Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Slujbă arhierească, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie

Sâmbătă, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sf. Ap. Andrei din Oradea, s-a săvârșit

Slujbă arhierească, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie

Sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei a început vineri, 29 noiembrie 2024, la Biserica Ortodoxă cu hramul Sfântul Apostol Andrei din Oradea, cu slujba Vecerniei, împreunată cu Litia, apoi, în procesiune, am înconjurat biserica, după care am cântat Paraclisul Sfântului Apostol Andrei și Acatistul Sfântului Apostol Andrei. Iar sâmbătă, 30 noiembrie, s-a săvârșit slujbă arhierească, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Episcop Sofronie.

Slujitorii sfântului altar, părintele vicar Vasile Bota, părintele Daniel Bota și părintele arhidiacon Mihai Dragoș, au avut alături un sobor numeros de preoți și diaconi.  
Sâmbătă, au fost hirotoniți un preot și un diacon
În cadrul sfintei Liturghii, sâmbătă, 30 noiembrie 2024, diaconul Lucian Darius Stan a fost hirotonit preot pentru Parohia Belejeni din cadrul Protopopiatului Beiuș, iar cel de-al doilea candidat, Alexandru Nicolae Popa-Bota, a fost hirotonit diacon pentru Parohia Gurani din Protopopiatul Beiuș, iar astăzi (duminică, 1 decembrie), el urmează să fie hirotonit preot pentru Parohia Gurani.
,,El, Mesia, este în centrul lumii, Piatra cea din capul unghiului, Mântuitorul"!
În Cuvântul de învățătură, Preasfințitul Părinte Sofronie ne-a vorbit despre Mântuitorul nostru Iisus Hristos, Mesia, din centrul lumii, Piatra cea din capul unghiului, Împăratul lui Israel, singurul care ne poate pe noi, oamenii, izbăvi din moarte. Cine ne poate pe noi izbăvi din moarte, decât Cel care a biruit moartea!? Cel fără de moarte, Dumnezeu, Care se face om, în toate asemenea nouă, afară de păcat, și ia asupra sa păcatul lumii și merge să-l ispășească, ca jertfă. El se jertfește. Ce spune Ioan Botezătorul către ucenicii săi? Iată Mielul lui Dumnezeu! Dumnezeu ia asupra Sa păcatele noastre. Primește să moară El pentru noi. Și înviază. Întâiul născut din morți...
Nimeni în lumea acesta nu-l poate elibera pe om de povara răutăților decât Cel care l-a eliberat pentru totdeauna de sub osânda morții. Și acesta este Hristos! Toți ceilalți, profeți mincinoși, sunt falși Mesia"...
Preasfințitul Părinte Sofronie ajunge apoi la ,,Sfântul Apostol Andrei, Cel Întâi Chemat, ajuns să propovăduiască Evanghelia în pământul strămoșilor noștri, și care a devenit Ocrotitor al țării în care Dumnezeu ne-a dăruit să viețuim, înconjurați și împreună cu alte seminții. Dar, cu toții, rânduiți de Dumnezeu să trăim pe-acest pământ binecuvântat. Unde nu trebuie să ne facem noi iluzii că am fi noi centrul Universului. Centrul Universului este biserica. Biserica este Ierusalimul cel ceresc, nu vreun teritoriu pământesc...
,,Să le urmăm"!
Ce moștenire ne transmite nouă Apostolul Cel Întâi Chemat la apostolat, care a venit și a propovăduit celor dinainte de noi? Ce le-a propovăduit? Că moartea a fost biruită. Ce a urmat vredniciei apostolice? Mărturisirea credinței, după convertire și botez. Și au apărut martirii care s-au dus fără frică la moarte, pentru că ei știau că moartea a fost biruită. Și pe mormintele lor s-au ridicat primele bazilici (biserici), pe pământul nostru. Ce-au făcut toți aceștia? L-au propovăduit pe Hristos. Care este moștenirea prețioasă pe care ne-au lăsat-o?  Aceea de care vorbește Sfântul Pavel la încheierea fragmentului din Epistola către Corinteni pe care l-am ascultat: ,,Să le urmăm"! Și ce înseamnă să le urmăm? Urmând pildei apostolice și martirice, să-L urmăm pe Hristos..., Piatra cea din capul unghiului, Biruitorul morții, Întâiul născut din morți... iar ,,Împărăția Mea nu este din lumea aceasta"!
Noi, creștinii, nu avem voie să împrăștiem ura și înstrăinarea oamenilor, unii de alții. Noi avem datoria, prin sfânta biserică, să păstrăm unitatea Duhului Sfânt în Duhul Sfânt prin legătura păcii. De aceea creștinul, întotdeauna, are nevoie ca să rămână lumina lumii, și nu să contribuie la zgomotul, la alarma și la mizeria decadenței umane, cu propriile sale neputințe. Are datoria să-și păstreze DISCERNĂMÂNTUL! Iar discernământul nu ți-l păstrezi atunci când crezi că tu ești măsura tuturor lucrurilor și că judecățile tale sunt infailibile... Îi urmăm lui Hristos, nu crezând că suntem cineva. Nu noi schimbăm lumea. Hristos a schimbat-o. Atitudinea firească a creștinului vine din rugăciunea sfântă de pocăință. Noi nu suntem ca Dumnezeu, noi suntem ai lui Dumnezeu! Și putem rămâne ai Lui, dacă suntem și rămânem în comuniune cu El, care e dragoste"!
Să tot să-l asculți pe Preasfințitul Părinte Episcop Sofronie... care te cucerește!
Pe Facebook Ovidiu Moise Dan, veți putea urmări două secvențe video legate de hirotonirea diaconului Lucian Darius Stan ca preot și a lui Alexandru Nicolae Popa-Bota, ca diacon...
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:53:22 Ora de vară a Europei de Est