Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
5 februarie 2021
1.*BREAKING Calendarul de înscriere în clasa pregătitoare 2021 a fost pus în dezbatere: pe 15 martie încep înscrierile / Greșeală în metodologie, care spune că maximul este de 25 de elevi la clasă, deși legea prevede cel mult 22 elevi în învățământul primar
Ministerul Educației a pus, vineri, în dezbatere publică proiectul calendarului de înscriere a copiilor în învățământul primar, pentru anul școlar 2021-2022, precum și proiectul metodologiei de înscriere în învățământul primar pentru anul școlar viitor. Procedurile încep pe 10 martie, iar înscrierea începe pe 15 martie, cu evaluarea copiilor și emiterea recomandării de înscriere la școală. Proiectul de metodologie are o greșeală: stipulează că maximul de elevi la clasă este de 25 de elevi, deși legea educației prevede din august 2020 că sunt cel mult 22 elevi la clasă în învățământul primar.
Proiectul de metodologie prevede că înscrierea în clasa pregătitoare nu este condiționată de frecventarea grupei mari de grădiniță. Precizarea vine în contextul în care anul acesta școlar este primul în care grupa mare a devenit obligatorie, în România.
O noutate legată de obligativitatea grupei mari de grădiniță intervine, însă, atunci când este vorba despre înscrierea la clasa pregătitoare a copiilor care fac 6 ani după 1 septembrie 2021. Concret, vor fi evaluați psihosomatic doar copiii care împlinesc 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv și care NU au frecventat grădinița sau care s-au întors din străinătate. Ceilalți, vor intra la școală pe baza unei recomandări primite de la grădiniță.
Ce spune metodologia: Părinții/ tutorii legal instituiți/ reprezentanții legali, ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani până la data de 31 august 2021 inclusiv, au obligația de a înscrie copiii în învățământul primar în clasa pregătitoare. Procesul de înscriere în învățământul primar nu este condiționat de frecventarea grupei mari a învățământului preșcolar. De asemenea, și părinții ai căror copii împlinesc vârsta de 6 ani în perioada 1 septembrie – 31 decembrie 2021 inclusiv, pot să își înscrie copiii în învățământul primar, în clasa pregătitoare, dacă nivelul lor de dezvoltare este corespunzător.

2.*Redeschiderea unităților de învățământ este o ,,nebuloasă”, acuză Alianța studenților, care semnalează probleme birocratice și operaționale privind întoarcerea la școală / Măsurile propuse pentru studenți
Redeschiderea unităților de învățământ începând cu 8 februarie este descrisă de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (A.N.O.S.R.), într-un comunicat transmis alături de Consiliul Național al Elevilor (C.N.E.), drept o ,,nebuloasă” care, spun organizațiile, persistă și în condițiile ordinului publicat vineri de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
2 februarie 2021
1.* Şcolile gimnaziale s-au redeschis astăzi în toată Grecia, alături de liceele din regiunile mai puţin afectate de pandemia de coronavirus, după o pauză de două luni şi jumătate pe durata căreia aceste unităţi de învăţământ au rămas închise. Totodată, Grecia a început luni pregătirile pentru al treilea val al pandemiei, în contextul în care Ministerul Sănătăţii se teme de o posibilă creştere a noilor cazuri de infectare cu SARS-CoV-2, transmite Agerpres.
„Prioritatea noastră este redeschiderea şcolilor, adoptând în continuare măsurile necesare pentru siguranţa voastră şi pentru sănătatea publică”, a declarat luni în faţa elevilor şi profesorilor eleni ministrul grec al Educaţiei, Niki Kerameus, care a vizitat o şcoală gimnazială de la marginea Atenei.

2.* Sunt prea puține cabinete și cadre medicale în școli, stocurile de măști trebuie verificate, sute de unități de învățământ nu au autorizație sanitară, avertizează Consiliul Elevilor, înaintea deciziei privind reluarea școlii
Capacitatea cabinetelor școlare de a realiza teste rapide este semnificativ scăzută, iar multe dintre cadrele medicale școlare, și așa puține sunt în acest moment detașate către alte instituții, arată Consiliul Național al Elevilor într-o poziție publicată înaintea deciziei ministerelor Educației și al Sănătății cu privire la modul în care va începe al doilea semestru, posibil în format fizic. Organizația mai apreciază că milioanele de măști anunțate de ministrul Cîmpeanu ca fiind disponibile în școli trebuie verificate pentru conformitate, având în vedere incidentele cu alte stocuri comercializate.

