Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
6 mai 2025

Studenții, masteranzii și doctoranzii ar putea primi burse de studiu în străinătate, printr-un concurs național organizat de Ministerul Educației – proiect de Hotărâre de Guvern

Tinerii români interesați să studieze în afara țării ar putea să primească burse finanțate din bugetul de stat și din fonduri speciale ale Ministerului Educației și Cercetării, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în consultare publică. Bursele sunt destinate pentru licență, masterat, doctorat, dar și pentru cercetare sau cursuri de vară și vor fi acordate prin concurs național, prevede proiectul.
Fondul de burse „se poate constitui atât din sume de la bugetul de stat cât și din veniturile proprii ale Ministerului Educației și Cercetării provenite din procentul de 5% din încasările în valută aferente taxelor percepute de instituțiile de învățământ superior de stat de la studenții și cursanții străini”, este menționat în proiectul de hotărâre.
Bursele în străinătate pot acoperi, total sau parțial, cheltuielile cu taxele de școlarizare, cazare, hrană, întreținere în străinătate etc.
Potrivit notei de fundamentare, bursele vor fi disponibile pentru:
studii universitare complete și parțiale de licență, de masterat și de doctorat;
studii postuniversitare și postdoctorale;
stagii de cercetare/specializare;
stagii de formare postuniversitară și postdoctorală;
cursuri de vară.
Bursele se vor obține prin concurs național organizat de Ministerul Educației și Cercetării, iar regulamentul de concurs urmează să fie elaborat.
Numărul de luni de bursă, tipurile de bursă, domeniile pentru care se acordă bursele, precum și cuantumul bursei lunare, în euro, pe țări/pe tip de bursă se vor stabili anual prin ordin al ministrului Educației și Cercetării, care se publică în Monitorul Oficial al României.
Mai mult, „Ministerul Educației și Cercetării asigură o sumă necesară acoperirii
asigurării medicale, doar în cazul în care aceasta nu este acoperită de regulamentele
europene în vigoare, precum și transportul internațional din România până la locul de
stagiu și retur, o singură dată pe an universitar, dacă acesta nu este asigurat de partea
primitoare”, mai este menționat în documentul oficial.
Domeniile de interes pentru România, pentru care vor fi acordate bursele, sunt următoarele:
energie; bioeconomie; tehnologia informațiilor și a comunicațiilor; spațiu și securitate; mediu și schimbări climatice; eco-nano-tehnologii și materiale avansate; sănătate…

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

A fost inaugurată Casa de Cultură din Petreu

Duminică, la serbările satului Petreu

A fost inaugurată Casa de Cultură din Petreu

Duminică (9 august 2009), în cadrul serbărilor satului Petreu (comuna Abrămuț), primarul comunei Abrămuț, dl Barcui Barna, a inaugurat Casa de Cultură din satul Petreu, tăind panglica inaugurală alături de parlamentarul Derzsi Akos.

