Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Omagiind Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, prin lectură”

Studenții orădeni s-au prins în „Hora Unirii”

„Omagiind Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, prin lectură”

Studenții facultăților de Litere și Istorie ale Universității din Oradea au marcat prin lectură Ziua Națională.

Sala Consiliului de Administrație a fost neîncăpătoare pentru tinerii și cadrele didactice care au dorit să participe la evenimentul intitulat „Omagiind Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, prin lectură", desfășurat joi, 28 noiembrie 2024.
Organizatoarea evenimentului, dr. bibliotecar Anarela Chiș, a mărturisit că obiectivul pe care l-a urmărit este „cunoașterea istoriei evenimentelor din 1918, prin intermediul mărturiilor celor care au participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia". 
Prezent și el la inedita oră de istorie, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, istoric și prorector al Universității din Oradea, i-a îndemnat pe tineri să studieze și să citească, afirmând că „Educația are puterea de a așeza națiunea română acolo unde îi este locul". 
La rândul său, decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării (FIRISPSC), prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa a făcut o trecere în revistă a evenimentelor care au făcut posibile unirea provinciilor de dincolo de Carpați cu „țara mamă". În context, istoricul - director al Muzeului Țării Crișurilor, a amintit de epidemia de gripă care, acum mai bine de o sută de ani, a răvășit Europa. „N-a ezitat nimeni să meargă la Alba Iulia. Deși erau toți conștienți la ce riscuri se expun, delegații la Marea Adunare Națională aveau o misiune istorică și înțelegeau asta. Sunt, în viața oricărui popor, momente pe care nu ai voie să le ratezi. Ei au înțeles perfect întâlnirea cu istoria și au luat deciziile care trebuiau. Ei știau că au o treabă de făcut; unificarea națiunii române", a spus prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa. 
Prof. univ. dr. habil. Florin Cioban, de la Facultatea de Litere, i-a invitat pe cei prezenți să „respecte profund cultura națională" și i-a urat ani mulți României „în marea Uniune Europeană, în care avem ocazia să promovăm reperele identitare care ne definesc". 
Studenții programului de studii Istorie au dat citire unor pagini evocatoare legate de desfășurarea Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia, pagini de memorialistică, scrise sau adunate în volume de: acad. Ioan Aurel Pop, Lucian Blaga, Silviu Dragomir, Teodor Neș ori Ioan Scurtu. Apoi, studenții de la Litere au trecut în revistă autori români inspirați de „marele război" și lucrările lor: Camil Petrescu, Cezar Petrescu, George Topârceanu, Octavian Goga. 
La final, toți cei prezenți și-au dat mâna și s-au prins, pe loc, în „Hora Unirii". 
Sărbătoarea Națională a României este omagiată, la Biblioteca Universității din Oradea și printr-o expoziție de carte istorică dedicată zilei de 1 Decembrie 1918. (B.C.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:19:10 Ora de vară a Europei de Est