Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sărbătorirea Hramului Bisericii Ortodoxe Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Astăzi, de Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, am luat parte la

Sărbătorirea Hramului Bisericii Ortodoxe Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Astăzi, sâmbătă, 26 octombrie 2024, în zi de sfântă sărbătoare, am răspuns invitației lansate de părintele paroh Dan Lele de a participa la sărbătorirea hramului bisericii pe care a ctitorit-o.

Alături de slujitorii sfântului altar, părintele paroh Dan Lele, părintele Laurențiu Lazăr și părintele arhidiacon Florin Vaida, a săvârșit sfânta și dumnezeiasca Liturghie un sobor de preoți, iar la Taina Sfântului Maslu, soborul s-a îmbogățit cu încă 15 preoți: părintele Ahimandrit Antim, pr. Hontilă Horațiu, pr. Daina Floricel, pr. Dindelegan Marin, pr. Bonce Tudor, pr. Bicăzan Felix, pr. Sabău Origen, pr. Mititean Iuliu, pr. Dobai Silviu, pr. Bala Ioan, pr. dr. Marge Cristian, pr. Gal Ioan, pr. Pașca Ciprian, pr. Durgheu Bogdan și pr. Caba Adrian.
În cuvântul de învățătură, părintele dr. Marge Cristian ne-a pus la suflet ,,cele cinci măsuri, cele cinci mijloace (căi), pe care ni le prezintă sfânta noastră biserica, sfânta tradiție, Sfântul Apostol Pavel, prin care am putea să ajungem și noi la sfințenie: Mărturisirea lui Hristos; Lăsarea păcatului și a tuturor consecințelor acestuia (Acest lucru este considerat de biserică mai mare decât învierea morților, căci spune biserica noastră că acela ce-și vede păcatele sale și se pocăiește este mai mare decât acela ce înviază morții, că acela face o minune cu trupul. Pe când învierea sufletească e mai mare decât toate. Lăsarea păcatului și trecerea de la păcat la virtute, și de la Diavol la Dumnezeu se numește pocăință. Lăsarea păcatului este cea mai mare victorie a noastră și victoria lui Dumnezeu în viețile noastre. Căci sufletul unui om face cât o galaxie); Asumarea Crucii proprii spre bucuria învierea sufletului fiecăruia dintre noi (iar Crucea vieții trebuie purtată); Ațintirea ochilor noștri duhovnicești să fie întotdeauna spre Hristos, spre Împărăția Cerului de unde ne vine toată darea cea bună și tot darul cel desăvârșit; A cincea metodă duhovnicească, care le cuprinde pe toate patru, este Mijlocirea sfinților. Sfințenia înseamnă să fii prieten al lui Dumnezeu, să împarți cu Dumnezeu Împărăția Cerurilor. Să-i rugăm pe sfinți să mijlocească pentru noi toate acestea, că nu avem suficient har și suficientă putere duhovnicească interioară să le facem toate fără ajutorului lui Dumnezeu"...
Și a mai spus părintele Marge Cristian că ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie trebuie să vă fie sprijin, trebuie să vă fie măsură de rugăciune, de mărturisire, de smerenie, de nădejde și încredere că Dumnezeu pe toți îi are a-i mântui și mai mult decât a-i mântui, a-i sfinți. Căci spune Mântuitorul nostru Iisus Hristos că în Casa Tatălui Meu sunt multe locașuri"...
Despre Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a vorbit în Cuvântul de învățătură și părintele Bicăzan Felix, la sfârșitul Sfântului Maslu, iar părintele paroh Dan Lele a adus mulțumiri, ,,în primul rând lui Dumnezeu, Maicii Domnului, Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, și în al doilea rând vă mulțumesc Dumneavoastră, pentru că, chiar dacă biserica noastră ar fi poleită cu aur, dar dacă ea nu ar fi căutată de credincioși, nu am avea nicio bucurie. Prezența Dumneavoastră ne aduce această bucurie"... În continuare, părintele paroh a făcut referire la emoționanta Evanghelie. Mântuitorul era în corabie și dormea. Și pe mare s-a stârnit o furtună și corabia se scufunda. Și ucenicii l-au trezit pe Mântuitorul... Viața noastră este o corabie. Toți suntem în corabia aceasta, și, Doamne, multe încercări și multe necazuri ne trimite Dumnezeu. Dar ni le trimite să ne întărească și mai mult... Dragii mei, să nu vă fie frică de orice s-a întâmpla, astăzi sau mâine cu noi... Privește în sus spre cer și lasă-l pe Dumnezeu așa cum știe El să-ți conducă luntrița și corabia vieții tale. Nu vă vârtoșați, nu strigați, nu vă plângeți, că oricum nimeni nu vă aude și nu-i interesează. Dar priviți în sus, se înălțimi"... și iarăși a ajuns la Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, sărbătoritul zilei, la Hramul Bisericii..., mulțumind, de asemenea, părinților împreună slujitori, membrilor Corului ,Ioan Iacob Românul", dirijați de doamna prof. Loredana Pantea, artiștilor care au interpretat pricesne la microfon la sfârșitul Sfântului Maslu (Teofana Deac și Andrei Timănuți), precum și tuturor celor care și-au adus contribuția la buna organizare a praznicului.
Pe Facebook Ovidiu Dan Moise, veți putea vedea și secvențe video de la sărbătorirea Hramului bisericii...
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:39:54 Ora de vară a Europei de Est