Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep al doilea modul de cursuri, care durează șapte săptămâni / Prima plată a burselor se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie

Luni, 4 noiembrie, elevii și copiii de grădiniță încep modulul al doilea de cursuri, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educaţiei. Vacanța de toamnă din anul școlar 2024-2025 a avut loc în perioada 25 octombrie (vineri, după terminarea cursurilor) – duminică, 3 noiembrie.
Al doilea modul de cursuri începe luni, 4 noiembrie, și durează până vineri, 20 decembrie, adică ține șapte săptămâni, conform structurii anului școlar aprobată prin ordin de ministru.
Organizarea anului școlar 2024-2025 este pe module/intervale de cursuri, la fel ca anul școlar anterior. Sunt cinci module, despărțite de cinci vacanțe. Cursurile anului școlar 2024-2025 au început luni, 9 septembrie.
Prima plată a burselor din anul școlar 2024-2025 se va face pe 20 noiembrie, pentru lunile septembrie și octombrie, urmând ca bursele să se plătească lunar, de către școli, la data de 20 a fiecărei luni, pentru luna precedentă, conform metodologiei de acordare a burselor școlare.
Până pe 20 octombrie, școlile au avut de transmis la inspectoratele școlare (ISJ/ISMB) prima listă de beneficiari din anul școlar în curs, pe tipuri de burse și sumele estimate pentru plata burselor atât pentru luna septembrie, cât și pentru luna octombrie...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
4 noiembrie 2024

Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție, spune Melania Dragomir, directorul Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș: Copiii noștri vorbesc cu un părinte care are un laptop în față, un telefon sau foarte, foarte multe lucruri de făcut

,,Avem numeroase solicitări pentru profesori logopezi”, spune Melania Dragomir, director al Centrului Județean de Resurse și Asistență Educațională Timiș, pentru TVR Timișoara. Aceasta a spus că „noi am văzut încă din pandemie că au ajuns la școală copii care vorbesc foarte greu sau deloc, sau au tulburări de limbaj”. „Sunt copii tipici, fără probleme, dar copii cu care nu s-a vorbit acasă”, a precizat Melania Dragomir.
Melania Dragomir: Sufletul copilului nostru se hrănește cu timp și atenție. În momentul în care noi nu mai avem timp, chiar mă gândeam la tinerii părinți ce greu este pentru ei în momentul de față să crească copiii, pentru că acum parcă timpul a intrat la apă. Tehnologia asta ne-a luat telefonul mobil, ne-a luat bucăți de viață, aș putea să spun. Se vede foarte bine. De ce? Ajung la grădiniță și copii nonverbali, ajung la școală copii nonverbali...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...

18 septembrie 2024

Concurs profesori metodiști – an școlar 2024-2025
Care sunt criteriile generale pe care trebuie să le îndeplinească profesorii

Ministerul Educației a trimis precizări referitoare la corpul profesorilor metodiști în anul școlar 2024-2025, potrivit unui document obținut de Edupedu.ro. Este vorba despre adresa Ministerului Educației nr. 2938/DGMRURS/09.09.2024. Conform sursei citate, corpul de profesori metodiști trebuie definitivat în fiecare județ până pe 4 octombrie.
Până la data de 4 octombrie, inspectoratele școlare trebuie să transmită Ministerului Educației decizia inspectorului școlar general privind componența corpului de profesori metodiști, un raport succint despre procesul de selecție din acest an și un tabel centralizator după modelul comunicat în teritoriu.

Procesul de selecție a metodiștilor inspectoratului școlar pentru anul şcolar 2024-2025
Potrivit Ministerului Educației, fiecare inspectorat școlar realizează o evaluare a activității de metodist a profesorilor încadrați pe această poziție în anul școlar trecut și, pe baza unor criterii generale specifice și cu acordul acestora, le reconfirmă statutul în anul școlar 2024 – 2025.

Nu pot avea calitatea de metodist al inspectoratului școlar persoanele care în anul școlar 2024-2025 ocupă funcții de conducere sau de îndrumare și control.


Criteriile generale pentru selecția unor noi cadre didactice, potrivit adresei Ministerului Educației:
a) studii: superioare, corespunzătoare funcției didactice ocupate;
b) statut profesional: titular în învăţământul preuniversitar de stat;
c) evoluție în carieră: minimum gradul didactic II;
d) calitatea activității didactice: calificativul anual Foarte bine, obținut în fiecare dintre ultimii cinci ani şcolari;
e) experiență în desfăşurarea activității de mentorat didactic sau a unor activități de tip metodic, experiență certificată de conducerea unității de învăţământ în baza activităților desfăşurate de candidat în ultimii trei ani scolari.

Festivalul Toamnei

24 octombrie 2024,

Festivalul Toamnei

Toamna, ultimul și cel mai frumos zâmbet al anului, s-a îngrijit ca şi în acest octombrie să reunească într-o horă a culorilor, a cântecului şi a bucuriei toată comunitatea Şcolii Gimnaziale ,,Nicolae Bălcescu" Oradea.