3.* Rectorul SNSPA Remus Pricopie, considerații despre ministrul Sănătății Vlad Voiculescu: Ușurința partidelor de a promova la ministere oameni fără pregătire în domeniu și fără experiență în gestionarea sistemelor mari este “cât se poate de periculoasă”
Școala Națională de Studii Politice și Administrative (SNSPA) a emis, luni, un comunicat în care sunt citate considerațiile rectorului acestei instituții, Remus Pricopie, prezentat și în calitate de fost ministru al Educației și Cercetării, despre nevoia de competență profesională în poziții de conducere ministerială. Singurul exemplu folosit în comunicat este cel al ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, despre care rectorul arată că nu este medic, în condițiile în care promovarea în funcții ministeriale a unor oameni fără pregătire în domeniul acoperit ar fi “cât se poate de periculoasă”.

4.* VIDEO Cîmpeanu: În Europa doar trei țări nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare – Germania, Danemarca și Portugalia / Ne concentrăm atenția pentru pregătirea școlilor în eventualitatea unei decizii favorabile mâine (astăzi – n.n.)
Doar trei state din cele 27 ale Uniunii Europene nu au deschise cel puțin grădinițele și școlile primare sau nu au luat încă o decizie pentru deschiderea lor, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu. Acesta a mai spus că se fac pregătiri pentru deschiderea școlilor în eventualitatea unei decizii de reluare fizică a cursurilor în clase.
,,La acest moment (luni, 1 februarie 2021 – n.n.) pot să vă spun că interesul major pentru deschiderea școlilor cu prezență fizică se păstrează”.

A fost inaugurată Casa de Cultură din Petreu

Duminică, la serbările satului Petreu

A fost inaugurată Casa de Cultură din Petreu

Duminică (9 august 2009), în cadrul serbărilor satului Petreu (comuna Abrămuț), primarul comunei Abrămuț, dl Barcui Barna, a inaugurat Casa de Cultură din satul Petreu, tăind panglica inaugurală alături de parlamentarul Derzsi Akos.

