Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Lobby bihorean la București

Marți, „seară bihoreană”, în Capitală

Lobby bihorean la București

Marți seara (28 iulie 2009), am organizat la București o ,,Seară bihoreană”, eveniment la care au participat aproximativ 300 de persoane, reprezentanți ai unor firme mari de consultanță, avocatură, fonduri de investiții, tour-operatori naționali și instituții financiare, alături de diplomați și consilieri economici ai misiunilor diplomatice.

 Scopul acestei seri a fost atragerea investițiilor în județul Bihor și impulsionarea dezvoltării județului printr-un program de acțiuni concrete. La seara bihoreană a participat printre alții domnul Vasile Blaga, ministrul Dezvoltării Regionale și Locuinței, ambasadori, consuli, atașați comerciali și economici.
 A avut loc o cină oficială cu specific bihorean, decorațiuni folclorice, program artistic cu cântece bihorene, prezentare tradiții și obiceiuri, prezentare imagini din Bihor. S-au purtat discuții despre oportunitățile de afaceri din Bihor și despre  avantajele pe care județul Bihor le oferă investitorilor.
 Cu acest prilej, am subliniat prioritățile de dezvoltare ale Bihorului pentru acest mandat: reabilitarea și dezvoltarea aeroportului, infrastructura de drumuri ale județului și utilitățile. Aceste ținte precise de acțiune vor avea ca efect atragerea investițiilor în județ, deoarece infrastructura este vector de interes pentru oricine își dorește să investească într-o zonă.
 Consider că este prioritar ca Aeroportul Oradea trebuie dezvoltat și reabilitat, deoarece nu a beneficiat de niciun fel de fonduri în ultimii ani. Aeroportul este pe lista de 11 de aeroporturi prioritare din România, și trebuie să beneficieze de reabilitare, fiind un punct important al dezvoltării regiunii. De asemenea, Bihorul are aproape 1000 de km drumuri județene. În ultimii 19 ani s-au efectuat numai plombări și întreținere, nu reparații capitale și nici drumuri noi. Consiliul Județean Bihor a făcut anul trecut 80 de km de drumuri noi. În prezent, se realizează drumul Padiș, pe o finanțare europeană de 20 de milioane de euro, zonă cu potențial turistic important. Mai mult s-a relizat un Masterplan de sute de milioane de euro care să asigure alimentarea cu apă în tot județul.
 Anii trecuți s-au construit doar supermarketuri în Bihor. Trebuie să atragem oameni care să investească în producție. Sperăm ca toate acestea să scoată județul Bihor de pe ultimele locuri în ceea ce privește venitul populației. Ne-am asumat, în aceste vremuri de criză, să găsim o cale de a dezvolta județul. Atragerea de fonduri și investitori, promovarea afacerilor bihorene și potențialului turistic sunt câteva din direcțiile de acțiune pe care mergem. 
 Consider că odată cu infrastructura vin și investițiile în dezvoltare și turism. Unul din domeniile pe care Consiliul Județean Bihor dorește să le dezvolte în următorii ani este turismul. Datorită potențialului turistic al Bihorului, ape termale, peisaje montane, râuri de munte, relief carstic spectaculos, există oportunitatea de a dezvolta pe termen lung un domeniu de activitate care conține în mare măsură servicii cu valoare adăugată. În condițiile actualei crize economice, dezvoltarea economică nu se mai poate axa pe industrie și comerț, iar serviciile rămân ca motor de dezvoltare. Așezarea geografică a județului face ca turiștii să aibă un acces facil la punctele turistice.
 Acest program va continua și cu o activitate de lobby la reprezentanțele comerciale și diplomatice ale statelor cu potențial investițional pentru a prezenta oportunitățile de afaceri pe care le are Bihorul și de a promova interesele oamenilor de afaceri din Bihor. Bihorul va fi reprezentat în viitor și de un brand turistic puternic. Turismul va fi unul dintre vectorii importanți de dezvoltare a județului. În acest scop se va avea în vedere ca politica de dezvoltare și modernizare a infrastructurii să țină cont de acest lucru.
 Dezvoltarea durabilă a turismului se va face pe două direcții mari de acțiune: dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de turism și promovarea atracțiilor și serviciilor turistice. Prima direcție de acțiune va însemna în special investiții în infrastructura rutieră din zonele turistice și amenajări ale punctelor de interes turistic. A doua direcție va însemna dezvoltarea unui brand turistic propriu al județului Bihor și promovarea intensă a acestuia împreună cu serviciile turistice. În tot acest proces de dezvoltare se va urmări ca toate măsurile să aibă un impact minim asupra mediului și activitățile promovate să nu afecteze peisajele și punctele de atracție.
 Am gândit acest program în două etape: prima este la nivel național, în care vom contacta cât mai mulți potențiali investitori. În cea de-a doua, la nivel european, împreună cu mai multe județe din jurul nostru, vom organiza un eveniment la care să invităm jucători majori din mediul economic internațional. Cea de-a doua etapă este planificată să se desfășoare la mijlocul acestei toamne cel mai probabil la Bruxelles sau Strasbourg. (Dumitru Crăciun)

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 06:22:59 Ora de vară a Europei de Est