Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie 2023

Simulare Evaluarea Națională 2023, proba scrisă la Limba română. Elevii de clasa a VIII-a susțin luni repetiția pentru examenul din iunie – procedură și modele de subiecte
...................................
Luni, 20 martie, încep simulările pentru Evaluarea Națională la clasa a VIII-a, cu proba la Limba și literatura română. Accesul în sălile de examen se face între 8.00 și 8.30, conform procedurii transmise de Ministerul Educației în țară zilele trecute, iar elevii trebuie să aibă cu ei un document de identitate: certificat de naștere ori carte de identitate, potrivit informațiilor transmise în școli.
Calendarul complet și modele de subiecte, mai jos în articol.
Joi, 16 martie, Ministerul Educației a publicat, pe edu.ro, ghidul simulării pentru examenele naționale. Potrivit acestuia, repartizarea elevilor se realizează astfel încât aceștia să fie așezați câte unul în bancă în ordine alfabetică pe fiecare clasă, astfel încât colectivele să nu fie amestecate. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de două ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Rezultatele obținute la simulările naționale nu sunt afișate și nu sunt făcute publice, conform documentului. În procedură se arată că „rezultatele obținute de elevi la simulările naționale sunt comunicate acestora și analizate la nivelul fiecărei clase, prin discuții individuale cu elevii, dezbateri la nivelul clasei, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării măsurilor adecvate pentru îmbunătățirea performanțelor școlare ale elevilor”. Rezultatele obținute la simulare nu se contestă și nu se trec în catalog. Totuși, în situațiile excepționale în care se dorește consemnarea notelor în catalog, acest lucru se poate face în baza unei cereri scrise depuse de cei interesați, scrie pe edu.ro.

”Timpul de lucru pentru completarea casetei de identificare este de 15 minute; timpul efectiv de lucru pentru fiecare probă scrisă este de 120 de minute și începe după completarea casetei de identificare”, conform informării de la Minister din 8 februarie.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
19 martie

România, țara cu cei mai puțini copii de peste 4 ani care merg la grădiniță, din Uniunea Europeană – raport / Peste 17% nu sunt înscriși în învățământ / Din toamnă, grupa mijlocie devine obligatorie
..........................................

România are cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar din UE pentru copiii între 4 ani și vârsta oficială de înscriere în învățământul obligatoriu, potrivit raportului privind starea învățământului pe anul 2021-2022, publicat de Ministerul Educației recent. Practic, peste 17% dintre copiii de peste 4 ani nu sunt înscriși în grădiniță.
În prezent, doar grupa mare de la grădiniță este obligatorie, urmând ca cea mijlocie să devină obligatorie până cel mai târziu în 2023, iar grupa mică până în anul 2030, potrivit legii Educației nr. 1/2011.
Datele care plasează România alături de Bulgaria, ultimele în clasamentul țărilor cu cea mai scăzută rată de participare în învățământul preșcolar – 82,4% – sunt preluate de la Eurostat în raportul Ministerului Educației...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 martie 2023

30 de burse de câte 5.000 de lei pe an școlar, acordate elevilor de clasa a VIII-a din mediul rural pentru a merge la liceu. Printre criterii: nota la Evaluarea Națională 2023, performanța școlară și veniturile familiei
.......................................................
30 de elevi de clasa a VIII-a care provin din mediu rural pot fi susținuți prin burse de câte 5.000 de lei în fiecare an de liceu, în funcție de nota de la Evaluarea Națională 2023 și câteva condiții precum notele din gimnaziu, participarea la concursuri și veniturile părinților, potrivit unui comunicat al Fundației Rădăcini Group, primit de EduPedu.ro.
Pentru a fi eligibil, o condiție este ca aplicantul să fie elev în clasa a VIII-a în anul școlar 2022-2023 la o școală gimnazială din mediul rural, în județele din programul fundației organizatoare: Argeș, Buzău, Brăila, Călărași, Constanța, Dâmbovița, Galați, Giurgiu, Ialomița, Prahova, Teleorman, Tulcea, Vaslui și Vrancea.
Bursele ,,pot acoperi cheltuieli privind cazarea elevilor, cheltuielile de deplasare, cheltuielile de întreținere: hrană, îmbrăcăminte, rechizite sau parte din taxa școlară în cazul unui liceu privat, pentru toți cei patru ani de liceu. Nu sunt necesare documente justificative pentru modul cum au fost cheltuite sumele de bani primite ca bursă”, scrie în comunicatul de presă primit de EduPedu.

