Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Editorial de tranziție, de Gheorghe Păun

Revista de cultură ,,Curtea de la Argeş” pe ianuarie 2025

Editorial de tranziție, de Gheorghe Păun

,,Grăbit cum sunt (mai degrabă, precaut, consecvent unei axiome „bătrânești", căci generația tânără zâmbește când aude așa ceva, anume că ultima săptămână nu existăM!, amintind, la un nivel, recunosc, aproape maniacal, de „nu lăsa pe mâine ce poți face azi", în cazul meu, nu lăsa pe ultima săptămână...), schițasem un text pentru ianuarie încă pe vremea campaniilor electorale cu care ne-a procopsit calendarul toamnei ce-a trecut.

Remarcam acolo degradarea limbajului, violența din emisiunile TV, mai ales din partea „formatorilor de opinie", mercenari care seară de seară se stropșeau cu o ostentativă mânie progresistă la adresa celor de altă părere decât a comanditarilor lor. Numai că lucrurile sunt atât de complicate, evenimentele atât de dinamice, legate mai ales de victoria zdrobitoare în alegeri a trumpismului (la ei și la noi deopotrivă), opus explicit sorosismului, că sunt nevoit să vin aici cu un text „de tranziție".
Simplific, desigur, dar nu prea mult: promotorul/finanțatorul principal al propagandei neo-frankfurtiene și al ONG-urilor care au promovat în ultimele decenii atâtea sminteli progresiste pare a fi „bătrânelul" (un cirac, „boier al minții", la TV) autor al cărții despre „societatea deschisă", ideologul „mișcării", dar „boala" este mai profundă, cu păpușari chicotind în penumbră, unii interesați, alții, se prea poate, glumeți -inconștienți-cinici. Ca să mă explic cât de cât: de la atomizarea „societății vraiște", cu individul transformat în entitate plasată deasupra regulilor, cutumelor, tradiției, ba chiar și deasupra evidențelor biologice, anarhie și anomie de-a valma, programul electoral și primele măsuri ale noului-vechi președinte american încearcă să întoarcă lumea („civilizată", păcatele ei de civilizație!) spre normalul-cel-normal, spre datul biologic, spre familie și națiune, spre om ca ființă antientropică (am cam uitat ce e asta), creat după chipul și asemănarea Domnului (asta ni se spune și să negăm). Evident, e în desfășurare o luptă teribilă între cele două tabere, sigur vor fi oscilații (locale) într-o direcție sau alta, dar votul masiv al americanilor, sătui de aberațiile anilor din urmă, măcar „a dat voie" la a arăta cu degetul anormalitatea, la a i te opune. Iar pentru că „atunci când America tușește, Europa face deja temperatură", este de așteptat ca valul de renormalizare să treacă Atlanticul - cu toată previzibila opoziție a progresismului sorosist, infiltrat până în politica de vârf pe continent. Prevăd așadar că robinetul cu bani și cu instrucțiuni progresiste dinspre sursa transoceanică să se închidă, implicit, politicienii și diriguitorii europeni să se dezmeticească, cei suveraniști să prindă curaj și dreptul de a apărea pe ecranele eliberate de activiștii- tonomate de acum, să revenim la Europa în care putem crede și, desigur, la România pe care o merităm, noi și, mai ales, copiii și nepoții noștri. Căci de la ei e țara împrumutată, reamintesc o vorbă mult înțeleaptă a Regelui Mihai"...
Astfel grăiește (scrie) redactorul-șef al revistei, distinsul academician Gheorghe Păun, în editorialul (de tranziție), din primul număr pe 2025.
Ce mai putem lectura la adresa cunoscută: http://www.curteadelaarges.ro/XVI_1_170.php
Horia Bădescu: Rug şi flacără; Cătălin Mamali: Poetul şi preşedintele; Sînziana Ravini: Nebunia şi arta de a o transforma în artă; Georgel Rusu: Terţul inclus şi statul paralel; Raia Rogac: Literatura şi Arta, revista care a făcut istorie; Alecu Reniţă: Locul sacru al Basarabiei; Ion Andreiţă: Detrunchiaţii. Încotro? Florian Copcea: Modernitatea lui Mihai Eminescu: Aureliu Goci: România românilor de pretutindeni... și multe altele.
Vă mulțumim, distinse domnule academician Gheorghe Păun, pentru deschiderea spre 2025, cu acest număr de revistă. După cum ni se prognozează în media, nu va fi un an bine venit și așteptat cu mult drag. Dar speranțele noastre sunt și rămân în Dumnezeu care nu ne va lăsa de izbeliște! Dumnezeu să ne ajute să răzbim, cu toate greutățile și loviturile care vor veni din toate părțile!
Ovidiu Dan

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 11:45:58 Ora de vară a Europei de Est