Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

O zi minunată de vacanță, alături de copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

În cadrul programului ,,Singuri acasă - ai grijă de copiii tăi oriunde te afli

O zi minunată de vacanță, alături de copiii ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate

Încă din anul 2015, Direcția de Asistență Socială Oradea derulează programul ,,Singuri acasă - ai grijă de copiii tăi oriunde te afli"! pentru copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate.

    Săptămâna aceasta, 20 de copii însoţiţi de un reprezentant legal, s-au bucurat alături de noi, participând la o excursie organizată la muzeu, la karting şi în mijlocul naturii.
    Plecând din Oradea spre Cluj-Napoca, excursia, organizată într-o superbă zi de vacanță de toamnă, a început cu vizitarea Muzeului Memorial „Octavian Goga" din localitatea Ciucea, jud. Cluj. 
    Atât copiii, cât şi reprezentanții acestora, s-au bucurat de peisajele idilice ale domeniului amplasat într-un cadru natural mirific, în Munţii Apuseni, pe malul Crişului Repede. Copiii au vizitat grădina domeniului, clădirea-castel, emblematica structură cunoscută drept casa de pe stâncă - mausoleul iubirii soților Goga (Octavian și Veturia), Casa Albă (Muzeul de Artă Etnografică), folosită în trecut pentru oaspeți, Casa Ady Endre, precum și bisericuța și mânăstirea aflată pe terenul acestui domeniu.
    De la ghizi şi muzeografi, copiii şi-au consolidat sau poate au aflat informaţii referitoare la viaţa şi opera unuia dintre cei mai cunoscuţi poeţi români, Octavian Goga. 
    Următorul popas al excursiei, „la pièce de résistance" a drumeției organizate de D.A.S.O., a fost experimentarea kartingului de agrement, pe pistele ,,Go Kart Cluj".  
    Toţi copiii au fost entuziasmaţi de acest sport care le-a dat şansa de a se distra şi de a învăţa în egală măsură. Îndrumaţi de echipa de instructori profesionişti care s-au asigurat că toate regulile de siguranță sunt respectate și care au fost prezenţi pe toată durata sesiunilor, copiii au trăit o experienţă plină de adrenalină, sunet de motoare şi miros de cauciucuri arse.
    Pe lângă deprinderea unor abilități tehnice și reflexe specifice condusului în siguranță, kartingul le oferă copiilor și multe alte beneficii, precum disciplina, responsabilitatea și concentrarea. 
    Cum „călătorului îi şade bine cu drumul", am pornit din nou la drum, prin priveliştile încântătoare de pastel ale toamnei.  În drum spre casă am poposit la Huta Slavia, unde ne-am bucurat de ospitalitatea slovacă a unui sat de munte. Copiii au savurat bucatele delicioase şi s-au bucurat de împrejurimile hanului din Şinteu care îţi iau ochii.
    ,,Direcția de Asistență Socială Oradea, prin Serviciul Protecția Copilului, are în atribuții și monitorizează situația copiilor de pe raza municipiului ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate. Ce ne dorim noi este să venim în sprijinul acestor familii, organizând activități care să îi aducă împreună, oferind sprijin și consiliere, respectiv ne dorim să aibă încredere în noi ca și instituție a statului. De aceea doresc să le mulțumesc colegilor pentru organizarea acestor activități menite să sprijine demersurile noastre și să ne apropie de acești copii minunați, fiind o oportunitate de a ne întâlni într-un cadru informal, a petrece timp frumos împreună și a schimba impresii despre viață. Această excursie a fost posibilă cu sprijinul exclusiv al sponsorilor, de aceea le mulțumesc în mod deosebit tuturor celor care au participat și celor care ne-au sprijinit, respectiv S.C. Böllhoff S.R.L., Muzeul Memorial „Octavian Goga" din Ciucea, Go kart Cluj, din loc. Nădășelu, jud. Cluj, Pensiunea Huta Slavia din loc. Şinteu, jud. Bihor, O.T.L.-Transport Local S.A. Ne-am bucurat și noi de bucuria copiilor"!, a declarat Anca Grama, directorul Direcției de Asistență Socială Oradea. 
 
Felicitări, D.A.S.O.!
Ne bucurăm, doamna Anca, de bucuria copiilor pe care îi faceți fericiți prin acțiunile intreprinse pentru ei și familiile lor, dar ne bucurăm, deopotrivă, și pentru bucuria Dumneavoastră, izvorâtă dintr-un suflet mare și sincer!
(OviDan)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 21:53:43 Ora de vară a Europei de Est