Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„De Crăciun fii mai bun”!

Nu uita

„De Crăciun fii mai bun”!

Elevi de gimnaziu de la Școala Gimnazială „Avram Iancu" au participat la Concertul educativ „Steaua sus răsare", de la Filarmonică, acumulând experiență inedită putând cânta colinde tradiționale, alături de corul Filarmonicii de Stat din Oradea.

„De Crăciun fii mai bun!" dincolo de a fi textul colindului, a fost ceea ce s-a dorit a fi simțit la Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai", Filiala Ioșia, gazda evenimentelor cultural-artistice, prin care elevii, sub îndrumarea profesorilor de gimnaziu și a bibliotecarului, au participat la festival de colinde și creații artistice cu expoziție, jurizare (desene, felicitări, machete, obiecte de decor), implicându-se activ, alături de parteneri în proiectul local „Acces la educație incluzivă facilitat prin arte și educație pentru sănătate", proiectul național „Crăciunul cu zâmbete", proiectul  educațional internațional „Dialoguri cromatice: Reflecții despre iarnă". Elevii au consultat diverse cărți, documentându-se despre spiritul Crăciunului și au găsit, că în cazul în care un elev se simte mai darnic și mai fericit în perioada sărbătorilor de iarnă, sentimentul nu este doar în mintea sa, ci Spiritul Crăciunului este un fenomen cât se poate de real, putând fi localizat în creierul nostru și măsurat de un RMN, chiar dacă pare SF. Această concluzie, tocmai a fost confirmată prin mijloace științifice de către un grup de cercetători danezi. Departe de a fi prima tentativă a ştiinţei de a materializa lumea interioară, de această dată, a reieşit că, până şi sentimentul de Crăciun poate fi cuantificat. Este vorba de acel mix deosebit de sentimente de seninătate, generozitate şi nostalgie, amestecat cu amintiri afectuoase. Cortexul premotor frontal, asociat cu emoţiile împărtăşite şi cortexul somatosenzorial primar, implicat în recunoaşterea feţelor şi în reamintirea informaţiilor sociale şi zonele asociate cu o predispoziţie către spiritualitate, potrivit cercetătorilor, acestea ar fi zonele corticale care formează reţeaua neuronală a „spiritului de Crăciun" din creierul uman. Elevii au înțeles, că, în agitația sărbătorilor, până și cele mai mici gesturi de bunătate pot schimba ziua cuiva. Și-au propus să se încerce aducerea spiritului Crăciunului cât mai aproape de cineva, fie vorba de cadouri gândite din timp, fie de orice gest mic sau poate grandios, fiecare dorind să-și găsească locul în inima cuiva. De aceea, anul acesta, elevii au fost sfătuiți să fie mai buni, dăruind atenție, timp, iubire, cadouri mici sau mari, important fiind, să fie din inimă și cu zâmbet.
Punctul culminant în trăirea colectivă a spiritului Crăciunului a fost primirea invitației de a colinda la Inspectoratul Școlar Județean Bihor. Corul reunit al Liceului Teoretic „Aurel Lazăr" și al Școlii Gimnaziale „Avram Iancu" a putut continua tradiția anuală de a învăța același repertoriu muzical cu care să se prezinte să concerteze dirijați de prof. de muzică. Astfel, alături de formaţii cultural-artistice ale şcolilor din judeţ ne-am bucurat de Nașterea Domnului, dând dovadă de cunoașterea tradițiilor creștine, achiziționarea valorilor educative și morale creștine reflectate în cântecele interpretate. 
Prof. Bondar Zita

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 18:21:20 Ora de vară a Europei de Est