Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Recital Mihai Eminescu

Eugen Țugulea, aplaudat și felicitat la scenă deschisă, la vârsta de 93 de ani

Recital Mihai Eminescu

Peste 500 de persoane au participat miercuri seara, 15 ianuarie 2025, la Teatrul Regina Maria din Oradea, la spectacolul dedicat actorului Eugen Țugulea.

În vârstă de 93 de ani, actorul a fost omagiat pentru cele șapte decenii dedicate culturii în județul Bihor. Evenimentul intitulat ,,Sara pe deal. Regândind Luceafărul" a constat într-un recital impresionant din poezia lui Mihai Eminescu, celebrat anual în 15 ianuarie. Domnul Țugulea a fost acompaniat pe scenă de 20 de membri ai Corului Filarmonicii din Oradea, care au interpretat lucrări corale pe versurile poetului național. 
Născut în data de 10 aprilie 1931, Eugen Țugulea a urmat Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale" din Bucureşti, iar între anii 1955 și 2000 a fost actor al Teatrului din Oradea. A ocupat și funcția de director al instituției timp de 14 ani, din 1960 până în 1968, iar apoi din 1971 până în 1977. Chiar dacă a ieșit la pensie în anul 2000, Eugen Țugulea și-a continuat activitatea artistică prin organizarea de recitaluri de poezie. Cu un palmares artistic impresionant, actorul a primit în 2016 Premiul special pentru o viaţă dedicată teatrului şi poeziei acordat de Senatul Uniunii Teatrale din România (UNITER). 
Evenimentul a fost organizat de Consiliul Județean Bihor, Teatrul de Stat Regina Maria și Filarmonica din Oradea. 
,,În 1955, domnul Eugen Țugulea s-a sădit pe această scenă, a prins rădăcini și vreme de 45 de ani s-a construit ca artist și ca om. A stat locului, a devenit un om al locului și a încercat să sfințească acest loc atât cât este posibil unui muritor. Și prin asta și-a ocupat locul în cultura națională, în cultura bihoreană și în sufletul nostru. De aceea, întreaga comunitate bihoreană, ca semn de respect pentru ceea ce acest mare artist bihorean și mare om a făcut în întreaga viață, îi acordă o diplomă de onoare în semn de profundă recunoștință pentru o viață dedicată îmbogățirii și însuflețirii culturii în județul Bihor. Vreme de mai bine de șapte decenii, prin fiecare rol, spectacol și moment artistic a arătat frumusețea și profunzimea sufletului omenesc, devenind un model de inspirație pentru generațiile viitoare", a declarat președintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, pe scenă, la înmânarea diplomei de onoare.
,,Mulţumescu-ți Ție, Doamne"!
Vizibil emoționat după aplauzele publicului, actorul Eugen Țugulea a oferit la final un discurs de mulțumire: ,,Trebuie să mulţumesc la foarte multă lume, dar, ca să nu omit pe unul sau pe altul, întrucât această onoare care mi s-a făcut a trecut şi prin filtrul Consiliului Judeţean, mă gândeam să mulţumesc destinului hărăzit de Dumnezeu care a prevăzut în programul Lui şi acest moment unic în viaţa unui român. Şi mă rezum în a spune: Mulţumescu-ți Ție, Doamne"!
Acest spectacol face parte și din proiectul anual al Consiliului Județean Bihor, prin care comunitatea bihoreană celebrează personalități sau instituții care au adus cinste, de-a lungul timpului, județului Bihor. În 2023 a fost celebrată doamna Florica Bradu, iar anul trecut, Ansamblul ,,Nuntașii Bihorului". 
Recitalul de ieri a făcut parte dintr-o serie de evenimente organizate în județul Bihor cu ocazia Zilei Culturii Naționale. Instituțiile de cultură, în premieră, au colaborat pentru a organiza spectacole, vernisaje și întâlniri cu intrare gratuită dedicate atât elevilor, cât și adulților. Aceste evenimente s-au realizat în cadrul unui parteneriat între Consiliul Județean Bihor, Primăria Oradea, Teatrul Regina Maria, Filarmonica de Stat din Oradea, Revista de cultură „Familia", Biblioteca Județeană „Gheorghe Șincai", Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din județul Bihor, Visit Oradea, Universitatea din Oradea, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Garnizoana Oradea, Muzeul Țării Crișurilor, Primăria Tinca, Primăria Beiuș, Primăria Ștei și Primăria Marghita.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:32:02 Ora de vară a Europei de Est