Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Lucrările sunt avansate pe inelul metropolitan, între Oșorhei și Cheriu

Conferința de presă de joi,

Lucrările sunt avansate pe inelul metropolitan, între Oșorhei și Cheriu

Lucrările la inelul rutier metropolitan, noul drum de 17 kilometri care va conecta zona metropolitană a Municipiului Oradea, avansează într-un ritm susținut.

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și vicepreședintele Mircea Mălan, alături de reprezentanții firmei de construcții, au susținut joi, 14 noiembrie 2024, o conferință de presă în teren, pe lotul 2 al noului drum. A fost prezent și primarul comunei Oșorhei, Ioan Gligor. 
Lotul 2, cu o lungime de 8 kilometri, este cuprins între Oșorhei și Băile Felix și a ajuns la un stadiu de execuție de aproximativ 65%.
Cele mai avansate lucrări sunt pe segmentul de 3 km cuprins între Oșorhei, de la intersecția cu centura Oșorhei, până la sensul giratoriu de la intersecția cu satul Cheriu. Pe acest tronson în lucru se va circula în condiții de șantier, cu restricțiile aferente, drumul nefiind deschis circulației publice. 
„Începând de mâine, cu permisiunea constructorului, riveranii, locuitorii din Cheriu, pot să ajungă mult mai repede în centrul de comună pe această scurtătură", a precizat Ilie Bolojan, președintele Consiliului Județean Bihor. 
„De-a lungul lotului 2 se află un viaduct de 395 m, care este deja finalizat în proporție de aproximativ 95%. Restul de 7,5 km al traseului se află la diverse stadii de execuție: cei 3 km dintre Oșorhei și Cheriu sunt deja la nivel de strat de binder, alți 2 km sunt pregătiți cu strat de balast stabilizat, iar restul sunt aproape gata la nivel de strat de formă", a subliniat Liviu Talabă, reprezentantul companiei PORR Construct. 
Lucrările sunt executate de firma PORR Construct, iar valoarea contractului este de 97.209.165,59 lei, cu TVA. Lucrările vor fi finalizate în primăvara anului viitor, când va fi deschis circulației publice întregul lot.
Lotul 1 al inelului rutier metropolitan are o lungime de 9 kilometri și este cuprins între Băile Felix și Nojorid. Lucrările au ajuns la un stadiu de execuție de peste 90%, urmând ca duminică, 17 noiembrie, să fie deschisă circulația pe 8,5 km, între Cordău și Nojorid. Viaductul de 331 de metri construit peste DN76, la ieșirea din Băile Felix, va fi finalizat la sfârșitul acestui an. 
Lucrările pe lotul 1 sunt executate de asocierea formată din firmele S.C. ASFAMIXT S.R.L (lider), S.C. OPR ASFALT S.R.L. și S.C. DACIA FABER S.R.L., valoarea contractului fiind de 104.339.114,6 lei, cu TVA.
Valoarea totală a inelului rutier metropolitan este de 289 milioane de lei, din care 201,3 milioane lei sunt asigurate din bugetul de stat, prin Programul Anghel Saligny. Cofinanțarea Consiliului Județean Bihor se ridică la 67,1 milioane lei, iar cea a Primăriei Oradea este de 21 milioane lei. 
„Acest proiect reprezintă, practic, o dublare a centurii Oradea, astfel încât pe această circumferință să existe o legătură între cele trei drumuri naționale: Oradea - Cluj, în Oșorhei (aici unde ne aflăm), Oradea - Deva, în Băile Felix, și Oradea - Arad, în Nojorid. În acest fel, tranzitul pe centura municipiului Oradea și prin cele trei localități, la intrările în Oradea, va scădea în anii următori", a adăugat președintele Consiliului Județean Bihor. 
Vicepreședintele Mircea Mălan a precizat: „Pe lângă faptul că această investiție va reduce traficul de tranzit din Oradea, degrevând astfel centura existentă, creează și oportunități de dezvoltare pe întreaga lungime a celor 17 km. Este o lucrare complexă, aflată aproape de final, ceea ce ne bucură. Cu siguranță, această zonă va cunoaște o dezvoltare atât din punct de vedere urbanistic, cât și economic".
Pentru realizarea acestei investiții, Consiliul Județean Bihor a încheiat protocoale de colaborare cu Primăria Municipiului Oradea și primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:38:28 Ora de vară a Europei de Est