Turiști din Turda, Cernăuți, Dej, Valea Jiului...

Joi, la ștrandul „Venus” din Băile 1 Mai,

Turiști din Turda, Cernăuți, Dej, Valea Jiului...

Chiar și în condiții de criză, lumea se orientează și tot pleacă la munte sau la mare, într-o excursie sau tabără ori într-o stațiune cunoscută, mai accesibilă din punct de vedere financiar...

 Joi (30 iulie 2009), am ieșit și noi în peisajul (la Băile 1 Mai), să aflăm cine a optat să-și petreacă parte din vacanță în stațiunea balneară cu tradiție și căutare pentru bazinele sale cu apă termală de la ștrandul „Venus” (administrator, dl Gheorghe Opriș).
 Nu ne așteptam ca lumea să se calce pe picioare, dar în atari condiții social-istorice de criză, am găsit, totuși, clienți interesați care au optat pentru această stațiune. Unii vin pentru a doua sau a treia oară la Băile 1 Mai, la interval de doi - trei ani, în ultimii zece ani.
 Laura Diana este din Turda, elevă la Școala cu clasele I-VIII „Ioan Opriș” din Turda. Are 9 ani și e pentru a doua oară în Bihor (la Băile Felix și Băile 1 Mai), împreună cu tatăl său. Tot în această vară, Diana speră să ajungă și la mare.
 Din Cernăuți (Ucraina), a venit o familie în efectiv complet: mama, tata și cei trei fii: Loredana (10 ani), Vaniușa (Ioan – 5 ani) și Mihaela (3 ani și jumătate). Au mai fost la Sovata, dar au venit la ștrandul „Venus” pentru bazinele cu apă termală, destinate anume copiilor. Tatăl vine în România de 18 ani, iar vara își ia și soția și copiii pentru o vacanță specială. Copiii sunt încântați de apa din ștrand.
 În imediata vecinătate, am vorbit cu Oana, din Dej, o liceancă frumoasă, „trasă prin inel”, elevă în clasa a X-a la Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Dej, cu o înfățișare de manechină, deși nu o pasionează modelingul. Oana a venit pentru a doua oară în zonă, chiar dacă mama sa preferă Hajdu-Szoboszlo (Ungaria) pentru bazinul olimpic. În această vacanță, Oana speră să ajungă și la Beliș (Cluj), dar și în Grecia, unde a mai fost, dar iar i s-a făcut dor de o croazieră.
 Ne–am apropiat de doi copii care jucau cărți. Alături, tatăl lor, un vajnic bărbat, vorbea la mobil. Asistăm câteva momente la partida de cărți, fără să deranjăm. La încheierea convorbirii, facem cunoștință cu dl Ioan Poenar, din Valea Jiului, electrician în mina de la Livezeni, cu o experiență de 20 de ani în subteran. O meserie grea și periculoasă, date fiind condițiile improprii de muncă, într-un sector unde nu se investește, dar se așteaptă producție. Roxana și Remus au ieșit din apă și joacă cărți, doar până își trag sufletul, după care vor reintra în bazin. Roxana e elevă în clasa a IX-a la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Petroșani, fratele e doar în clasa a III-a la Școala din Bănița.
 Roxana e în premieră la Băile 1 Mai. Îi place mult stațiunea, dar mai cu seamă bazinele cu apă, pe ales, așa încât, din curiozitate, a intrat cam în toate, ca să testeze adâncimea apei. Anul trecut a fost la Eforie Sud, iar în anii anteriori, tot pe litoral, la Venus.
 Primim un telefon și periplul nostru se încheie brusc, Ioan Foghiș (omul de la bilete chiar se miră de retragerea noastră grabnică). „Nu v-a plăcut la noi sau de ce plecați atât de repede?”, ne-ntâmpină bărbatul de la intrare.
 Îi promitem să stăm mai mult data viitoare. (Ov. Dan)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Turiști din Turda, Cernăuți, Dej, Valea Jiului...

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

Sunday, 28 May 2023