Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 ianuarie 2025
Ministrul Educaţiei Daniel David:
Planurile-cadru pentru liceu le voi pune în dezbatere în ianuarie și vom avea și o dezbatere națională. Nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală / Problema noastră majoră ține de faptul că nu știm să predăm bine conținuturile pe care le-am stabilit și manualele nu sunt destul de prietenoase
„Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a anunțat ministrul Educației, Daniel David. Într-o intervenție la Antena 3, David a declarat că după lansarea în dezbatere a planurilor-cadru pentru liceu (lista cu materiile pe care le vor studia elevii de clasele a IX-a – a XII-a și numărul de ore pe săptămână alocat fiecărei discipline), va organiza și o „dezbatere națională”.
Noul ministru al Educației a precizat că nu este adeptul introducerii de materii noi. „Eu nu sunt pentru a introduce materii noi peste materii noi, mi se pare o greșeală atitudinea din ultimii ani: să avem separat și educație pentru mediu, și educație de sustenabilitate, și educație juridică… Toate acestea sunt importante, dar nu ca materii noi, pentru că tot noi ne plângem apoi că copiii au prea multe ore. Putem avea unități de învațare focalizate pe temele astea. Eu voi pune în dezbatere, în luna ianuarie, planurile-cadru pentru liceu, veți vedea materiile care sunt acolo. Competențele importante de multe ori ar trebui să apară ca unități de învățare în cadrul disciplinelor pe care deja le avem, nu ca discipline noi”, a declarat Daniel David, la Antena 3.

Prima grădiniță de vară pentru învățarea limbii române

La Grădinița din Biharia

Prima grădiniță de vară pentru învățarea limbii române

Timp de două săptămâni, la Grădinița din Biharia, educatoarea de la secția română, inst. Melinda Filipaș, desfășoară activități didactice de învățare a limbii române cu copiii de la secția maghiară care la toamnă urmează să intre în clasa I, după cum aveam să aflăm de la prof. Vad Marta, directorul Școlii cu clasele I-VIII „Gáspár András” din Biharia.

 La activități s-au înscris peste 20 de copii, viitori școlari, dar nu numai. Miercuri (5 august 2009), spre exemplu, în cele două săli unde se desfășurau activitățile pe ateliere de lucru, participau și frați mai mici și mai mari (chiar școlari), care doresc să învețe limba română.
 Educatoarea („vrăjitoare”) sfințește locul
 Melinda este genul de dascăl cu har, născut nu făcut, cu dragoste de profesie și copii, „apostolul” care sfințește locul, vrăjește și cucerește din priviri. De dragul ei, vin la „cursuri” să învețe să vorbească românește nu numai copiii ajunși la vârsta școlară, ci și frați ai lor, mai mici, dar și mai mari, școlari (în clasa a II-a). Prin joc și cântec, prin tot felul de activități didactice, plăcute și antrenante, Melinda îi pune în situația să converseze în românește, folosind un arsenal întreg de materiale didactice pe care le utilizează cu bune rezultate în cursul anului școlar la grupa sa mixtă de la secția română.
 La ora vizitei noastre (11.37), în cele două săli de grupă ale fluturașilor, i-am găsit pe Nandi, Kristof, Arnold și Norbi, care jucau „Piticot”, Zsanette, Heni, Kristof, Sebi și Bety, colorând o vază cu flori de vară, Andris, Arnold și Roland potriveau piesele jocului de puzzle, iar în sala alăturată, în sala de jocuri și jucării, Antonia, Viki, Beata, Fanny, Zsolti, Krisztian, Alex, Robi... construiau din piesele lego.
 După ora 12.00, au început să sosească părinții, bunicii și frații mai mari să-i ia acasă, dar copiii nu se lăsau duși. Unii ar fi dorit să mai rămână. Încântați de activitățile desfășurate și de lucrările executate, unii au ținut să-și prezinte (și să ne prezinte) „operele”.
 „Mă bucur de bucuria lor, de interesul pe care îl arată pentru activitate noii mei copii, „fluturașii” grupei mele fiind în vacanță. În cele aproape două săptămâni, i-am învățat trei poezii și patru cântece, iar la sfârșit, fiecare copil va pleca acasă cu portofoliul său de lucrări (desene și alte planșe, fișe de lucru). Programul unei zile este bogat și variat, adaptat condițiilor și copiilor. Între 8.00 și 9.30, avem activități alese: convesație, ghicitori, jocuri de rol (De-a educatoarea, De-a vânzătoarea), jocuri de masă (Alege imaginea care urmează), activitate cu fișe de lucru... De la 9.30 la 10.00, în cadrul întâlnirii de dimineață, dăm frâu liber povestirii pe diferite teme. E un moment de verificare și consolidare a ceea ce au învățat în ziua precedentă. Verificarea cunoștințelor dobândite se face printr-o poezie sau ghicitoare, dar și prin jocuri de mișcare, cu cântec (gimnastica de dimineață). După micul dejun, intrăm în activitățile comune sau frontale: educarea limbajului, prin discuții libere pe tema rechizitelor școlare... Vorbind cu ei despre școală, zilele trecute, i-am dus să vadă cum arată o sală de clasă (la clasele I-IV). Tot pentru educarea limbajului, memorizăm și povestim. Le-a plăcut mult când am dramatizat „Ridichea uriașă” și „Pinocchio”, iar activitățile matematice, de reactualizare și consolidare a numerelor (cifrelor) și numărării în intervalul 0-10 i-au bucurat la fel de mult ca și cântecele. Jocul numerelor, cu jetoane, bețișoare, jucării și creioane îi atrenează și îi determine să se exprime oral. Tot din cadrul activităților comune fac parte și activitățile practice, plastice și muzicale...”
 Melinda vorbește ca un dascăl-jurist (ce este). „Disertația” a fost urmată de o invitație - să vedem expozițiile cu lucrări (desene, colaje și picturi, alte planșe), activități la care copiii au colorat, au decupat, au lipit, au pictat, au asamblat, au modelat...
  Expozițiile și portofoliile sunt cărțile de vizită ale copiilor, dar și calificativul de excelent al educatoarei, un model de dascăl cu chemare! (Ov. D.)
P.S. Pentru mai multe poze (77 de poze), accesați Galeria foto: Prima grădiniță de vară pentru învățarea limbii române.

Trimite email
joi, 23 ianuarie 2025, 13:21:06 Ora standard a Europei de Est