cum aveam să aflăm din cuvântul rectorului său, domnul prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău; un record în ceea ce priveşte domeniile și programele de masterat, dar şi o premieră la început de nou an universitar, cu cei peste 4.500 de ,,boboci"...

Deschiderea oficială a avut loc, la Sala Polivalentă a Universității, în prezența unui număr mare de participanți, studenți, în general ,,boboci", cadre didactice universitare, părinți curioși și grijulii, parteneri ai Universității, reprezentanți ai mediului de afaceri, autorități locale și județene...    
În prezidiu, s-au aflat, alături de rectorul instituției, președintele Senatului universitar, domnul conf. univ. dr. Aurel Căuș, domnul prorector, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș care a avut și rolul de moderator al evenimentului, domnul prefect Marcel  Daniel Dragoș, domnul viceprimar Teofil Filimon, domnul Mircea Mălan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor și reprezentantul ,,bobocilor", frumoasa Aida Maria Ritli.
În discursul său, domnul rector i-a îndemnat pe ,,boboci" să profite din plin de toate oportunitățile acestor ani de studenție și să se îmbogățească spiritual cât mai mult, deoarece „Educația universitară nu poate fi înlocuită de nimic altceva, nici chiar de Inteligența artificială", vorba domnului rector.
Pe colegii profesori, domnul rector și i-ar dori mentori dedicați pentru studenți, dornici să le împărtășească nu numai informație, ci și valorile și etica profesională. Vorbindu-le partenerilor locali, agenți economici, dar și reprezentanților puterii locale și de stat, domnul rector i-a îndemnat să sprijine în continuare instituția pe care o conduce, inițiativele de cercetare și formare profesională, pentru că din parteneriatul cu Primăria și Consiliul Județean, s-au născut Parcul Științific și Tehnologic și un nou cămin studențesc, dat în folosință, iar un altul se pregătește de inaugurare. Cât privește vizita făcută de instituția națională de acreditare ARACIS, aceasta este pregătită să dea verdictul, reconfirmând ,,gradul ridicat de încredere" de care se bucură universitatea orădeană.
În cuvântul lor, președintele Senatului, prefectul județului, viceprimarul Oradiei și vicepreședintele Consiliului Județean au adresat studenților mesaje pozitive, de încurajare și optimism, de încredere și de mobilizare pentru a câștiga lupta cu sine pentru o realizare deplină în carieră. ,,Este momentul să vă construiți viitorul. Învățați pentru a deveni mai buni, astfel încât societatea să aibă nevoie de voi" - conf. univ. dr. Aurel Căuș. „Fiecare zi petrecută aici este o zi investită în voi înșivă și în viitorul vostru" - prefectul Marcel Dragoș. „Universitatea din Oradea este mai mult decât o instituție de învățământ, este un partener durabil al administrației locale, pentru dezvoltarea orașului nostru" - viceprimarul Teofil Filimon. Iar vicepreședintele Mircea Mălan ne-a strecurat în suflet vorbele înțelepte ale lui C.A. Rosetti: „Luminează-te și vei fi, voiește și vei putea"! La final, ultimul cuvânt l-a avut Aida, care le-a promis tuturor că generația sa îi va face să fie mândri de pregătirea și realizările lor...
Ca o tradiție a evenimentului, decanii celor 15 facultăți au înmânat ,,bobocilor" care au intrat cu cea mai mare medie la admitere, câte un trandafir și Carnetul de excelență, iar lect. univ. dr. Carmen Rus, dirijorul corului studenților, a dat tonul la cântec pentru ,,Odă bucuriei" și La mulți ani..., pentru un nou început cu bucurie și binecuvântare!
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 19:29:15 Ora de vară a Europei de Est