Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
13 aprilie 2024

Concurs național pentru profesori, în programul LifeLab.

Premii pentru cadrele didactice care documentează și argumentează folosirea la clasă a fișelor educaționale cu aplicații practice de educație financiară la mai multe discipline
Banca Comercială Română (BCR) anunță extinderea programului LifeLab la nivel național, potrivit comunicatului de presă transmis cu ocazia Zilei Educației Financiare. Proiectul își propune să recompenseze profesorii care integrează noțiuni de educație financiară și discuțiile despre bani și comportamente financiare responsabile în predarea disciplinelor lor, la clasă.
Petiția pentru introducerea educației financiare în materiile predate la școală este deschisă și sunt invitați să o semneze cei care vor să susțină această schimbare.
Se pot înscrie toți profesorii care vor să le ofere elevilor lor abordări interesante, captivante și ancorate în realitate, chiar la disciplinele pe care le predau, indiferent de ciclul de învățământ, din orice școală și grădiniță.
Pentru a se înscrie, trebuie doar să își creeze un cont pe platforma Școala de Bani, să descarce materialele educaționale deja publicate în proiectul LifeLab, potrivite pentru materia pe care o predau și să le aplice la clasă.
Evident, profesorii care se înscriu trebuie să documenteze acest demers didactic prin fotografii sau clipuri video, realizate în timpul implementării fișelor la ore, să urce fișierele pe un link de transfer. Apoi, datele profesorului și o mică descriere despre cum a decurs ora și link-ul de transfer vor trebui completate pe pagina proiectului.

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 martie 2024

Regulile pentru gradația de merit a profesorilor se vor modifica „într-un timp relativ scurt”, anunță Ligia Deca: Nu putem să venim cu revoluții acolo
Ligia Deca, ministrul Educației, a declarat luni, 25 martie, în cadrul unei conferințe de presă, că metodologia gradației de merit pentru profesori va fi revizuită și „e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt”. Pe 11 martie 2024, Ligia Deca spunea că în Ministerul Educației au loc discuții în prezent cu privire la „regândirea gradației de merit” și „regândirea treptelor de salarizare” a profesorilor.
Amintim că ordinul de ministru cu noile reguli pentru gradația de merit a profesorilor, programat să apară de Ziua Păcălelii, în acest an, a fost mutat pe 2 aprilie de Ministerul Educație, potrivit unui document publicat în Monitorul Oficial.
Ministrul Educației a spus luni că lucrează cu specialiștii OCDE pentru un cadru de evaluare de performanță potrivit pentru România: „Un alt sfat al lor este ca acest cadru să nu fie implementat brusc. Este nevoie de pilotare, este nevoie de timp de acomodare și este nevoie de predictibilitate pentru cadrele didactice”, a spus Deca.
„Prima discuție pe care o avem în acest sens este cea legată de revizuirea metodologiei gradației de merit, e un ordin de ministru care trebuie emis într-un timp relativ scurt. Și acolo avem prima discuție. Sigur, nu putem să venim cu revoluții acolo, pentru că, practic, e nevoie de un pic de timp să mergem pe recomandările OCDE.
Recomandările OCDE vorbesc și despre corelarea etapelor de promovare în carieră cu standarde profesionale, deci este vorba de o construcție a carierei didactice mai amplă, este vorba de timp pentru a putea avea rezultate obiective, de tipul evaluării standardizate pentru elevi, ca să poți să ai oglinda valorii adăugate la clasă. Și ne propunem, sigur, să venim cu o serie întreagă de propuneri, dar, din nou, aceste schimbări nu se pot întâmpla peste noapte”, a precizat Ligia Deca...

