Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Cea de-a 3-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Muzică Clasică „Francisc Hubic” la Oradea

Vineri, 15 noiembrie, Sala de Conferințe a Muzeului Țării Crișurilor va găzdui

Cea de-a 3-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Muzică Clasică „Francisc Hubic” la Oradea

Vineri, 15 noiembrie 2024, de la ora 18.00, Sala de Conferințe a Muzeului Țării Crișurilor va găzdui cea de-a 3-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Muzică Clasică „Francisc Hubic". Evenimentul promite o seară de excepție dedicată muzicii clasice, reunind talente din toată țara.

La concurs vor participa elevi și absolvenți ai centrelor de cultură și școlilor de arte din orașe precum: Satu Mare, Zalău, Arad, Cluj-Napoca, Târgoviște, Alba Iulia, Brăila și Oradea, care vor interpreta piese din repertoriul clasic, romantic și contemporan.
Juriul de anul acesta, format din personalități de prestigiu ale muzicii, va avea misiunea de a evalua performanțele concurenților. Din juriu fac parte: prof. de pian Ferenc Mercedes de la Liceul de Arte din Oradea, prof. de canto Marian Boboia, fost manager al Școlii de Arte „Francisc Hubic" și profesor la Universitatea Partium din Oradea. Președinta juriului este prof. univ. dr. Agneta Marcu, fost decan al Facultății de Muzică din Oradea. Evenimentul va fi moderat de prof. Narcisa Midoschi și coordonat de prof. Alina Orbán.
Invitatul special al serii este Thurzó Zoltán, celebrul pianist orădean, singurul artist din lume deținător activ a patru recorduri mondiale Guinness World Records la categoria pian. Acesta a intrat în lumea muzicii încă de la vârsta de 5 ani, provenind dintr-o familie de muzicieni, care de mai multe generații este implicată în viața muzicală din Oradea, formând o parte din istoria muzicală a orașului. Pianistul Thurzó Zoltán va bucura publicul alături de tinerii concurenți la cea de a 3-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Muzică Clasică „Francisc Hubic".
Școala de Arte „Francisc Hubic" din Oradea se bucură de o istorie remarcabilă, aproape centenară, fiind un simbol al excelenței în domeniul artistic din România. Înființată cu misiunea de a descoperi, forma și cultiva talentele locale, școala a format numeroși artiști care au devenit recunoscuți pe scenele naționale și internaționale. În decursul anilor, instituția a reușit să creeze un mediu dedicat dezvoltării aptitudinilor artistice, promovând un înalt nivel de profesionalism și dedicare.
Biletele pentru acest eveniment se pot achiziționa la prețul de 10 lei de la sediul Centrului de Cultură al Județului Bihor, situat pe Str. Moscovei, nr. 5, în intervalul orar 10.00-18.00.
Evenimentul este organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor prin Școala de Arte ,,Francisc Hubic" și Consiliul Judeţean Bihor, în parteneriat cu Muzeul Ţării Crişurilor Oradea. (C.P.)

Trimite email
miercuri, 22 ianuarie 2025, 17:09:31 Ora standard a Europei de Est