Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Provocări și oportunități în aplicarea curriculumului pentru educație timpurie în unitățile de învățământ cu nivel antepreșcolar înființate după anul 2021

Creșa Oradea a organizat săptămâna aceasta conferința interjudețeană

Provocări și oportunități în aplicarea curriculumului pentru educație timpurie în unitățile de învățământ cu nivel antepreșcolar înființate după anul 2021

În această săptămână, timp de două zile, Creșa Oradea, unitatea de învățământ cu personalitate juridică din subordinea Direcției de Asistență Socială Oradea, a organizat o conferință interjudețeană la Oradea, al cărei principal scop a fost un schimb de experiență prin dezbaterea provocărilor legislative cu care s-au confruntat unităţile de învăţământ nou înfiinţate, dar şi oportunitățile legate de trecerea de la servicii de îngrijire, supraveghere și educație a copiilor de vârstă antepreșcolară din creșe la servicii integrate de educaţie timpurie.

Creșa Oradea a organizat săptămâna aceasta conferința interjudețeană 
Provocări și oportunități în aplicarea curriculumului pentru educație timpurie în unitățile de învățământ cu nivel antepreșcolar înființate după anul 2021 
            În această săptămână, timp de două zile, Creșa Oradea, unitatea de învățământ cu personalitate juridică din subordinea Direcției de Asistență Socială Oradea, a organizat o conferință interjudețeană la Oradea, al cărei principal scop a fost un schimb de experiență prin dezbaterea provocărilor legislative cu care s-au confruntat unităţile de învăţământ nou înfiinţate, dar şi oportunitățile legate de trecerea de la servicii de îngrijire, supraveghere și educație a copiilor de vârstă antepreșcolară din creșe la servicii integrate de educaţie timpurie.
             Conferința a avut loc în sala mare a Primăriei Oradea, la această întâlnire participând peste 100 de cadre didactice din Oradea și din alte opt orașe din țară, respectiv directori de creșe, personal administrativ şi personal didactic din mai multe unități de învățământ antepreşcolar pentru care autoritățile locale au calitatea de persoană juridică fondatoare, respectiv Creșa Oradea, din orașul gazdă, reprezentată de doamna director, prof. Agape Maria, Creșa Baia Mare, reprezentată de director, prof. Pop Irina, Creşa Bistriţa, reprezentată de director, prof. Felican Leontina, Creşa Braşov, reprezentată de director Buta Georgiana, Creşa Craiova, reprezentată de director, prof. Iordache Alina, Creşa Râmnicu Vâlcea, reprezentată de șef Serviciu Dimciu Maria, Creşa Satu-Mare, reprezentată de prof. Mekker Erika, Creşa ,,Voinicel"  din Zalău, reprezentată de prof. dr. Souca Valentina, dar și...
           În prima zi a evenimentului, Creşa Oradea, cu sprijinul Primăriei, a organizat pentru oaspeţii veniţi din cele șapte judeţe din ţară un tur al oraşului. S-a vizitat Creşa Nr. 15 din Parcul Industrial I ca model de bune practici, creşa fiind construită de administrația locală orădeană din fonduri europene. Colegii noştri din cadrul D.M.P.F.I. Oradea au avut rolul de ghizi pentru grupul de invitaţi care au vizitat Casa Darvas la Roche, Piaţa Unirii şi Pasajul Vulturul Negru. Ziua s-a încheiat cu un program artistic organizat de colectivul unităţii de învăţământ Creşa Oradea la Teatrul Arcadia, care ne-a oferit cu generozitate spaţiul. 
           În cea de a doua zi a avut loc conferința propriu-zisă în sala Traian Moşoiu din cadrul Primăriei Municipiului Oradea, locul desfăşurării nefiind ales întâmplător, acesta fiind locul în care unitatea de învăţământ Creşa Oradea a luat fiinţă.
