Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Astăzi, parcările de la AN-33 și 34, U1-U4, de pe bdul „Dacia” din Oradea

Parcările dintre blocuri, în obiectivul primăriei și sub „lupa” D.N.

Astăzi, parcările de la AN-33 și 34, U1-U4, de pe bdul „Dacia” din Oradea

Încă de sâmbătă, locatarii de la blocurile AN-33 și 34, U1-U4, de pe bdul „Dacia” din Oradea au fost înștiințați de conducerea S.C. „Selina” S.R.L. că în intervalul 3 - 5 august 2009, să nu-și mai parcheze autoturismele în curtea interioară pentru că în zonă urmează să se asfalteze spațiile respective.

 Oamenii s-au conformat, deși erau sceptici, în sensul că nu credeau că lucrurile vor fi demarate atât de rapid.
 Dar, se vede treaba că „Selina”este o firmă serioasă și de cuvânt, în ciuda unor articole apărute în presă, prin care unii se străduiesc din răsputeri să terfelească imaginea firmei, numai pentru simplul motiv că nu-i văd cu ochi buni pe șefii firmei...
 Prima „curte interioară” asfaltată
 De dimineață (după ora 7.00), maistrul Nicolae Alb era prezent în zonă să vadă dacă locatarii au eliberat curtea interioară. Cu vorba bună, maistrul avea să obțină în scurt timp întregul front de lucru. Lucrătorii se și postaseră pe poziții începând să măture și să pregătească terenul. Președinții de asociații erau pe baricade, iar curând au început să sosească și utilajele: un vibrofinisor de marcă germană, doi cilindri compactori, de aceeași marcă (Vogele), iar 6 - 8 autobasculante au început să aprovizioneze cu marfă de la stația Palota echipa celor nouă asfaltatori. Alături de maistrul Nicolae Alb, l-am cunoscut și pe dl ing. Călin Vlad, înarmat cu un aparat foto. Apelată telefonic, la fața locului a sosit și dna Iiuliana Kadar, consilier la Direcția tehnică a primăriei, serviciul urmărire execuție lucrări.
 De la doamna consilier, aveam să aflăm că  astfel de lucrări se vor executa peste tot în municipiu. Urmează curțile interioare din spatele Cooperativei de Credit de pe „Dacia”. La fața locului a sosit și dl ing. Marius Marta, director executiv adjunct al S.C.”Selina” S.R.L.
Asfaltul concurează cu căldura astrului, dar frige mult mai tare. Silviu, lucrătorul de pe vibrofinisor, ne spunea că asfaltul este adus de la stație la temperatura de 178 de grade, iar la turnare are circa 157 de grade.
 Locatarii sunt încântați de ceea ce văd, iar unul nu s-a răbdat să nu ne spună că primăria face un lucru nemaipomenit, pe care dumnealui în tot așteaptă de vreo 30 de ani. Se asfaltează la cinci centimetri grosime, cu o viteză a vibrofinisorului  de 3-5 m/min, în funcție de starea terenului (numărul căminelor de canal). (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Astăzi, parcările de la AN-33 și 34, U1-U4, de pe bdul „Dacia” din Oradea.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:44:59 Ora de vară a Europei de Est