Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Enigme şi „enigmişti”..., de Gheorghe Păun

Revista de cultură ,,Curtea de la Argeș

Enigme şi „enigmişti”..., de Gheorghe Păun

,,Încerc, vorba Eminescului, să rămân la toate rece, dar homo sum et nihil humano... Român sunt și... Nu știu cum s-o spun în latină, continuarea ar fi „tot ce e legat de istoria neamului mă interesează". Pentru că istoria nu este a istoricilor, ea este/ar trebui să fie a tuturor. Fiecare abordând-o pe „palierul" lui. Profesioniști unii, amatori alții, având-o în fișa postului primii, cititori și iubitori de istorie ceilalți, cu toții, conștienți de constrângerile statutului-priceperii, conștienți de limite, implicații, rigorile meseriei și ale bunului-simț.

Dacă matematica, de exemplu, se poate aborda și ca joc, de dragul de a face matematică, orice „năstrușnicie" (demonstrată formal într-un cadru riguros!) fiind publicabilă, cu istoria nu este deloc la fel, geo-politicienii pot interpreta tendențios, periculos chiar, spusele istoricilor - din păcate, pot și comanda rescrierea mistificată, uneori până la niveluri agresiv-aberante, vedem așa ceva și în zilele noastre, când dinspre vest, când dinspre est. Iar „formatorii de opinie", de la gazetari serioși sau doar zeloși la legiunile lui Umberto Eco (...), abia așteaptă să preia, să facă zgomot, pentru rating, din cabotinism-snobism sau năimiți - mai ales năimiții sunt dăunători, pentru că agenturili investesc în tipi cu carte, „cu sintaxă", fără morală, dar nu rudimentari. Până la un punct, îi înțeleg deci pe istorici, îmi dau seama cât de precauți trebuie să fie - numai că uneori termenul „precaut" are o semantică dezamăgitoare. Dincolo de punctul până la care-i înțeleg se întinde un spațiu care mă derutează - încerc și eu să fiu precaut, dar nu mă pot abține până la capăt".
                Am citat din editorialul revistei, articolul care sparge, de fiecare dată, toate barierele și ni se așază drept la suflet! Lecturați mai departe la adresa cunoscută www.curteadelaarges.ro
                Cu ce ne putem delecta în numărul din luna noiembrie? 
Horia Bădescu: Pe frontul de vest nimic nou; Mihai Sporiş: Limba vorbită atestă neamul; Florin Horvath: Răpuşi la porţile nemuririi; Dan D. Farcaş: Unitatea de calcul de la CEPECA; Tudor Nedelcea: Din preistorie în viitor, cu Victor Ravini; Rodica Lăzărescu: Despre Caracal şi Mioriţa, cu Victor Ravini; Eugenia Tofan: Limba Română, Duminica sufletului nostru; Ion Andreiţă: Detrunchiaţii... și multe altele, pentru o plăcută zăbavă!
                Distinse domnule academician Gheorghe Păun, vă mulțumim și pentru acest număr de revistă, făurit întru bucuria noastră!
                (OviDan)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:44:46 Ora de vară a Europei de Est