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
12 martie 2024

Peste 12.000 de profesori și aproape 170.000 de elevi și studenți, parte din proiectele educaționale ale organizației Școala de Valori, în cei 14 ani de activitate (P)
Într-o lume într-o continuă schimbare, Școala de Valori continuă și ea să își împlinească misiunea de a călăuzi tinerii să învețe să devină creatorii propriilor vieți. Cu o experiență de 14 ani în crearea de proiecte educaționale, Școala de Valori a impactat pozitiv viața celor aproape 170.000 de elevi și studenți, precum și a celor aproximativ 12.000 de profesori.
Școala de Valori este o asociație non-guvernamentală înființată în 2009, care și-a oficializat activitatea în 2010, începând cu proiectul GROW, acum cunoscut sub numele de growedu.ro. Începând cu anul trecut, asociația și-a extins misiunea și în Diasporă. L’école des Valeurs este primul avanpost Școala de Valori în spațiul european, cu scopul de a susține dezvoltarea personală și profesională a românilor care trăiesc în Diasporă: https://lecoledesvaleurs.eu/ .

Școala de Valori rămâne implicată în susținerea educației la nivel european și în implementarea de proiecte Erasmus Plus, cu accent pe integrarea tinerilor pe piața muncii, deoarece învățarea continuă centrată pe valori este cheia cu care tinerii pot să-și atingă sau, de ce nu, să își depășească potențialul maxim.

În decursul celor 14 ani, Școala de Valori a fost alături de elevii din școala primară la cei din liceele tehnologice sau teoretice, i-a susținut în procesul de alegere a traseului educațional și de carieră. Studenții au cunoscut procesul de transformare al proiectelor Școala de Valori și, acum, sunt gata să fie antreprenori sau angajați cu competențe antreprenoriale, care știu că locul lor este într-un domeniu care să fie în armonie cu abilitățile lor personale. Pentru că profesorii sunt cheia dezvoltării elevilor, Școala de Valori se implică în crearea unor experiențe educaționale unice, interactive și inspiraționale, care vizează nu doar formarea inițială dar și pe cea continuă, adresând competențele de care au nevoie pentru a lucra cu elevii contemporani.

Credem cu tărie în puterea oamenilor de autodepășire...

Dublă sărbătoare la Tămășeu

Sâmbătă,

Dublă sărbătoare la Tămășeu

La Tămășeu a fost mare sărbătoare, sâmbătă (15 august 2009) – cea de-a VII-a ediție a Zilei comunei.
„Dublă sărbătoare”, după cum a ținut să ne precizeze cel dintâi gospodar al comunei, primarul Szucs Ferencz. „Pentru că am inaugurat în Satu Nou alimentarea cu apă, o rețea de 4,5 kilometri, o extindere stradală din Tămășeu către Satu Nou.”

