Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
3 noiembrie 2022
Naveta profesorilor să poată fi decontată și prin biletele de transport, nu numai pe bază de abonament – solicitarea sindicatelor către ministrul Educației
...................................
Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice Hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei profesorilor astfel încât sumele plătite de aceștia, ca sa ajungă la școală, să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare, potrivit unei adrese obținute de EduPedu.ro joi seara.
Federația sindicală a profesorilor susține că ,,Am fost sesizați de către organizațiile sindicale afiliate că numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă cu autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin. (6) din Norme – de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli“.

,,S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului, în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, potrivit adresei FSLI.

Cu alte cuvinte, conform normelor în vigoare, dacă pe ruta pe care profesorul vine și pleacă de la școală cu mașina personală, transportatorii publici nu emit abonamente, atunci profesorului nu i se pot deconta banii pe benzină/ motorină, pentru că nu se știe cât ar costa un abonament la autobuz pe distanța pe care o parcurge...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
1 noiembrie 2022

14 ani de digitalizare a educației în România
Unde suntem, ce e de făcut? (P)

Digitalizarea înseamnă, pentru profesorii și managerii școlilor, deschiderea de a învăța, de a accepta lucrurile noi și de a integra tehnologia în educație. Iar asta le poate aduce tuturor beneficii reale. Pentru noi, totul a început în 2008, în Iași. Adservio iniția la Liceul ,,Vasile Alecsandri” un proiect de digitalizare care anunța o mare transformare în educația din România. Deși tehnologia era revoluționară pentru țara noastră și nu numai, lucrurile au mers greu. Poate tocmai pentru că noutatea era prea mare.
Cu toate că beneficiile erau substanțiale în privința ușurării lucrului profesorilor, a debirocratizării, nouă ani mai târziu, doar 35 de școli adoptaseră digitalizarea. Abia pandemia a adus o schimbare serioasă. De voie, de nevoie, multe unități de învățământ au căutat în grabă o soluție digitală și lucrurile au avansat.
Cu toate acestea, în prezent, doar 10-15% din școlile românești au o soluție de digitalizare a activității lor, cu catalog electronic, statistici, rapoarte, comunicare integrată și celelalte instrumente avansate. De ce doar atât? Subfinanțare, neasumare a unei viziuni clare la nivel de minister, teamă de nou.

Accelerăm digitalizarea sau mai așteptăm?

România are șansa de a recupera mult din timpul pierdut. Prin promovarea intensivă, tot de către Adservio, a nevoii de digitalizare, Ministerul Educației a extins programul-pilot privind folosirea exclusivă a catalogului electronic. În consecință, 742 de școli elimină acum catalogul clasic, de carton...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 octombrie 2022
Programul Masa caldă
450 de școli ar putea organiza programul Masa caldă în acest an școlar, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență discutat astăzi (28 oct. 2022) în Guvern. Nu este acordat un buget suplimentar pentru 2022, ci doar pentru 2023 / Lista celor 350 de școli beneficiare încă nu este cunoscută.
………………………………
450 de școli ar putea să organizeze programul „Masa cadă” în anul școlar 2022-2023, potrivit unui proiect de ordonanță de urgență, proiect aflat pe ordinea de zi a ședinței de Guvern. Până acum, a fost publicată în Monitorul Oficial doar lista celor 300 de școli și grădinițe beneficiare, deși autoritățile au anunțat de ceva vreme că vor fi incluse în program încă 50 de școli pe lângă cele 300. Proiectul citat modifică Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 105/2022.
„(1) În anul şcolar 2022 – 2023, pe perioada desfăşurării cursurilor, preşcolarilor şi elevilor din 450 de unităţi de învăţământ preuniversitar de stat, denumite în continuare unităţi-pilot, li se acordă, zilnic, cu titlu gratuit, un suport alimentar constând într-o masă caldă sau într-un pachet alimentar, în cazul în care masa caldă nu poate fi asigurată, în limita unei valori zilnice de 15 lei/beneficiar, inclusiv taxa pe valoarea adăugată”, prevede proiectul menționat anterior.
În descrierea situației actuale se arată că „deoarece sumele aprobate în anul 2022 pot asigura suportul alimentar pentru încă 100 de unități de învățământ preuniversitar, ceea ce ar corespunde unei măsuri suplimentare de sprijin pentru preșcolarii și elevii aflați în situația riscului de abandon școlar, este necesară majorarea numărului de unități de învățământ beneficiare de la 350 la 450 de unități”.

A fost inaugurată Casa de Cultură din Petreu

Duminică, la serbările satului Petreu

A fost inaugurată Casa de Cultură din Petreu

Duminică (9 august 2009), în cadrul serbărilor satului Petreu (comuna Abrămuț), primarul comunei Abrămuț, dl Barcui Barna, a inaugurat Casa de Cultură din satul Petreu, tăind panglica inaugurală alături de parlamentarul Derzsi Akos.