Cu flori și coroane la monument, lansarea monografiei satului Petreu
 La ediția din acest an a Zilelor satului Petreu, întâiul gospodar al comunei, dl Barcui Barna, a venit în fața alegătorilor cu noi realizări, între care câțiva kilometri de drumuri asfaltate, apă, canalizare, proiecte în derulare și o superbă casă de cultură în satul Petreu. Tot cu acest prilej, a fost lansată și monografia satului Petreu.
 Cea de-a doua zi a serbărilor de la Petreu a început cu slujba ecumenică oficiată de părintele Nagy Janos-Csaba în frumoasa Biserică Romano-Catolică din localitate, „copie fidelă” a celei din Bucsa (Ungaria), localitate înfrățită cu satul Petreu.
 La slujbă, părintele paroh a fost onorat să-l aibă alături pe preotul misionar reformat american Katona Jeno. După slujbă, au fost depuse flori și coroane la monumentul din curtea bisericii, prilej cu care preotul misionar s-a adresat enoriașilor și a depus o coroană cu flori, alături de primarul comunei, dl Barcui Barna, de distinși invitați și dragi oaspeți din Bucsa – localitatea înfrățită din Ungaria (în frunte cu primarul acesteia, dr. Mile Șandor), de parlamentari, oameni politici, oficialități județene și locale, dar și de locuitori ai comunei care nu s-au lăsat mai prejos.
 De la biserică, mulțimea s-a deplasat la Casa de Cultură, unde primarul Barcui Barna și parlamentarul Derzsi Akos au tăiat panglica inaugurală și au închinat o cupă cu șampanie cu toți cei care au ținut să fie prezenți și să viziteze superbul centru cultural (cu două nivele și demisol).
Preoții parohi din comună (Nagy Janos-Csaba – preotul romano-catolic, Matyas Arpad – preotul reformat, Bodor Alexandru – preotul baptist și Mădălin Tiurbe - preotul ortodox) au binecuvântat și au sfințit localul. Masa festivă, pregătită în cinstea invitaților și musafirilor, s-a ținut la sediul Forumului Democrat German din localitate, situat vizavi de centrul cultural.
 Sandy, Brigitta și Control Dance Group – showuri totale
 Dacă sâmbătă, elevii-artiști ai Școlii cu clasele I-VIII din Petreu au făcut un spectacol de zile mari pe scena serbărilor (prezentând peste 15 puncte de program artistic), după cum aveam să aflăm de la directorul școlii, prof. Pop – Coț Teodor Adrian, duminică, alți artiști, coordonați de instructorii lor și îndrumați de prof. Zelina Hajnalka (coordonator de proiect și programe la nivelul școlii coordonatoare) au bucurat inimile părinților și consătenilor cu evoluții pe măsura vârstei și priceperii lor. Ei au fost urmați de alți artiști la fel de simpatici și inspirați, majorete și dansatori îndrumați de înv. Zelina Iuliana, care de peste 11 ani coordonează activitățile și îndrumă copiii sub culorile Forumului German Județean. Preșcolarii grădiniței din localitate au fost îndrumați de educatoarea Pinter Beata. Solista Martin Timea din Marghita (care de trei ani studiază canto muzică populară la un liceu de artă din Nyiregyhaza – Ungaria) a interpretat (în două runde), atât piese de muzică populară, cât și piese cunoscute de muzică ușoară. Muzică populară românească ne-a cântat Florica Ruja, iar membrii trupei Top Secret din Oradea (Mirela și Sabrina, două studente talentate) au avut succes la cei mai mici spectatori care s-au înghesuit să le ceară dedicații și să-și facă poze cu cele două artiste.
 Înainte să intre pe scenă greii serii, vedetele mult așteptate, publicul tânăr a fost luat cu asalt de dansatorii formației Control Dance Group din Săcuieni, 25 de dansatori cu adevărat profesioniști, îndrumați de Edina Zlăgnean, care au făcut furori, electrizând copiii și tinerii.
 Sandy și Brigitta – de la egal la egal!     
 Când trebuia să intre pe scenă Mohácsi Brigitta, singura contracandidată a vedetei din Ungaria, organizatorii au rugat-o pe Brigitta să o lase să cânte Sandy, care se arăta grăbită...
Așadar, rolurile s-au inversat. Sandy a ținut să facă prima un show de zile mari, după care, Brigitta, parcă și cu mai mult aplomb, le-a arătat tinerilor că este la fel de valoroasă chiar dacă nu are vârsta și experiența vedetei din Ungaria. Din ambele recitaluri extraordinare, câștigați au fost în primul rând spectatorii care au venit în număr record la serbările satului Petreu.
 Lansarea monografiei satului Petreu
 Pe agenda serbărilor, lansarea monografiei satului Petreu s-a constituit într-un moment deosebit, tratat ca atare de gazde și invitați. La eveniment a participat însuși autorul monografiei, Biro Endre, tipograful din Ungaria, care a devenit, într-un fel, și „nașul” actului de înfrățire a satului Petreu cu Bucsa, din Ungaria, acesta descoperind faptul că cele două localități au bisericile ridicate după același proiect, de către același arhitect. Momentul a fost apoi condimentat din plin cu dans de calitate  oferit pe tavă de protagoniștii momentului artistic prezentat de copiii și tinerii din Bucea și Petreu.
  Superba seară s-a încheiat cu foc de artificii și discotecă, un prilej cu care tinerii au făcut cunoștință cu formația Dreamers, a lui Mircea Boldog. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (337 de poze), accesați Galeria foto: A fost inaugurată Casa de Cultură din Petreu.

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

sâmbătă, 27 februarie 2021

Poza zilei

Flori și mărțișoare, fără interdicție

Ministerul Educației nu a transmis și nu va transmite către unitățile și instituțiile de învățământ nicio interdicție expresă cu privire la oferirea de flori și mărțișoare!!!