Cu flori și coroane la monument, lansarea monografiei satului Petreu
 La ediția din acest an a Zilelor satului Petreu, întâiul gospodar al comunei, dl Barcui Barna, a venit în fața alegătorilor cu noi realizări, între care câțiva kilometri de drumuri asfaltate, apă, canalizare, proiecte în derulare și o superbă casă de cultură în satul Petreu. Tot cu acest prilej, a fost lansată și monografia satului Petreu.
 Cea de-a doua zi a serbărilor de la Petreu a început cu slujba ecumenică oficiată de părintele Nagy Janos-Csaba în frumoasa Biserică Romano-Catolică din localitate, „copie fidelă” a celei din Bucsa (Ungaria), localitate înfrățită cu satul Petreu.
 La slujbă, părintele paroh a fost onorat să-l aibă alături pe preotul misionar reformat american Katona Jeno. După slujbă, au fost depuse flori și coroane la monumentul din curtea bisericii, prilej cu care preotul misionar s-a adresat enoriașilor și a depus o coroană cu flori, alături de primarul comunei, dl Barcui Barna, de distinși invitați și dragi oaspeți din Bucsa – localitatea înfrățită din Ungaria (în frunte cu primarul acesteia, dr. Mile Șandor), de parlamentari, oameni politici, oficialități județene și locale, dar și de locuitori ai comunei care nu s-au lăsat mai prejos.
 De la biserică, mulțimea s-a deplasat la Casa de Cultură, unde primarul Barcui Barna și parlamentarul Derzsi Akos au tăiat panglica inaugurală și au închinat o cupă cu șampanie cu toți cei care au ținut să fie prezenți și să viziteze superbul centru cultural (cu două nivele și demisol).
Preoții parohi din comună (Nagy Janos-Csaba – preotul romano-catolic, Matyas Arpad – preotul reformat, Bodor Alexandru – preotul baptist și Mădălin Tiurbe - preotul ortodox) au binecuvântat și au sfințit localul. Masa festivă, pregătită în cinstea invitaților și musafirilor, s-a ținut la sediul Forumului Democrat German din localitate, situat vizavi de centrul cultural.
 Sandy, Brigitta și Control Dance Group – showuri totale
 Dacă sâmbătă, elevii-artiști ai Școlii cu clasele I-VIII din Petreu au făcut un spectacol de zile mari pe scena serbărilor (prezentând peste 15 puncte de program artistic), după cum aveam să aflăm de la directorul școlii, prof. Pop – Coț Teodor Adrian, duminică, alți artiști, coordonați de instructorii lor și îndrumați de prof. Zelina Hajnalka (coordonator de proiect și programe la nivelul școlii coordonatoare) au bucurat inimile părinților și consătenilor cu evoluții pe măsura vârstei și priceperii lor. Ei au fost urmați de alți artiști la fel de simpatici și inspirați, majorete și dansatori îndrumați de înv. Zelina Iuliana, care de peste 11 ani coordonează activitățile și îndrumă copiii sub culorile Forumului German Județean. Preșcolarii grădiniței din localitate au fost îndrumați de educatoarea Pinter Beata. Solista Martin Timea din Marghita (care de trei ani studiază canto muzică populară la un liceu de artă din Nyiregyhaza – Ungaria) a interpretat (în două runde), atât piese de muzică populară, cât și piese cunoscute de muzică ușoară. Muzică populară românească ne-a cântat Florica Ruja, iar membrii trupei Top Secret din Oradea (Mirela și Sabrina, două studente talentate) au avut succes la cei mai mici spectatori care s-au înghesuit să le ceară dedicații și să-și facă poze cu cele două artiste.
 Înainte să intre pe scenă greii serii, vedetele mult așteptate, publicul tânăr a fost luat cu asalt de dansatorii formației Control Dance Group din Săcuieni, 25 de dansatori cu adevărat profesioniști, îndrumați de Edina Zlăgnean, care au făcut furori, electrizând copiii și tinerii.
 Sandy și Brigitta – de la egal la egal!     
 Când trebuia să intre pe scenă Mohácsi Brigitta, singura contracandidată a vedetei din Ungaria, organizatorii au rugat-o pe Brigitta să o lase să cânte Sandy, care se arăta grăbită...
Așadar, rolurile s-au inversat. Sandy a ținut să facă prima un show de zile mari, după care, Brigitta, parcă și cu mai mult aplomb, le-a arătat tinerilor că este la fel de valoroasă chiar dacă nu are vârsta și experiența vedetei din Ungaria. Din ambele recitaluri extraordinare, câștigați au fost în primul rând spectatorii care au venit în număr record la serbările satului Petreu.
 Lansarea monografiei satului Petreu
 Pe agenda serbărilor, lansarea monografiei satului Petreu s-a constituit într-un moment deosebit, tratat ca atare de gazde și invitați. La eveniment a participat însuși autorul monografiei, Biro Endre, tipograful din Ungaria, care a devenit, într-un fel, și „nașul” actului de înfrățire a satului Petreu cu Bucsa, din Ungaria, acesta descoperind faptul că cele două localități au bisericile ridicate după același proiect, de către același arhitect. Momentul a fost apoi condimentat din plin cu dans de calitate  oferit pe tavă de protagoniștii momentului artistic prezentat de copiii și tinerii din Bucea și Petreu.
  Superba seară s-a încheiat cu foc de artificii și discotecă, un prilej cu care tinerii au făcut cunoștință cu formația Dreamers, a lui Mircea Boldog. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (337 de poze), accesați Galeria foto: A fost inaugurată Casa de Cultură din Petreu.

Trimite email
marți, 15 iulie 2025, 00:22:02 Ora de vară a Europei de Est