Cu flori și coroane la monument, lansarea monografiei satului Petreu
 La ediția din acest an a Zilelor satului Petreu, întâiul gospodar al comunei, dl Barcui Barna, a venit în fața alegătorilor cu noi realizări, între care câțiva kilometri de drumuri asfaltate, apă, canalizare, proiecte în derulare și o superbă casă de cultură în satul Petreu. Tot cu acest prilej, a fost lansată și monografia satului Petreu.
 Cea de-a doua zi a serbărilor de la Petreu a început cu slujba ecumenică oficiată de părintele Nagy Janos-Csaba în frumoasa Biserică Romano-Catolică din localitate, „copie fidelă” a celei din Bucsa (Ungaria), localitate înfrățită cu satul Petreu.
 La slujbă, părintele paroh a fost onorat să-l aibă alături pe preotul misionar reformat american Katona Jeno. După slujbă, au fost depuse flori și coroane la monumentul din curtea bisericii, prilej cu care preotul misionar s-a adresat enoriașilor și a depus o coroană cu flori, alături de primarul comunei, dl Barcui Barna, de distinși invitați și dragi oaspeți din Bucsa – localitatea înfrățită din Ungaria (în frunte cu primarul acesteia, dr. Mile Șandor), de parlamentari, oameni politici, oficialități județene și locale, dar și de locuitori ai comunei care nu s-au lăsat mai prejos.
 De la biserică, mulțimea s-a deplasat la Casa de Cultură, unde primarul Barcui Barna și parlamentarul Derzsi Akos au tăiat panglica inaugurală și au închinat o cupă cu șampanie cu toți cei care au ținut să fie prezenți și să viziteze superbul centru cultural (cu două nivele și demisol).
Preoții parohi din comună (Nagy Janos-Csaba – preotul romano-catolic, Matyas Arpad – preotul reformat, Bodor Alexandru – preotul baptist și Mădălin Tiurbe - preotul ortodox) au binecuvântat și au sfințit localul. Masa festivă, pregătită în cinstea invitaților și musafirilor, s-a ținut la sediul Forumului Democrat German din localitate, situat vizavi de centrul cultural.
 Sandy, Brigitta și Control Dance Group – showuri totale
 Dacă sâmbătă, elevii-artiști ai Școlii cu clasele I-VIII din Petreu au făcut un spectacol de zile mari pe scena serbărilor (prezentând peste 15 puncte de program artistic), după cum aveam să aflăm de la directorul școlii, prof. Pop – Coț Teodor Adrian, duminică, alți artiști, coordonați de instructorii lor și îndrumați de prof. Zelina Hajnalka (coordonator de proiect și programe la nivelul școlii coordonatoare) au bucurat inimile părinților și consătenilor cu evoluții pe măsura vârstei și priceperii lor. Ei au fost urmați de alți artiști la fel de simpatici și inspirați, majorete și dansatori îndrumați de înv. Zelina Iuliana, care de peste 11 ani coordonează activitățile și îndrumă copiii sub culorile Forumului German Județean. Preșcolarii grădiniței din localitate au fost îndrumați de educatoarea Pinter Beata. Solista Martin Timea din Marghita (care de trei ani studiază canto muzică populară la un liceu de artă din Nyiregyhaza – Ungaria) a interpretat (în două runde), atât piese de muzică populară, cât și piese cunoscute de muzică ușoară. Muzică populară românească ne-a cântat Florica Ruja, iar membrii trupei Top Secret din Oradea (Mirela și Sabrina, două studente talentate) au avut succes la cei mai mici spectatori care s-au înghesuit să le ceară dedicații și să-și facă poze cu cele două artiste.
 Înainte să intre pe scenă greii serii, vedetele mult așteptate, publicul tânăr a fost luat cu asalt de dansatorii formației Control Dance Group din Săcuieni, 25 de dansatori cu adevărat profesioniști, îndrumați de Edina Zlăgnean, care au făcut furori, electrizând copiii și tinerii.
 Sandy și Brigitta – de la egal la egal!     
 Când trebuia să intre pe scenă Mohácsi Brigitta, singura contracandidată a vedetei din Ungaria, organizatorii au rugat-o pe Brigitta să o lase să cânte Sandy, care se arăta grăbită...
Așadar, rolurile s-au inversat. Sandy a ținut să facă prima un show de zile mari, după care, Brigitta, parcă și cu mai mult aplomb, le-a arătat tinerilor că este la fel de valoroasă chiar dacă nu are vârsta și experiența vedetei din Ungaria. Din ambele recitaluri extraordinare, câștigați au fost în primul rând spectatorii care au venit în număr record la serbările satului Petreu.
 Lansarea monografiei satului Petreu
 Pe agenda serbărilor, lansarea monografiei satului Petreu s-a constituit într-un moment deosebit, tratat ca atare de gazde și invitați. La eveniment a participat însuși autorul monografiei, Biro Endre, tipograful din Ungaria, care a devenit, într-un fel, și „nașul” actului de înfrățire a satului Petreu cu Bucsa, din Ungaria, acesta descoperind faptul că cele două localități au bisericile ridicate după același proiect, de către același arhitect. Momentul a fost apoi condimentat din plin cu dans de calitate  oferit pe tavă de protagoniștii momentului artistic prezentat de copiii și tinerii din Bucea și Petreu.
  Superba seară s-a încheiat cu foc de artificii și discotecă, un prilej cu care tinerii au făcut cunoștință cu formația Dreamers, a lui Mircea Boldog. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (337 de poze), accesați Galeria foto: A fost inaugurată Casa de Cultură din Petreu.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 3 decembrie 2022