Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Conferința ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat”, ediția a VI-a

Distincția de excelență ,,Investește în resursa umană” a fost acordată domnului arhitect Seculici Gheorghe

Conferința ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat”, ediția a VI-a

Centrul de Cercetare în Drept SARA, alături de Centrul Cultural al județului Arad, a organizat conferința cu participare internațională ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat", ediția a VI-a, în perioada 15-16 noiembrie 2024.

Conferința este o activitate în cadrul proiectului cu același nume finanțat de Consiliul Județean Arad prin Centrul Cultural Județean Arad.
Cuvântul de deschidere a conferinței a fost exprimat de președintele Consiliului Județean Arad, domnul Cionca-Arghir Iustin-Marinel.
Domnul prorector prof. univ. dr. Bocîi Sevastian-Liviu a adresat cuvântul de salut din partea conducerii Universității ,,Aurel Vlaicu" din Arad, instituție prezentă la această ediție cu trei teme de cercetare, coordonate de cadre didactice de la Facultatea de Științe Umaniste și Sociale, precum și de la Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Asistenţă Socială.
În plenul conferinței, președintele Centrului de Cercetare în Drept SARA, domnul general de brigadă (r), ing. ec. dr. Iancu Nicolaie, a oferit distincția de excelență ,,Investește în resursa umană", domnului arhitect Seculici Gheorghe, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad.
 ,,Suntem onorați să avem alături de noi o personalitate recunoscută atât la nivel național, cât și internațional, apreciat și iubit de arădeni, pe domnul arhitect Seculici Gheorghe, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, căruia îi înmânăm distincția de excelență ,,Investește în resursa umană", pentru întreaga sa viață profesională dedicată semenilor", a spus, printre altele, președintele Centrului de Cercetare în Drept SARA, domnul general de brigadă (r), ing. ec. dr. Iancu Nicolaie.
Spicuim din Laudatio: ,,Comunitățile locale se construiesc prin oamenii care la un moment dat își asumă răspunderea publică, comunică în spațiul public pentru a crește încrederea în autoritățile publice, în instituțiile publice și, nu în ultimul rând, programează activități astfel încât, să unească comunitățile profesionale pentru a putea fi inițiate și/sau consolidate parteneriate între entitățile publice și cele private.
    În procesul de dezvoltare a județului Arad un rol important l-a avut și îl are Camera de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad care facilitează formarea antreprenorilor competitivi prin cursuri de specialitate, derulează activități care au ca scop cooperarea transfrontalieră în economie și dezvoltarea Regiunii de Vest a României.
  În cadrul conferinței ,,Siguranța publică și nevoia de capital social ridicat", ediția a VI-a, ne-am propus să evidențiem o personalitate care de-a lungul timpului a acționat animat de un gând constant, acela de a dezvolta orașul și județul Arad.
           Ca arhitect și urbanist a urmărit și dorește să facă vizibil mediul de afaceri din județ, valorizând antreprenoriatul pe plan național și internațional, implicându-se în elaborarea proiectelor și luarea măsurilor adecvate pentru a consolida industria și a dezvolta agricultura în zonă. Domnul arhitect Gheorghe Seculici, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a județului Arad, este un exemplu pentru noi toți... Apreciind, că sunteți un model în managementul organizațiilor, mentor pentru tineri, ancorat în realitatea economică românească, un OM înzestrat cu înțelepciune, echilibru și bunătate, vă oferim distincția ,,Investește  în resursa umană" în semn de recunoaștere a contribuțiilor pe care le-ați adus în procesul de construire a județului Arad și prin investiția în resursa umană".
Programul conferinței a fost structurat pe 17 teme principale care au fost abordate în mod interdisciplinar și integrat sub coordonarea directorului de proiect, doamna prof. univ. dr. habil. Iancu Elena-Ana de la Facultatea de Științe Umaniste și Sociale din cadrul Universității ,,Aurel Vlaicu" din Arad, cadru didactic al Universității ,,Agora" din Oradea, Facultatea de Științe Juridice și Administrative, vicepreședinte al Centrului de Cercetare în Drept SARA și președinta Asociației EMERA din Arad.
Secțiunile de studii aplicate integrate în program la care au participat și studenți au fost organizate de Facultatea de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie şi Asistenţă Socială  din cadrul UAV, prin  Centrul de Cercetare, Dezvoltare si Inovare în Psihologie și de către Inspectoratul de Poliției al județului Arad, prin Serviciul de Criminalistică.
Studiile vor fi publicate în International Journal of Legal and Social Order https://ijlso.ccdsara.ro/ indexată în: ERIH PLUS, HEIN ONLINE, WorldCat, Central and Eastern European Online Library, KVK, ICI Journal Master List, Stanford Libraries etc. sau în revistele partenerilor.
Partenerii ediției au fost: Universitatea „Aurel Vlaicu" din Arad, Consiliul Județean Arad, Academia de Științe Juridice din România, Uniunea Juriștilor din România, Asociația Română de Științe penale, Asociația Criminaliștilor din România, Centro Studi di Fiscalita`e Finanza Internazionale (Italy), Asociația EMERA Arad, Asociația Avocaților penaliști din România, Inspectoratul de Poliție al județului Arad.
           În încheiere, doamna prof. univ. dr. habil. Iancu Elena-Ana a mulțumit participanților pentru că și la această ediție au prezentat proiecte importante care se adresează comunităților academice și comunității locale arădene, apreciind că este important ca: ,,cercetătorii, cadrele didactice să vină în spațiul public și în comunitățile locale, să prezinte preocupările lor în afara sălilor de curs, să prezinte rezultatele studiilor elaborate în cadrul unor echipe de cercetare formate din teoreticieni și practicieni din țară și/sau străinătate.
           Când reprezentanții unor autorități sau instituții publice se alătură teoreticienilor și/sau practicienilor, ei contribuie, implicit, la creșterea gradului de încredere în autoritățile și/sau instituții respective, iar munca de cercetare își vede și își culege roadele prin aplicabilitate în constructele durabile oferite societății".
           Programul conferinței poate fi vizualizat aici: https://ccdsara.ro/conference-pshsc-2024/
Din programul conferinței prezentăm în sinteză următoarele: studiile de cercetare au fost semnate de 110 autori, care au realizat 93 de lucrări structurate în 17 paneluri, cu afilieri la 61 de organizații dintre care 24 din străinătate. Dintre acestea sunt: 38 de universități dintre care 18 din străinătate, școli doctorale șase, dintre care una din străinătate, institute de cercetare șase, dintre care patru din străinătate. De asemenea, afilieri mai sunt la Curtea Constituțională din România, la Academia de Științe Juridice din România, la Academia de Științe și Arte din Bulgaria, la Academia de Poliției ,,Alexandru Ioan Cuza" din București, la D.I.I.C.O.T. Bihor și la LOGIC PRO ROM Security.

Trimite email
luni, 9 decembrie 2024, 01:02:07 Ora standard a Europei de Est