Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

,,Valeriu Anania – La început a fost poezia”, semnată de prof. dr. Diana Popa

Joi, în Aula Magna, a fost lansată cartea

,,Valeriu Anania – La început a fost poezia”, semnată de prof. dr. Diana Popa

Joi, 24 octombrie 2024, a avut loc lansarea cărții ,,Valeriu Anania - La început a fost poezia", semnată de către doamna profesoară dr. Diana Popa, în Aula Magna a Universității din Oradea.

,,A vorbi despre Valeriu Anania este un demers inițiatic, captivant, care deschide temerarului un labirint în care riscul de a se rătăci rămâne la fel de ferm, indiferent în care punct al incursiunii s-ar afla", declară prof. univ. dr. habil. Maria-Mina Rusu, de la Ministerul Educației, în prefața cărții.
Domnia sa a făcut parte din prezidiu alături de prof. univ. dr. habil. Florin Cioban de la Facultatea de Litere din cadrul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Livia Bandici, prorector al Universității din Oradea, preot lect. univ. dr. Paul Bogdan Ivanov, redactor la Editura Universității orădene, Roxana Ivașca și, bineînțeles, autoarea cărții, Diana Popa, inspector școlar la Inspectoratul Județean Bihor.
Moderatorul evenimentul a fost profesorul Florin Cioban care a început cu un discurs emoționant despre întâlnirea cu Valeriu Anania. Doamna prof. univ. dr. habil. Livia Bandici a declarat că ,,suntem onorați să găzduim un eveniment cultural de o asemenea anvergură". De asemenea, domnia sa a ținut să mulțumească autoarei pentru că a ales Universitatea din Oradea pentru lansarea cărții dumneaei, carte care are la bază o cercetare de înaltă ținută academică. În prezentarea pe care domnul profesor Florin Cioban a făcut-o doamnei profesoare Maria-Mina Rusu, a declarat că aceasta ,,a devenit echivalentul limbii române în cadrul Ministerului Educației".
Doamna profesoară Maria-Mina Rusu a numit scrierea acestei cărți ,,o naștere culturală cu atât de mulți oameni în sală" și a mulțumit Editurii Universității din Oradea că a acceptat să publice un autor din învățământul preuniversitar.
Teolog profesor Paul Bogdan Ivanov, care l-a cunoscut îndeaproape pe Valeriu Bartolomeu Anania, a menționat că ,,Anania nu a crezut în destin, dar a crezut în oameni și, cu toate că aceștia l-au trădat și că a preferat să lucreze cu tinerii pentru că aceștia nu sunt corupți și pentru că alături de ei simte că întinerește". Un lucru puțin cunoscut de cei prezenți în sală a fost faptul că Valeriu Bartolomeu Anania a fost legat de Universitatea din Oradea, primind cel mai înalt titlu academic Doctor Honoris Causa. ,,Sunt un om cuvântat", spunea Bartolomeu Anania, referindu-se la faptul că este un om de cuvânt. Iar informația care a impresionat auditoriul a fost că preotul Anania, la ieșirea din închisoarea de la Aiud, avea în minte 13.000 de versuri. Deși nu se considera un mistic, poeziile l-au apropiat de mistic făcându-l să trăiască o stare de har. Cu toate acestea ,,dramaturgia îl definește", a adăugat teologul Paul Bogdan Ivanov, citându-l pa Bartolomeu Anania: ,,Am fost un regizor de scenă".
În discursul domniei sale, redactor Roxana Ivașca a afirmat că „Dincolo de contribuția extrem de semnificativă adusă la cunoașterea temei cercetate, prin perspectiva pluridisciplinară utilizată și prin punerea în circulație și hermeneutica unor texte inedite din creația lui Bartolomeu Anania, poate că marele merit al acestei cărți este acela de a fi recunoscut și redat locul dintotdeauna al Logosului Divin, așa cum Anania însuși l-a văzut, la temelia și în chiar centrul existenței și creației sale".
La final a luat cuvântul autoarea volumului care a declarat că ,,am toate emoțiile la mine și sper să vi le transmit și dumneavoastră". A avut extraordinara șansă să pătrundă în atelierul lui Anania de la Mănăstirea Nicula și l-a studiat într-o manieră corectă, dreaptă. Anania spunea ,,Opera mea literară nu mă interesează, dar ne interesează". A oferit-o lumii, așa cum i-a fost predestinat, chiar dacă el nu a crezut în destin.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe din partea autoarei Diana Popa.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:22:16 Ora de vară a Europei de Est