Festivalul a debutat cu intrarea în scenă a fructelor şi legumelor, metamorfozate în elevii claselor pregătitoare, în aplauzele tuturor: CP A - prof. Mal Gabriela, CP B - prof. Adina Gomboş Sabău, CP C- prof. Simona Vancea, CP D - prof. Andrei Baciu, care, cu vocile lor cristaline, au cântat răspicat  A..a...a, acum e toamnă da .... Bucuroşi, li s-au alăturat toţi ceilalţi elevi ai ciclului primar care, la rândul lor, au fost protagoniştii ediţiilor trecute.
Regina Toamnei 2023, Dreve Victoria, din clasa I D, bucuroasă că a reuşit să umple, în anul precedent, panerul cu cele mai dulci roade ale succesului, a înmânat coşul roadelor bogate Reginei Toamna 2024, Fâşie Rebeca, din CP C, cu urarea de a se asigura ca bogăţia faptelor rodnice să se regăsească în el în ediţia viitoare.
           Aşa a debutat a XXV-a ediţie a proiectului judeţean Festivalul Toamnei, festival de aur al şcolii noastre. La un sfert de secol de împliniri, Școala Gimnazială ,,Nicolae Balcescu" Oradea continuă tradiția și a îmbrăcat straie de sărbătoare, având ca parteneri şaisprezece şcoli ale judeţului Bihor.
 Doamna director,  profesor Elisabeta - Monica Costa, a salutat întreaga comunitate a şcolii şi pe distinşii oaspeţi de la I.S.J. Bihor, amintind, în câteva cuvinte calde, faptul că această tradiţie a şcolii noastre a reuşit, de fiecare dată, ceea ce rareori se întâmplă într-o instituţie de învăţământ şi anume că acest festival reuşeşte să aducă împreună întreaga comunitate şcolară prin activităţile desfăşurate şi, în mod special, prin expoziţia de sculpturi în fructe şi legume, expoziţia de desene şi Carnavalul fructelor şi al legumelor. De peste 25 de ani, comunitatea școlii, alături de numeroşii parteneri, pictează și sculptează în fructe, adunând în coșuri rod bogat de entuziasm, talent, colaborare și ingeniozitate. De asemenea, doamna director a felicitat colectivele de elevi şi cadre didactice, a mulţumit tuturor şi în mod deosebit părinţilor,  a căror susţinere face posibilă întreaga bucurie a acestei sărbători.
          Un salut de apreciere a adresat tuturor şi doamna inspector şcolar Felicia Ianţa, care a mărturisit că, întotdeauna vine cu drag în mijlocul nostru, cu ocazia Festivalului Toamnei. A felicitat pe toți cei implicați, echipa proiectului, dar și pe cei mai mici elevi ai școlii, elevii claselor pregătitoare...
Tot din partea I.S.J. Bihor, a dat curs invitaţiei noastre domnul inspector școlar Cristian Dragomir.
          Inițiatoarea și sufletul festivalului, prietena noastră și a copiilor, îndrăgitul profesor al școlii, Stela Tăut, cu suflet mare, precum acest festival renumit, cunoscut în județ, în țară, în Parlamentul României, dar și peste hotare, a venit, de această dată ca invitat, să-şi exprime bucuria de a-şi vedea continuat visul pe care, în urmă cu douăzeci şi cinci de ani, îl materializa, timid, în şcoală. Ca un Făt-Frumos, tânăr, îndrăzneţ şi cutezător, a reuşit să crească şi să se facă cunoscut atât la nivel judeţean, cât şi național. Îi mulţumim doamnei prof. Stela Tăut pentru această valoroasă moştenire, care face ca şcoala noastră, în fiecare octombrie, să scoată din cămările sufletului şi ale imaginaţiei noastre, toate valorile ce ne definesc ca oameni şi ca neam.
           După o mare de cuvinte pline de căldură şi apreciere, au fost invitaţi să urce pe „scena" festivalului o parte din elevii talentaţi ai şcolii, dar şi grupul vocal al Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Cheresig, condus de prof. Alina Colar, care ne-au binedispus cu melodiile populare pregătite special pentru Festivalul Toamnei: Sălăgean Alesia (I D) - M-o făcut măicuţa vara, Gabor Cătălina şi Tripon Sonia (II A) - Ce te legeni, de M. Eminescu, Popa Ilinca (II A)  - Hai, Bihorule, Bihor! Mihuţa Iarina (II A)  - Toamna, de O. Goga, Berindeie Carina (II B) - Lasă, mamă, furca-n tindă, Horincar - Robotin Ana (IV A) - Lasă, Doamne, dor, Şcoala Gimnazială Nr. 1 Cheresig (prof. Alina Colar) - Când vii bade-n şezătoare,  Mămăliga şi mălaiu,  Caragea-Pop-Baciu Ana (V D) - Bate vânt de la Orade, Codrii sunt şi fraţii mei, Mândru Nicole (VII C) - Mândră-s nu m-aţi deochea, Tomuţa Sofia (VIII A) - Opincă ruptă în talpă, Dobra Ioana (VIII B) - Deschideţi uşa mai largu, clasa a IV-a C (prof. Monica Igna) -  Valsul toamnei, Suntem români mereu!
           La finalul programului artistic, prof. Alina Deliman, coordonatoarea celei de-a XXV-a ediţii a Festivalului Toamnei, a mulţumit tuturor celor implicaţi în realizarea activităţii, doamnei director, prof. Elisabeta - Monica Costa, doamnei director adjunct, prof. Monica Ani, doamnei profesor Simona Bunta, tuturor colegilor, elevilor şi părinţilor care, cu atâta dăruire, ne-au fost alături.
Prof. Alina Deliman

Trimite email
luni, 9 decembrie 2024, 00:30:19 Ora standard a Europei de Est