 „În Tămășeu, această rețea există de doi ani. Ca și alimentarea cu gaze naturale. Rețeaua stradală există, iar cine dorește poate să se racordeze. În două-trei săptămâni, vom racorda și primăria la rețeaua cu gaze...”
 Primarul Szucs Ferencz e în fruntea obștii din 2003, de când a redevenit Tămășeul comună. Mai are multe de înfăptuit, printre proiectele mari se numără și proiectul F.E.A.D.R. în valoare de șase milioane de euro, împreună cu Primăria Roșiori, pentru alimentarea cu apă în Parhida și Niuved, reabilitarea căminului cultural din Tămășeu și asfaltarea străzilor în Tămășeu. Pentru proiectarea lui avem un an, iar pentru execuție doi ani, cu finalizare în 2012. În 2006, am construit o școală gimnazială cu etaj la Tămășeu, clasele I-VIII, o bibliotecă și birouri, cu sală festivă la mansardă. Elevii de gimnaziu din Parhida, Niuved și Satu Nou vin la Tămășeu cu microbuzul...”
 Am văzut oameni fericiți!
 Defilarea majoretelor din Tămășeu (35 de fetițe cu vârsta cuprinsă între 5 și 16 ani, instruite de Somogyi Orsolya) a dat tonul distracției. Frumoasele majorete cu pompon (locul III anul trecut la Sântandrei) au invitat, astfel, tinerii și copiii pe terenul de sport din apropierea ștrandului termal, acolo unde directorul cultural, Major Lorant, a pus la cale o distracție sută la sută pentru toate gusturile și toate vârstele.
Până să înceapă spectacolul pe scenă, ne-am întreținut cu fotbaliștii și organizatorii campionatului de fotbal (organizator principal, Toth Lajos, consilier al primăriei). La această ediție au participat opt echipe, împărțite în două grupe (în prima grupă: Olimpia Tămășeu, Auto Decebal, Berettyoujfalu din Ungaria și echipa din Sălard, iar în cea de-a doua: echipele din Mihai Bravu, Botean, Biharia și „Crișana” Tămășeu). În fața scenei, 49 de tineri s-au înscris și au reușit să urce la volan și să conducă autoturismele Școlii Auto „Decebal”, alături de instructori. În cortul din vecinătatea scenei, copiii și tinerii au participat la diferite jocuri și concursuri special organizate pentru ei, iar cei mai mici s-au simțit mai importanți după ce au fost pictați pe față. Aflându-ne atât de aproape de ștrandul termal, nu am putut rezista tentației să nu zăbovim câteva momente în incintă, stând de vorbă cu câțiva tineri din Mihai Bravu, Oradea, Baia Mare și Beiuș, veniți la bunici. Curând, pe scenă, au început să apară protagoniștii celei de-a VII-a ediții a serbărilor, prezentate de Kecskes Monica de la Radio Partium din Oradea. Majoretele campioane au prezentat un număr de grație și pe scenă. Tot pe scenă au fost înmânate și cupele, diplomele și trofeele câștigătorilor campionatului de fotbal de către dl primar, Szucs Ferencz și organizatorul principal, dl Toth Lajos. Pe primul loc s-a clasat Olimpia Tămășeu, urmată de echipa din Berettyoujfalu (Ungaria) și juniorii de la „Crișana” Tămășeu. Golgeterul întrecerii a fost Gabriel Pandele (de la echipa campioană). Școala Auto „Decebal” a acordat marile premii la tombolă (două cursuri gratuite în valoare totală de 10 milioane). Norocoșii și fericiții câștigători sunt Gomboș Monica din Parhida și Vig Mark din Tămășeu. Printre artiști, au urcat pe scenă și câștigătorii concursului de bogracs, pentru a-și ridica diplomele și premiile: grupul de tineri din Satu Nou – locul I, Toth Sandor Gyula din Tămășeu – locul II, Mona Istvan din Oradea – locul III.
Karatiștii dlui Pavel Vancea (4 Dan) nu au urcat pe scenă. Cei 16 sportivi ai clubului UAMT Univ. Agora și-au prezentat numerele în fața scenei: exerciții de bază, demonstrații de tehnici speciale de luptă și spargere.
Recitaluri extraordinare - Mohacsi Brigitta și Rony (din Ungaria)
 După majoretele și cele două trupe de dans din Tămășeu, care s-au bucurat de o bună primire din partea consătenilor, la lăsarea serii, au urcat pe scenă soliștii vocali Nagy Anita și Szabo Andrea (din Tămășeu), Szabo Eszter și Dragan Lajos, interpreți îndrăgiți de operă, care au fost îndelung aplaudați la cea de-a doua rundă, când au prezentat șlagăre maghiare. Copiii și tinerii au primit-o cu drag pe prietena și consăteana lor, simpatica Mohacsi Brigitta, care a făcut show și acasă, așa cum a făcut peste tot pe unde a cântat în această vară, Brigitta respectându-și blazonul și publicul. Dincolo de dans și de muzică, publicul a avut parte și de trei prezentări de modă (protagoniștii fiind manechinele Salonului Ely din Oradea, cu rochii de mireasă, ținute elegante de seară și costume de baie). Atmosfera încinsă de Brigitta, Eszter și Lajos a convenit de minune interpretei Rony (din Ungaria), care s-a desfășurat în stil de mare vedetă, punând stăpânire pe toți și pe toate. Încântați peste măsură, câțiva tineri și copii au urcat pe scenă, cântând și dansând alături de Rony, iar primarul, Szucs Ferencz, a felicitat-o la final, dăruindu-i un buchet de flori.
 Sărbătoarea de la Tămășeu a continuat și după focul de artificii, în acordurile orchestrei rock „Nymurix”din Oradea. (Ovi DAN)
P.S. Pentru mai multe poze (293 de poze), accesați Galeria foto: Dublă sărbătoare la Tămășeu.

Trimite email
marți, 23 aprilie 2024, 18:23:00 Ora de vară a Europei de Est