Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Sala profesorală, secretariatul, contabilitatea sunt... „devastate”

În „Gojdu” e jale mare... praf și pulbere!

Sala profesorală, secretariatul, contabilitatea sunt... „devastate”

Colegiul național reprezentativ al Bihorului arată ca după război. Patru firme „își fac de cap”, „se războiesc”, iar directorului adjunct, Mircea Chirilă, puțin îi pasă! Ne sfidează și refuză să facă declarații. Directorul mare, Viorel Mititean, cică e la mare. Doamna profesoara de chimie Anița Luncan ridică din umeri. Consilierul educativ, Mioara Pogan, nu e de găsit...

 „Când pisica nu-i acasă, șoarecii joacă pe masă!”
 Cam asta se întâmplă și la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea în aceste zile. De la parter la etajul doi, „Gojdu” e sub asediu. Se lucrează în draci. Unii sparg pereții și înlocuiesc instalația electrică, alții scot  dușumelele, în două săli de clasă se fac săpături arheologice pentru a se descoperi izvorul, fațada e numai schele și plasă, în curte molozul e cât muntele, chiar dacă s-a mai transportat cu 40 de rabe!
 „Îmi place să fac calitate...”
 Dimensiunea dezastrului e de neimaginat. Dacă ar vedea elevii și dascălii în ce hal fără de hal arată colegiul lor i-ar apuca plânsul. Și totuși, conducătorii de firme declară, sus și tare, că în 30 august, „Gojdu” își va reintra în drepturi, iar femeile de serviciu vor putea să-l readucă la starea de normalitate, făcând ca totul să strălucească, să încânte ochiul și să bucure sufletul.
 Cât a fost vara de lungă și de fierbinte, 21 de zidari, dulgheri și finisori (de la S.C. „Chintoflor”), „băieții” dlui ing. Ioan Domocoș, au dat jos sute de kilograme de zugrăveală, până la cărămidă, toată tencuiala, din circa 100 de săli de clasă și birouri, de la parter până la etajul doi. Au rostuit cărămidă cu cărămidă. S-a refăcut tavanul până la grinzile metalice. Au schimbat pardoselile, montând parchet de fag masiv. Au lambrisat sălile de clasă cu imitație de stejar și fag. Au regletuit și retencuit. În două săli de la parter au săpat adânc doar-doar vor da de apă. Dacă nu ar fi sală de clasă, ai zice că s-a intrat cu excavatorul. „Da. Îmi place să fac calitate și lucrăm cu produse de calitate, produse Baumit, la gletul de egalizare, finalizare și amorsă. Și culoarea este tot Baumit, cea mai bună și cea mai scumpă. Pe parchet aplicăm trei straturi de lac, lac cerat monocomponent - Kober. Ziceați că în curte, molozul e cât muntele. Da, dar aceasta este nimic față de ceea ce s-a transportat, peste 40 de rabe”, ne „încurajează” dl inginer Ioan Domocoș. Cu toate că șantierul arată cum arată, groaznic, pe alocuri, domnul inginer ne asigură că în 30 august predă sălile și birourile la cheie, în bună stare de funcționare. De aceeași părere este și celălalt inginer, dl Sorin Þinc, de la „Electrocris”. Electricienii au schimbat instalația electrică în toată școala, mai puțin în cantină, internat și sala de sport, iar marți (11 august 2009, la ora 13.18), la ora vizitei noastre, domnul inginer estima că lucrările sunt finalizate 93 la sută, chiar dacă termenul este 30 august.
 „Nu avem cum să finalizăm lucrarea până la începutul anului școlar”
 Nu același lucru ne-a spus directorul executiv al S.C. „Constructorul” Sălard, dl Korosi Ferenc. Constructorii din Sălard sunt cei care montează geamurile exterioare din termopan (din lemn stratificat, făcute de ei). Tot ei sunt cei care dau o nouă față colegiului, refăcând fațada. Lucrarea a început, culmea, în 13 decembrie 2007 și trebuie finalizată în 13 decembrie 2010. „Totul e sub control. Suntem în grafic. Ritmul e bun. Avansăm mai greu acolo unde avem de refăcut ornamentele, care nu sunt puține. Însă nu ne plângem. Dar nu avem cum să finalizăm lucrarea până la începutul anului școlar, din moment ce termenul este până în 2010. Cu montatul geamurilor exterioare nu sunt probleme, așa că școala poate să înceapă”, ne-a declarat directorul executiv, dl Korosi Ferenc.
 Responsabil cu montarea frumoaselor uși albe de brad este Kalmar Gyula, de la S.C. „Termolux” din Vaida, pe care l-am contactat telefonic. Ei fac ușile, ei le montează, și arată super, dar nu au capacitate și nu reușesc să răzbată singuri, de aceea, antreprenorul (S.C. „Euras” Satu Mare) a mai apelat la o firmă, pentru că sunt de făcut și de montat circa 70 de uși.
 Așadar, dacă la această oră la „Gojdu” e mult zgomot, praf și pulbere..., în 14 septembrie, gojdiștii vor fi mai bucuroși, pășind în noile lor săli de clasă proaspăt zugrăvite, călcând pe un parchet-oglindă, poate mai puțin agreat de fete.
 Să nu credeți cumva că directorul adjunct fuge de presă, dar face alergie la praf și la prea mult zgomot... (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Sala profesorală, secretariatul, contabilitatea sunt... „devastate”.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:18:19 Ora de vară a Europei de Est