Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Care este imaginea ta despre siguranța și sănătatea la locul de muncă?

Vă mai puteți înscrie la concursul

Care este imaginea ta despre siguranța și sănătatea la locul de muncă?

Se apropie termenul limită pentru participarea la concursul pan-european de fotografii privind locurile de muncă sigure și sănătoase. Data de închidere a concursului de fotografii organizat de Agenția Europeană pentru Securitate și Sănătate în Muncă (EU-OSHA) se apropie. Se mai pot trimite fotografii până la data de 15 august 2009. Concursul a captat interesul cetățenilor din întreaga Uniune Europeană însumând, până în prezent, peste 500 de înregistrări.

 Concursul – intitulat Care este imaginea ta despre siguranța și sănătatea la locul de muncă? – joacă un rol semnificativ în campania pentru Locuri de muncă sănătoase a EU-OSHA care promovează creșterea nivelului de informare cu privire la securitatea și sănătatea în muncă în toate statele membre ale UE. Prin această inițiativă, EU-OSHA încurajează cetățenii europeni să surprindă imagini care să descrie aspecte legate de siguranța și sănătatea la locul de muncă, fotografii pline de creativitate și de imaginație. Fotografiile pot reprezenta situații legate de muncă din diferite sectoare economice, dar care pun un accent special pe exprimarea valorilor pozitive și a impactului locurilor de muncă sigure și sănătoase. Câștigătorii pot obține premii în valoare totală de 7.000 €. Pe site-ul oficial al competiției www.osha-photocompetition.eu cetățenii europeni mai pot trimite încă fotografiile în concurs.
 Jukka Takala, director al EU-OSHA, a afirmat despre desfășurarea concursului: „A fost captivant să observăm cum concursul de fotografii a aprins, încă de la lansare, imaginația cetățenilor europeni. Am primit un număr impresionant de fotografii creative și de înaltă calitate care descriu semnificația locurilor de muncă sigure și sănătoase pentru cetățenii tuturor statelor membre ale UE. Îi îndemn pe toți cei care iubesc fotografia să participe la acest concurs și să trimită materialele lor până pe data de 15 august”.
 Vot public online pentru ca Europa să-și aleagă fotografia preferată
 Unul dintre premii va fi stabilit prin vot online, pentru ca publicul să aibă șansa de a alege fotografia preferată dintre cele înscrise în concurs. Valoarea premiului va fi de 1.000 €, iar votarea va începe din 16 august și va dura patru săptămâni pe site-ul web al concursului. Celelalte trei premii vor fi stabilite de un juriu format din mai multe personalități de marcă ale fotografiei europene.
 Membrul juriului, Clemente Bernad, un fotograf renumit care abordează în general teme sociale, a declarat: „Nivelul materialelor primite până acum este încurajator. În mod evident, există o multitudine de fotografi talentați în Uniunea Europeană care au avut capacitatea de a surprinde valorile pozitive ale locurilor de muncă sigure și sănătoase. Votarea online va constitui o șansă minunată pentru ca cetățenii europeni să aibă un cuvânt de spus în acest sens”.
 Pentru mai multe informații despre concursul „Care este imaginea ta despre siguranța și sănătatea la locul de muncă?”, accesați www.osha-photocompetition.eu.
 (Mihaela GHINESCU)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:40:43 Ora de vară a Europei de Est