Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Laborator modernizat printr-un proiect de implicare comunitară

La Departamentul de Electronică și Telecomunicații al Universității din Oradea

Laborator modernizat printr-un proiect de implicare comunitară

Universitatea din Oradea a fost, joi, 16 ianuarie 2025, gazda momentului final al unui proiect ce vine în sprijinul pregătirii practice a studenților Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației. Este vorba despre modernizarea și dotarea, cu echipamente de ultimă generație, a unui laborator de electronică.

Acest proiect, realizat prin colaborarea dintre Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației (IETI), Asociația „Casă Dragă Casă", și compania Plexus, a inclus renovarea integrală și echiparea laboratorului. Investiția se ridică la aproximativ 70.000 de euro. Designul proiectului și implementarea acestuia au fost realizate și coordonate de compania „Designabil", reprezentată de Andreea Bilan. 
Prezent la eveniment, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a afirmat că „orice student și orice cadru didactic și-ar dori un asemenea laborator". Rectorul a subliniat importanța relațiilor de parteneriat pe care universitatea le are cu mediul economic, mulțumind companiei Plexus pentru implicarea ei în modernizarea laboratorului. „Am început anul frumos, datorită vouă", a mai afirmat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, adresând mulțumirile sale și cadrelor didactice ale facultății.
La rândul său, decanul IETI, conf. univ. dr. Eugen Gergely, a afirmat că noul laborator pune studenții și cadrele didactice în fața unor standarde tehnologice foarte ridicate. „Plexus este unul din cei mai importanți angajatori ai studenților și absolvenților noștri", a subliniat decanul IETI, adăugând că facultatea „este mândră că poate furniza material uman de calitate industriei locale". „Vă mulțumesc din suflet", a spus conf. univ. dr. Eugen Gergely, anunțând, pentru finalul acestui an, încă un laborator complet modernizat în cadrul facultății pe care o conduce.
Managerul general al Plexus Services România, Cristian Gurka, a declarat că, în opinia sa: „Industria nu poate exista fără colaborarea cu mediul academic. Convinși de aceasta, noi facem eforturi ca echipamentele la care studenții au acces să fie la nivelul tehnologic al anului 2025. Angajații noștri nu pot folosi tehnologia de ultimă generație pe care o avem dacă dumneavoastră, universitățile, nu le asigurați o educație valoroasă".
Emil Barna, directorul executiv al Asociației „Casă Dragă Casă", s-a declarat și el „onorat să fie parte a acestui proiect". „Noi am fost o punte între cei care au capacitatea de a realiza astfel de lucruri și aceia care au mare nevoie de ele. Sper ca studenții să vină cu drag în acest nou laborator", a mai spus Emil Barna.
„Prin acest laborator modern, sute de studenți de la programele de studii Electronică Aplicată, Rețele și Software de Telecomunicații, dar și de la alte specializări din cadrul facultății noastre vor avea acces la condiții excelente pentru desfășurarea orelor practice. Mulțumim partenerilor noștri pentru implicarea și sprijinul lor în dezvoltarea bazei materiale a universității," a declarat și Adrian Burcă, ș. l. dr. ing., director al Departamentului de Electronică și Telecomunicații, principalul beneficiar al noii investiții.
Sub deviza: „Implică-te! Inspiră-te! Dezvoltă-te!", proiectul Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației include și o componentă ce vizează  extinderea oportunităților de carieră pentru studenți. Aceștia pot efectua stagii de internship și practică de specialitate în cadrul companiei Plexus sau își pot realiza chiar și proiectele de diplomă în cotutelă, cu specialiști ai companiei. În plus, această colaborare permite organizarea unor laboratoare de specialitate, pentru a le oferi studenților o pregătire aplicată, conectată la cerințele pieței. (B.C.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 17:02:46 Ora de vară a Europei de Est