Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Patricia Albertina deține 15 premii I și excelent...

La vârsta de nouă ani,

Patricia Albertina deține 15 premii I și excelent...

La vârsta de 9 ani, Nemethi Patricia-Albertina, din Oradea, e o mică-mare vedetă, cu multe calități și predispoziții care o detașează de colegii de generație. Serioasă, ambițioasă, muncitoare și tenace, susținută puternic de mămica sa, Ioana, care nu o scapă o clipă din ochi, Patricia urcă treaptă cu treaptă pe un podium al succesului personal, începând de la vârsta de 5 ani, când norocul i-a surâs, obținând un mare titlu pentru o mică prințesă blondă, titlul de „Miss ingeniozitate”, iar actualul său palmares cu adevărat impresionant nu e doar o „întâmplare” fericită.

 Premiile naționale și internaționale câștigate vin să o răsplătească pentru preocupările și reușita sa, consfințind sclipirile sale în arte: literatură, desen, pictură, muzică, origami...
 Pe eleva din clasa a III-a E (de-acum a IV-a E), de la Școala cu clasele I-VIII nr. 11 din Oradea, o găsim în corul de copii „Happy Kids” al Orășelului copiilor, în grupul vocal folcloric al Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, dar și în ansamblul de dansuri populare din cadrul școlii. Cunoscându-i preocupările și înclinațiile artistice, învățătoarea sa, dna Eva Olău, a îndemnat-o să-și măsoare forțele participând de fel de fel de concursuri naționale și internaționale, de la care Patricia a cules lauri, poate nesperat de mulți.
 Premii peste premii
 Premii I la concursul național de poezie „Ochi de copil” – 2007, la Bacău și la concursul național de limba română „Smart” – ediția a VII-a și a VIII-a, două premii de „Excelent” la concursurile de matematică și limba română „Cangurul” – 2007, dar și la „Cangurul” – 2008, premiul I la concursul internațional de creație plastică „Vine, vine Moș Crăciun!” – 2008, la Arad, patru premii I la festivalul internațional de creație „Taina poveștii mele-cheia șansei tale” – 2009, la Turnu Măgurele, două premii I la concursul național de creație plastică „Viața păsărilor depinde de noi” – la secțiunile de pictură și origami – 2009, la Pașcani, premiul I la concursul național de creație literară „Creangă sau amintiri nemuritoare ale copilăriei” – 2009, la Arad, premiul I la concursul național de creație literară „George Tutoveanu” – 2009, la Bârlad, premiul I la concursul național de creație literară „Vis de copil” – 2009, la Buzău;
 premii II la concursul național de matematică "Winners" – 2007 și la concursul național de creații literare „Zâmbet și speranță în suflet de copil” – 2008, la Câmpina, premiul II la concursul național de cultură generală "Smart" – ediția a VIII-a și la „Cangurul” – 2008, la matematică, premiul II la concursul național de artă „Povestea mărțișorului” – 2009, la Slatina, premiul II la festivalul internațional de creație „Taina poveștii mele - cheia șansei tale” – 2009, la Tr. Măgurele;
 premii III la festivalul județean de folclor "Lilioara" – 2008, la Beiuș
și la concursul național de creații literare „Zâmbet și speranță în suflet de copil” – 2008, la Câmpina, premiul III la concursul internațional de creație plastică „Pe urmele iepurașului” – 2008, la Constanța, premiul III la concursul național de artă „Povestea mărțișorului” – 2009, la Slatina, premiul III la concursul internațional de artă „Suflet de copil în lumina Învierii” – 2009, la Arad, premiul III la „Smart” – 2009;
 mențiune la concursul național de creație plastică „Educația rutieră salvează vieți” – 2009, la Oradea;
 premiu special pentru ingeniozitate la concursul național de artă „Mărțișorul românesc” – 2008, la Roman, premiu special la concursul național de artă plastică „Sărbătorile pascale” – 2009, la Suceava;
 multe alte premii (și diplome), obținute la nivelul școlii și al clasei pentru rezultate deosebite la învățătură și participare la concursuri școlare și extrașcolare;
 apariții în spectacole difuzate la TV, cum ar fi: „Flori alese de pe Crișuri”, „Spectacolul Primăverii”, „Așa-i jocul pe la noi”, „Crișule, pe malul tău” etc.
 „Îmi place să cânt și să compun versuri”
 Primele versuri, dedicate bunei sale învățătoare (Eva Olău), aveau să apară în volumul de poezii „Ochi de copil” - Bacău – 2007. Un asemenea debut literar i-a dat aripi Patriciei, care se simte căutată mereu de muza poeziei, iar multe dintre creațiile sale au fost publicate în revista școlii. Într-o zi vom afla că își compune singură atât versurile, cât și melodiile pe care le interpretează.
 De la 7 ani, face canto la Palatul Copiilor și Elevilor. A început cu prof. Marius Marcu, în cadrul cercului de estradă, iar în prezent face canto muzică ușoară cu Dana Oprescu, precum și canto muzică populară cu Anamaria Gal. Îi place să cânte și să scrie versuri, să deseneze și să picteze. Vrea să ajungă actriță. Cântând a început să-și câștige câțiva bănuți pe care dorește să-i investească în dezvoltarea înclinațiilor sale artistice.
 În această vacanță fierbinte, intenționează să ajungă pe litoral, la Năvodari, fără să rateze șansa de a participa la concursul național de literatură „Visul” de la Orăștie.
Visează să ajungă să călătorească în lumea întreagă și să cânte împreună cu Fuego și Irina Loghin.
 Crezând în steaua sa norocoasă și muncind serios pentru dezvoltarea înclinațiilor sale, Patricia poate să ajungă să-și vadă toate visele împlinite! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Patricia Albertina deține 15 premii I și excelent...

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:57:14 Ora de vară a Europei de Est