Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

A fost inaugurată Casa de Cultură din Petreu

Duminică, la serbările satului Petreu

A fost inaugurată Casa de Cultură din Petreu

Duminică (9 august 2009), în cadrul serbărilor satului Petreu (comuna Abrămuț), primarul comunei Abrămuț, dl Barcui Barna, a inaugurat Casa de Cultură din satul Petreu, tăind panglica inaugurală alături de parlamentarul Derzsi Akos.

Cu flori și coroane la monument, lansarea monografiei satului Petreu
 La ediția din acest an a Zilelor satului Petreu, întâiul gospodar al comunei, dl Barcui Barna, a venit în fața alegătorilor cu noi realizări, între care câțiva kilometri de drumuri asfaltate, apă, canalizare, proiecte în derulare și o superbă casă de cultură în satul Petreu. Tot cu acest prilej, a fost lansată și monografia satului Petreu.
 Cea de-a doua zi a serbărilor de la Petreu a început cu slujba ecumenică oficiată de părintele Nagy Janos-Csaba în frumoasa Biserică Romano-Catolică din localitate, „copie fidelă” a celei din Bucsa (Ungaria), localitate înfrățită cu satul Petreu.
 La slujbă, părintele paroh a fost onorat să-l aibă alături pe preotul misionar reformat american Katona Jeno. După slujbă, au fost depuse flori și coroane la monumentul din curtea bisericii, prilej cu care preotul misionar s-a adresat enoriașilor și a depus o coroană cu flori, alături de primarul comunei, dl Barcui Barna, de distinși invitați și dragi oaspeți din Bucsa – localitatea înfrățită din Ungaria (în frunte cu primarul acesteia, dr. Mile Șandor), de parlamentari, oameni politici, oficialități județene și locale, dar și de locuitori ai comunei care nu s-au lăsat mai prejos.
 De la biserică, mulțimea s-a deplasat la Casa de Cultură, unde primarul Barcui Barna și parlamentarul Derzsi Akos au tăiat panglica inaugurală și au închinat o cupă cu șampanie cu toți cei care au ținut să fie prezenți și să viziteze superbul centru cultural (cu două nivele și demisol).
Preoții parohi din comună (Nagy Janos-Csaba – preotul romano-catolic, Matyas Arpad – preotul reformat, Bodor Alexandru – preotul baptist și Mădălin Tiurbe - preotul ortodox) au binecuvântat și au sfințit localul. Masa festivă, pregătită în cinstea invitaților și musafirilor, s-a ținut la sediul Forumului Democrat German din localitate, situat vizavi de centrul cultural.
 Sandy, Brigitta și Control Dance Group – showuri totale
 Dacă sâmbătă, elevii-artiști ai Școlii cu clasele I-VIII din Petreu au făcut un spectacol de zile mari pe scena serbărilor (prezentând peste 15 puncte de program artistic), după cum aveam să aflăm de la directorul școlii, prof. Pop – Coț Teodor Adrian, duminică, alți artiști, coordonați de instructorii lor și îndrumați de prof. Zelina Hajnalka (coordonator de proiect și programe la nivelul școlii coordonatoare) au bucurat inimile părinților și consătenilor cu evoluții pe măsura vârstei și priceperii lor. Ei au fost urmați de alți artiști la fel de simpatici și inspirați, majorete și dansatori îndrumați de înv. Zelina Iuliana, care de peste 11 ani coordonează activitățile și îndrumă copiii sub culorile Forumului German Județean. Preșcolarii grădiniței din localitate au fost îndrumați de educatoarea Pinter Beata. Solista Martin Timea din Marghita (care de trei ani studiază canto muzică populară la un liceu de artă din Nyiregyhaza – Ungaria) a interpretat (în două runde), atât piese de muzică populară, cât și piese cunoscute de muzică ușoară. Muzică populară românească ne-a cântat Florica Ruja, iar membrii trupei Top Secret din Oradea (Mirela și Sabrina, două studente talentate) au avut succes la cei mai mici spectatori care s-au înghesuit să le ceară dedicații și să-și facă poze cu cele două artiste.
 Înainte să intre pe scenă greii serii, vedetele mult așteptate, publicul tânăr a fost luat cu asalt de dansatorii formației Control Dance Group din Săcuieni, 25 de dansatori cu adevărat profesioniști, îndrumați de Edina Zlăgnean, care au făcut furori, electrizând copiii și tinerii.
 Sandy și Brigitta – de la egal la egal!     
 Când trebuia să intre pe scenă Mohácsi Brigitta, singura contracandidată a vedetei din Ungaria, organizatorii au rugat-o pe Brigitta să o lase să cânte Sandy, care se arăta grăbită...
Așadar, rolurile s-au inversat. Sandy a ținut să facă prima un show de zile mari, după care, Brigitta, parcă și cu mai mult aplomb, le-a arătat tinerilor că este la fel de valoroasă chiar dacă nu are vârsta și experiența vedetei din Ungaria. Din ambele recitaluri extraordinare, câștigați au fost în primul rând spectatorii care au venit în număr record la serbările satului Petreu.
 Lansarea monografiei satului Petreu
 Pe agenda serbărilor, lansarea monografiei satului Petreu s-a constituit într-un moment deosebit, tratat ca atare de gazde și invitați. La eveniment a participat însuși autorul monografiei, Biro Endre, tipograful din Ungaria, care a devenit, într-un fel, și „nașul” actului de înfrățire a satului Petreu cu Bucsa, din Ungaria, acesta descoperind faptul că cele două localități au bisericile ridicate după același proiect, de către același arhitect. Momentul a fost apoi condimentat din plin cu dans de calitate  oferit pe tavă de protagoniștii momentului artistic prezentat de copiii și tinerii din Bucea și Petreu.
  Superba seară s-a încheiat cu foc de artificii și discotecă, un prilej cu care tinerii au făcut cunoștință cu formația Dreamers, a lui Mircea Boldog. (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (337 de poze), accesați Galeria foto: A fost inaugurată Casa de Cultură din Petreu.

Trimite email
vineri, 26 aprilie 2024, 02:59:43 Ora de vară a Europei de Est