Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Sărbătorirea Hramului Bisericii Ortodoxe Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Astăzi, de Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, am luat parte la

Sărbătorirea Hramului Bisericii Ortodoxe Sf. Mare Mc. Dimitrie, Izvorâtorul de Mir

Astăzi, sâmbătă, 26 octombrie 2024, în zi de sfântă sărbătoare, am răspuns invitației lansate de părintele paroh Dan Lele de a participa la sărbătorirea hramului bisericii pe care a ctitorit-o.

Alături de slujitorii sfântului altar, părintele paroh Dan Lele, părintele Laurențiu Lazăr și părintele arhidiacon Florin Vaida, a săvârșit sfânta și dumnezeiasca Liturghie un sobor de preoți, iar la Taina Sfântului Maslu, soborul s-a îmbogățit cu încă 15 preoți: părintele Ahimandrit Antim, pr. Hontilă Horațiu, pr. Daina Floricel, pr. Dindelegan Marin, pr. Bonce Tudor, pr. Bicăzan Felix, pr. Sabău Origen, pr. Mititean Iuliu, pr. Dobai Silviu, pr. Bala Ioan, pr. dr. Marge Cristian, pr. Gal Ioan, pr. Pașca Ciprian, pr. Durgheu Bogdan și pr. Caba Adrian.
În cuvântul de învățătură, părintele dr. Marge Cristian ne-a pus la suflet ,,cele cinci măsuri, cele cinci mijloace (căi), pe care ni le prezintă sfânta noastră biserica, sfânta tradiție, Sfântul Apostol Pavel, prin care am putea să ajungem și noi la sfințenie: Mărturisirea lui Hristos; Lăsarea păcatului și a tuturor consecințelor acestuia (Acest lucru este considerat de biserică mai mare decât învierea morților, căci spune biserica noastră că acela ce-și vede păcatele sale și se pocăiește este mai mare decât acela ce înviază morții, că acela face o minune cu trupul. Pe când învierea sufletească e mai mare decât toate. Lăsarea păcatului și trecerea de la păcat la virtute, și de la Diavol la Dumnezeu se numește pocăință. Lăsarea păcatului este cea mai mare victorie a noastră și victoria lui Dumnezeu în viețile noastre. Căci sufletul unui om face cât o galaxie); Asumarea Crucii proprii spre bucuria învierea sufletului fiecăruia dintre noi (iar Crucea vieții trebuie purtată); Ațintirea ochilor noștri duhovnicești să fie întotdeauna spre Hristos, spre Împărăția Cerului de unde ne vine toată darea cea bună și tot darul cel desăvârșit; A cincea metodă duhovnicească, care le cuprinde pe toate patru, este Mijlocirea sfinților. Sfințenia înseamnă să fii prieten al lui Dumnezeu, să împarți cu Dumnezeu Împărăția Cerurilor. Să-i rugăm pe sfinți să mijlocească pentru noi toate acestea, că nu avem suficient har și suficientă putere duhovnicească interioară să le facem toate fără ajutorului lui Dumnezeu"...
Și a mai spus părintele Marge Cristian că ,,Sfântul Mare Mucenic Dimitrie trebuie să vă fie sprijin, trebuie să vă fie măsură de rugăciune, de mărturisire, de smerenie, de nădejde și încredere că Dumnezeu pe toți îi are a-i mântui și mai mult decât a-i mântui, a-i sfinți. Căci spune Mântuitorul nostru Iisus Hristos că în Casa Tatălui Meu sunt multe locașuri"...
Despre Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, a vorbit în Cuvântul de învățătură și părintele Bicăzan Felix, la sfârșitul Sfântului Maslu, iar părintele paroh Dan Lele a adus mulțumiri, ,,în primul rând lui Dumnezeu, Maicii Domnului, Sfântului Mare Mucenic Dimitrie, și în al doilea rând vă mulțumesc Dumneavoastră, pentru că, chiar dacă biserica noastră ar fi poleită cu aur, dar dacă ea nu ar fi căutată de credincioși, nu am avea nicio bucurie. Prezența Dumneavoastră ne aduce această bucurie"... În continuare, părintele paroh a făcut referire la emoționanta Evanghelie. Mântuitorul era în corabie și dormea. Și pe mare s-a stârnit o furtună și corabia se scufunda. Și ucenicii l-au trezit pe Mântuitorul... Viața noastră este o corabie. Toți suntem în corabia aceasta, și, Doamne, multe încercări și multe necazuri ne trimite Dumnezeu. Dar ni le trimite să ne întărească și mai mult... Dragii mei, să nu vă fie frică de orice s-a întâmpla, astăzi sau mâine cu noi... Privește în sus spre cer și lasă-l pe Dumnezeu așa cum știe El să-ți conducă luntrița și corabia vieții tale. Nu vă vârtoșați, nu strigați, nu vă plângeți, că oricum nimeni nu vă aude și nu-i interesează. Dar priviți în sus, se înălțimi"... și iarăși a ajuns la Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, sărbătoritul zilei, la Hramul Bisericii..., mulțumind, de asemenea, părinților împreună slujitori, membrilor Corului ,Ioan Iacob Românul", dirijați de doamna prof. Loredana Pantea, artiștilor care au interpretat pricesne la microfon la sfârșitul Sfântului Maslu (Teofana Deac și Andrei Timănuți), precum și tuturor celor care și-au adus contribuția la buna organizare a praznicului.
Pe Facebook Ovidiu Dan Moise, veți putea vedea și secvențe video de la sărbătorirea Hramului bisericii...
Ovidiu Dan

Trimite email
duminică, 10 noiembrie 2024, 13:44:32 Ora standard a Europei de Est