Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Să rămânem iubitori ai lui Avram Iancu”!

Prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa:

„Să rămânem iubitori ai lui Avram Iancu”!

Aula Magna a Universității din Oradea a fost marți, 26 noiembrie 2024, locul de desfășurare al lansării volumului „Avram Iancu, eroul zilelor noastre", lucrare colectivă, dedicată bicentenarului nașterii „Crăișorului munților", coordonată de academicianul prof. univ. dr. habil. Ioan Bolovan, directorul Filialei clujene a Institutului de Istorie „George Barițiu".

Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, moderator al evenimentului și prorector al Universității din Oradea, a subliniat, în deschidere, că manifestarea omagiază bicentenarul nașterii lui Avram Iancu și ziua Marii Uniri. „Să ne bucurăm împreună și să ne gândim la cei care au făcut România reîntregită", a spus prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș. Prorectorul Universității din Oradea a anunțat că organizatorii evenimentului au pregătit 100 de volume pe care, la final, le-au dăruit studenților dornici să afle mai multe despre Avram Iancu. 
Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, a salutat și el prezența numerosului auditoriu venit „să marcheze frumoasa zi de 1 Decembrie, zi importantă pentru noi, pentru tot ce înseamnă România și, până la urmă, Europa". „Generații întregi și-au dedicat anii vieților lor idealului de libertate și, e un cuvânt poate demodat, dar foarte, foarte important, continuității noastre. A menține lucrurile bune pe un făgaș firesc e cel mai greu astăzi", a mai afirmat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.
Prof. univ. dr. emerit Mihai Drecin a amintit că eroul moților a fost renegat de propria-i familie, pentru că a refuzat decorațiile și beneficiile propuse lui de imperialii habsburgi. „Avram Iancu a fost eroul tragic al națiunii române, n-a fost nebun, așa cum au spus cei interesați, cei din tabăra austriacă, maghiarii și chiar unii dinte colaboratorii săi din vremea revoluției care s-au ajuns, acceptând decorațiile împăratului", a mai afirmat istoricul. 
Decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării  (FIRISPSC), prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa s-a întrebat retoric: „Cum să nu fim subiectivi, dacă discutăm despre Avram Iancu" și i-a îndemnat pe cei prezenți să „rămână iubitori ai lui Avram Iancu". Un argument adus de cel care este și director al Muzeului Țării Crișurilor, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, a fost citat chiar din volumul „Avram Iancu, eroul zilelor noastre". În registrul parohial care consemnează decesul „Crăișorului" scrie, la rubrica profesia defunctului; „Erou al românilor". „Avram Iancu este o rădăcină a noastră de care trebuie să avem mare grijă, să nu se frângă", a spus decanul FIRISPSC. Prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa a scos în evidență și câteva capitole ale cărții, pe care a declarat-o „fascinantă". „Studiul despre iubitele lui Avram Iancu, realizat de dl. profesor Ioan Bolovan, ne arată partea frumoasă a istoriei, iar comunicarea despre așa-zisa nebunie a Crăișorului ne descoperă un personaj care a crezut atât de tare în națiunea sa încât unii l-au considerat nebun". 
După ce a spus că se simte „acasă" în universitatea care, acum cinci ani, l-a onorat cu titlul de Doctor Honoris Causa, academicianul Ioan Bolovan a subliniat că volumul a cărui apariție a coordonat-o poate fi citit ca pe o carte de istorie, ca pe un manual sau parcurs ca un volum de cultură generală. Universitarul clujean a ținut să puncteze că, deși s-au organizat multe manifestări omagiale, cu prilejul a 200 de ani de la nașterea lui Avram Iancu, „n-au fost câte ar fi trebuit să fie", și că, „la vârful statului român, interesul pentru acest moment istoric a fost prea puțin". Referindu-se la ceea ce el a numit „actualitatea lui Avram Iancu", directorul Filialei clujene a Institutului de Istorie „George Barițiu", a remarcat: demnitatea, onestitatea și competența conducătorului pașoptist. „A fost unul dintre cei mai onești români a căror biografie am cercetat-o, în peste 40 de ani de carieră istorică. A fost un lider de o onestitate incontestabilă, care nu a dorit nimic personal, cerând, în același timp, totul pentru națiunea sa. A fost omul potrivit la locul potrivit; jurist, om dăruit cu har, entuziast conducător, de care aveau atâta nevoie românii în acele vremuri foarte grele".
„Am venit aici dintr-o datorie morală pentru eroul nostru național", a declarat audienței comisarul-șef de Poliție, Aura Sima - comandantul Școlii de Pregătire a Polițiștilor de Frontieră „Avram Iancu" din Oradea. Sosită în fruntea unui contingent de elevi polițiști, comisarul-șef  a mai ținut să precizeze că școala pe care o conduce duce mai departe, în felul ei, misiunea testamentară lăsată de Avram Iancu, „ca promotori ai drepturilor și libertăților fundamentale în spiritul testamentului eroului nostru național".
Încununând cu emoție evenimentul, Oana Lianu a susținut un recital vocal instrumental de: fluier, nai și caval, ce a cuprins melodii din folclorul românesc și cântece patriotice.
La rândul său, coordonatorul lucrării, acad. prof. univ. dr. habil. Ioan Bolovan a acordat autografe celor prezenți. (B.C.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:17:51 Ora de vară a Europei de Est