Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul coral „Francisc Hubic” 2024, ediția a XIV-a

Sâmbătă, 26 octombrie,

Festivalul coral „Francisc Hubic” 2024, ediția a XIV-a

Episcopia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, de Oradea vă invită sâmbătă, 26 octombrie 2024, de la ora 18.00, la Catedrala „Sf. Nicolae" din Oradea, la concertul Festivalului coral „Francisc Hubic" 2024. Această a XIV-a ediție a este destinată copiilor și tinerilor, viitorul Bisericii și al societății.

Concertul coral din acest an se va bucura de prezența a cinci coruri orădene și este gândit ca un moment de comuniune prin cânt al tuturor generațiilor, la care vor participa: Corul „Bunavestire-Francisc Hubic" al Eparhiei de Oradea (dirijor Radu Mureșan, pian: Bala-Dărăban Gabriela-Maria), Corul Facultății de Muzică  din Oradea (dirijor Carmen Rus), Corul „Giocoso" al Liceului de Arte Oradea (dirijor: Cioară Ioana Alexandra, pian: Peter Izabela, solo: Junc Rebeca), Corul „Anima Nostra" al Liceului „Don Orione" Oradea (dirijor: Arendaș Nicoleta), Corul Liceului Greco-Catolic „Iuliu Maniu" Oradea (dirijor: Nicoleta Țâmpu, pian: Antonia Nica).
Concertul Festivalului coral „Francisc Hubic" 2024 va fi prezentat de Teodora Moga și rezervă publicului două premiere. Prima dintre acestea este interpretarea Liturghiei Sfântului Ioan Gură de Aur în Sol major, pentru cor mixt (reeditată), a compozitorului Francisc Hubic, de Corul Eparhiei Greco-Catolice de Oradea care duce mai departe tradiția marelui compozitor greco-catolic, împreună cu corurilor liceelor „Iuliu Maniu" și „Don Orione" din Oradea. Despre această premieră, dirijorul Corului „Buna Vestire - Francisc Hubic", lector univ. dr. Radu Mureșan, ne spune că a pornit de la fotografia membrilor corului bisericesc din Beiuș în anul școlar 1912-1913 (FOTO atașată), care se integrează în ideea centrală a acestei ediții.
«Dincolo de impactul vizual, pe care îl poate avea asupra fiecăruia dintre dumneavoastră - mărturisește maestrul Mureșan, imaginea ne vorbește nu doar despre componența ansamblului coral bisericesc din acea vreme și despre un model de cântare corală bisericească, pe care compozitorul Francisc Hubic o practica la începutul secolului al XX-lea (1912) cu elevi ai Liceului „Samuil Vulcan" din Beiuș, ci și despre un mod de înțelegere și exprimare a credinței în acea vreme. Talantul muzical al acelor elevi, mai mari și mai mici, făcea parte, în mod natural, organic, din actul orant al Bisericii; era chintesența vocii întregii comunități unite în jurul celebrării Sfintei Euharistii. Imaginea ne propune, prin urmare, ideea unei frumuseți tot mai puțin întâlnite, cea a prezenței întregii comunități -  copii și tineri, adulți și vârstnici -care cântă cu o singură inimă și un singur glas slujba Sfintei Liturghii.»
A doua premieră va fi  interpretarea lucrării „Unul Sfânt" de Francisc Hubic, de către toate corurile participante, un moment care va marca finalul apoteotic al Concertului Festivalului coral „Francisc Hubic", eveniment de tradiție al Episcopiei Greco-Catolice de Oradea și al comunității artistice.
Vă așteptăm cu inimile deschise la acest moment de înălțare sufletească prin cânt, care va avea loc sâmbătă, 26 octombrie, de la ora 18.00, în Catedrala „Sf. Nicolae" din Oradea!
Intrarea este liberă.
Rodica Indig

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:55:09 Ora de vară a Europei de Est