           În deschidere, d-na Anca Grama, director executiv al D.A.S. Oradea, a precizat: ,,Mă bucur că Oradea este organizatorul și gazda unei astfel de conferințe pe o temă atât de importantă, cea a educației antepreșcolare, mai ales în contextul tuturor modificărilor legislative din ultimii doi ani care privesc trecerea serviciilor de creșă din sistemul social în sistemul de educație și mă bucur că avem un număr mare de participante de la creșele din țară, dar și colegele noastre de la creșele publice și private din Oradea. Direcția de Asistență Socială Oradea a avut în structură creșele ca și servicii sociale, iar în anul 2022 a înființat unitatea de învățământ cu personalitate juridică Creșa Oradea, care se ocupă în continuare de creșele publice din municipiul nostru. Ne confruntăm cu multe provocări dar și oportunități, avem 15 unități de creșă în Oradea cu peste 900 de copilași, am beneficiat de sprijinul fondurilor europene cu care am reușit să construim și să modernizăm creșe și acesta este meritul administrației publice locale, avem în derulare proiecte de reabilitare termică a unor unități de creșe; se vor finaliza anul acesta lucrările la Creșa mare din zona Nufărul și vor începe lucrările la Creșa din Rogerius. Îi mulțumim domnului primar Florin Birta pentru toate aceste investiții care se fac în creșe pentru a oferi cele mai bune condiții celor mici, susținerea Primăriei Oradea este extrem de importantă, iar faptul că avem anual un număr mare de solicitări privind înscrierea copiilor la creșă ne arată că părinții au încredere în noi și asta ne bucură. Este bineînțeles și meritul tuturor colegelor noastre din creșe care se asigură de dezvoltarea armonioasă și în siguranță a copilașilor, și pentru asta țin să le mulțumesc în mod deosebit! Mulțumesc și colegilor de la Inspectoratul Școlar Județean care ne sunt parteneri și ne sprijină în activitatea didactică. Acest schimb de experiență este foarte util pentru toate orașele participante pentru că avem de învățat unii de la alții și putem prelua modele de bună funcționare pentru că acesta este scopul nostru, de a încerca să devenim mai buni!".
            Invitaţii speciali ai acestei întâlniri au fost domnul primar Florin Birta, care le-a spus celor prezenți cât de importante sunt creșele pentru o comunitate și despre proiectele pe care le are în derulare administrația publică locală pentru a extinde și îmbunătăți serviciile de creșă, d-na secretar general Eugenia Borbei, d-na inspector general din cadrul Ministerului Educaţiei, prof. dr. Cristina Mangiura, care s-a alăturat întâlnirii în format online, dna inspector școlar Educaţie timpurie Georgeta Bara, liderul de sindicat S.L.I. dnul prof. Zancu Flaviu, prof. univ. dr. Karla Barth - decan Facultatea de Ştiinţe Socio Umane şi dna prof. univ. dr. Elena Bonchiş.
            Acestui demers s-au alăturat şi unităţi de învăţământ privat care au formaţiuni de antepreşcolari sau grupă piticot, cum ar fi Grădiniţa şi Şcoala Americano Română, reprezentată de director, prof. Morar Claudia şi Şcoala Primară Joyful Learning, reprezentată de director, prof. Omuţ Cherechianu Ioana.
            În cadrul acestei conferinţe s-au dezbătut, pe lângă teme de actualitate cu care se confruntă creșele, cum ar fi vidul legislativ legat de salarizarea personalului din creşe, documentele şcolare neadaptate nivelului de învăţământ şi aplicarea unitară a curriculumului pentru educaţie timpurie, importanţa studiului documentelor de specialitate şi a formării continue atât a personalului didactic, cât şi a metodiştilor care realizează inspecţiile de specialitate la grupă, dar și susținerea pe care autoritățile locale o oferă creșelor. S-a scos în evidenţă atât parteneriatele desfășurate de unităţile de învăţământ cu nivel antepreşcolar, cât şi activitatea desfăşurată de cadrele didactice din creşe la grupă cu copiii în prezentările din secţiunea aplicații și inovații în proiectarea didactică, dedicată schimbului de bune practici.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 23:17:27 Ora de vară a Europei de Est