Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Festivalul Toamnei

24 octombrie 2024,

Festivalul Toamnei

Toamna, ultimul și cel mai frumos zâmbet al anului, s-a îngrijit ca şi în acest octombrie să reunească într-o horă a culorilor, a cântecului şi a bucuriei toată comunitatea Şcolii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu" Oradea.

Festivalul a debutat cu intrarea în scenă a fructelor şi legumelor, metamorfozate în elevii claselor pregătitoare, în aplauzele tuturor: CP A - prof. Mal Gabriela, CP B - prof. Adina Gomboş Sabău, CP C- prof. Simona Vancea, CP D - prof. Andrei Baciu, care, cu vocile lor cristaline, au cântat răspicat  A..a...a, acum e toamnă da .... Bucuroşi, li s-au alăturat toţi ceilalţi elevi ai ciclului primar care, la rândul lor, au fost protagoniştii ediţiilor trecute.
Regina Toamnei 2023, Dreve Victoria, din clasa I D, bucuroasă că a reuşit să umple, în anul precedent, panerul cu cele mai dulci roade ale succesului, a înmânat coşul roadelor bogate Reginei Toamna 2024, Fâşie Rebeca, din CP C, cu urarea de a se asigura ca bogăţia faptelor rodnice să se regăsească în el în ediţia viitoare.
           Aşa a debutat a XXV-a ediţie a proiectului judeţean Festivalul Toamnei, festival de aur al şcolii noastre. La un sfert de secol de împliniri, Școala Gimnazială ,,Nicolae Balcescu" Oradea continuă tradiția și a îmbrăcat straie de sărbătoare, având ca parteneri şaisprezece şcoli ale judeţului Bihor.
 Doamna director,  profesor Elisabeta - Monica Costa, a salutat întreaga comunitate a şcolii şi pe distinşii oaspeţi de la I.S.J. Bihor, amintind, în câteva cuvinte calde, faptul că această tradiţie a şcolii noastre a reuşit, de fiecare dată, ceea ce rareori se întâmplă într-o instituţie de învăţământ şi anume că acest festival reuşeşte să aducă împreună întreaga comunitate şcolară prin activităţile desfăşurate şi, în mod special, prin expoziţia de sculpturi în fructe şi legume, expoziţia de desene şi Carnavalul fructelor şi al legumelor. De peste 25 de ani, comunitatea școlii, alături de numeroşii parteneri, pictează și sculptează în fructe, adunând în coșuri rod bogat de entuziasm, talent, colaborare și ingeniozitate. De asemenea, doamna director a felicitat colectivele de elevi şi cadre didactice, a mulţumit tuturor şi în mod deosebit părinţilor,  a căror susţinere face posibilă întreaga bucurie a acestei sărbători.
          Un salut de apreciere a adresat tuturor şi doamna inspector şcolar Felicia Ianţa, care a mărturisit că, întotdeauna vine cu drag în mijlocul nostru, cu ocazia Festivalului Toamnei. A felicitat pe toți cei implicați, echipa proiectului, dar și pe cei mai mici elevi ai școlii, elevii claselor pregătitoare...
Tot din partea I.S.J. Bihor, a dat curs invitaţiei noastre domnul inspector școlar Cristian Dragomir.
          Inițiatoarea și sufletul festivalului, prietena noastră și a copiilor, îndrăgitul profesor al școlii, Stela Tăut, cu suflet mare, precum acest festival renumit, cunoscut în județ, în țară, în Parlamentul României, dar și peste hotare, a venit, de această dată ca invitat, să-şi exprime bucuria de a-şi vedea continuat visul pe care, în urmă cu douăzeci şi cinci de ani, îl materializa, timid, în şcoală. Ca un Făt-Frumos, tânăr, îndrăzneţ şi cutezător, a reuşit să crească şi să se facă cunoscut atât la nivel judeţean, cât şi național. Îi mulţumim doamnei prof. Stela Tăut pentru această valoroasă moştenire, care face ca şcoala noastră, în fiecare octombrie, să scoată din cămările sufletului şi ale imaginaţiei noastre, toate valorile ce ne definesc ca oameni şi ca neam.
           După o mare de cuvinte pline de căldură şi apreciere, au fost invitaţi să urce pe „scena" festivalului o parte din elevii talentaţi ai şcolii, dar şi grupul vocal al Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Cheresig, condus de prof. Alina Colar, care ne-au binedispus cu melodiile populare pregătite special pentru Festivalul Toamnei: Sălăgean Alesia (I D) - M-o făcut măicuţa vara, Gabor Cătălina şi Tripon Sonia (II A) - Ce te legeni, de M. Eminescu, Popa Ilinca (II A)  - Hai, Bihorule, Bihor! Mihuţa Iarina (II A)  - Toamna, de O. Goga, Berindeie Carina (II B) - Lasă, mamă, furca-n tindă, Horincar - Robotin Ana (IV A) - Lasă, Doamne, dor, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Cheresig (prof. Alina Colar) - Când vii bade-n şezătoare,  Mămăliga şi mălaiu,  Caragea-Pop-Baciu Ana (V D) - Bate vânt de la Orade, Codrii sunt şi fraţii mei, Mândru Nicole (VII C) - Mândră-s nu m-aţi deochea, Tomuţa Sofia (VIII A) - Opincă ruptă în talpă, Dobra Ioana (VIII B) - Deschideţi uşa mai largu, clasa a IV-a C (prof. Monica Igna) -  Valsul toamnei, Suntem români mereu!
           La finalul programului artistic, prof. Alina Deliman, coordonatoarea celei de-a XXV-a ediţii a Festivalului Toamnei, a mulţumit tuturor celor implicaţi în realizarea activităţii, doamnei director, prof. Elisabeta - Monica Costa, doamnei director adjunct, prof. Monica Ani, doamnei profesor Simona Bunta, tuturor colegilor, elevilor şi părinţilor care, cu atâta dăruire, ne-au fost alături.
Prof. Alina Deliman

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:38:48 Ora de vară a Europei de Est