Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Conferință internațională de cardiologie intervențională și cateterism cardiac

Romanian and Hungarian CTO Workshop,

Conferință internațională de cardiologie intervențională și cateterism cardiac

În perioada 5-7 decembrie 2024, a avut loc Romanian and Hungarian CTO Workshop, conferință cu participare națională și internațională în sfera cardiologiei intervenționale și cateterismului cardiac.

Conferința a fost organizată pentru prima dată în 9-10 decembrie 2022, aflându-se în prezent la a treia ediție. Evenimentul de anul acesta, unic în România și în Sud-Estul Europei, a fost realizat în colaborare cu partenerii din Debrecen, Ungaria și s-a bucurat de un număr mare de participanți și de cazuri de specialitate complexe. Organizatorii și-au propus să aducă la un loc specialiști de vârf pentru un eveniment interactiv, care îmbină cursuri teoretice, discuții deschise și cazuri practice pentru o experiență științifică memorabilă.
Evenimentul a fost organizat de către Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor, în parteneriat cu Facultatea de Medicină și Farmacie din Oradea, Universitatea din Debrecen, Colegiul Medicilor Bihor, Societatea de Cardiologie (Ungaria) și Asociația Medicală de Învățământ în Cardiologie Intervențională. Acesta s-a desfășurat pe parcursul a trei zile, iar agenda a cuprins: *șapte cazuri live transmise din laboratorul de cateterism cardiac al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor și realizate de echipe de doi operatori români și un supraveghetor internațional * patru cazuri live transmise de la laboratorul de cateterism din Debrecen *discuții cu participanții cu privire la tehnicile medicale folosite *prezentări de caz, cu accent pe dezvoltarea abilităților specifice *discuții despre cazurile medicale cu grad ridicat de complexitate *workshop-uri practice, cu privire la ultrasonografia intravasculară (IVUS), spirale, microcatetere și ghiduri de angioplastie *pre-curs la Oradea și Debrecen.
În cadrul transmisiilor live, au fost abordate cazuri de o complexitate ridicată, printre care s-au remarcat următoarele: cazul unui pacient de 44 de ani, cu transplant cardiac, cu vasul principal al inimii (artera descendentă anterioară) cu ocluzie cronică și cazul unui pacient de aproximativ 50 de ani, cu obstrucție cronică de arteră descendentă anterioară, instrumentat inițial la Târgu Mureș și Londra, care dar operat cu succes în Oradea. De asemenea, o tehnică specială numită hydraulic plaque modulation, patentată de către dr. Mauro Carlino, a fost prezentată pentru prima dată într-o conferință live.
Evenimentul a întrunit 117 specialiști din România, Ungaria, Croația, Africa de Sud, Egipt, Austria, Italia, Franța, Germania, Belgia, Suedia, Polonia, Cehia, Belgia, Armenia, Finlanda, Israel și Elveția. Printre specialiștii invitați la conferință s-au regăsit nume cu rezonanță în domeniul cardiologiei intervenționale, precum: prof. Imre Ungi (Szeged), prof. Alfredo Galassi (Palermo), dr. Mauro Carlino (Milano), dr. Daniel Weilenmann (St. Gallen), Laurent Drogoul (Franța), dr. Claudiu Ungureanu (Belgia).
Conferința s-a desfășurat la Hotel Ramada din Oradea, iar participanții au fost primiți cu un mesaj de bun venit din partea dr. Gheorghe Carp - manager al Spitalului Clinic Județean de Urgență Bihor, dr. Virgil Popa - medic coordonator al Laboratorului de angiografie, cateterism cardiac și cardiologie intervențională, prof. dr. Mircea Ioachim Popescu, dr. Mihnea Traian Nichita-Brendea și dr. Tibor Szuk.
Comitetul director s-a format printr-o frumoasă colaborare între specialiștii de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor: dr. Virgil Popa, dr. Mihnea Traian Nichita-Brendea și specialiștii din Debrecen: dr. Tibor Szuk, dr. Ferenc Gyory, dr. Imre Ungi. În completare, comitetul de organizare a fost compus din experți ai centrelor de excelență din Oradea, Cluj-Napoca, Brașov, Iași, București: dr. Andras Meșter, dr. Alexandru Achim, dr. Mihai Cocoi, dr. Alexandru Ispas, dr. Iulian Matei, dr. Andrei-Mihnea Roșu.
Spitalul Clinic Județean de Urgență Bihor se remarcă printr-o echipă medicală bine pregătită, cu o vastă experiență în cateterism cardiac și cardiologie intervențională. În plus, unitatea medicală dispune de aparatură medicală de ultimă generație, care permite realizarea cu succes a procedurilor coronariene complexe, fiind unul dintre centrele de excelență cu cele mai mari volume de intervenții de acest tip din țară.
Evenimentul a fost organizat cu susținerea partenerilor: Eximia, Boston Scientific, Neuro Med Therapy, Servier, Philips, Berlin-Chemie Menarini, Medtronic, MD&D, Chiesi, Alpha Medical,  Selina Grup, Med Events, Med Travel și Espada Media.
Lisa Crăiuț,
purtător de cuvânt

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 20:06:33 Ora de vară a Europei de Est