Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Cu acest prilej, doamna Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a transmis sărbătoriților un mesaj video

Lăzăriştii au sărbătorit, astăzi, la Sala Filarmonicii din Oradea, cei 35 de ani de existență a liceului

Cu acest prilej, doamna Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, a transmis sărbătoriților un mesaj video

Astăzi (vineri, 14 februarie 2025), Sala Filarmonicii a găzduit manifestările prilejuite de sărbătorirea celor 35 de ani de existență a Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr" din Oradea.

La ceas aniversar, au onorat cu prezența domnul primar Florin Birta (absolvent al liceului lăzăriștilor), domnul prof. dr. Horea Abrudan, vicepreședinte al Consiliului Județean Bihor, domnul profesor dr. Alin Serafim Ștefănuț, inspectorul școlar general al I.S. J. Bihor, domnul Cristian Bitea, secretar general al Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale și domnul Mihai Jurca, city managerul municipiului Oradea (și ultimii doi sunt tot absolvenți ai Lic. T. ,,A Lazăr")...
Mesajul-surpriză a venit tocmai din partea doamnei Roberta Metsola, președintele Parlamentului European, care a spus, printre altele: ,,Hello, dragi elevi ai Liceului Aurel Lazăr, vă vorbesc astăzi din Parlamentul European de la Bruxelles și nu puteam rata ocazia de a vă trimite un mesaj special cu prilejul aniversării a 35 de ani de excelență a școlii voastre... Implicați-vă! Conduceți! Faceți-vă vocea auzită! Fie că o faceți prin vot, prin aderarea la o cauză sau prin susținerea a ceea ce credeți, voi aveți puterea de a decide ce se întâmplă în continuare. Viitorul e în mâinile voastre și abia aștept să văd toate lucrurile uimitoare pe care le veți realiza. Fiți buni cu profesorii voștri: ei sunt eroii nevăzuți ai societății noastre și merită recunoștința și respectul nostru"... (mesajul video este publicat pe Facebook OviDan, pagină de educație. Tot aici veți putea audia mesajele transmise de domnul primar Florin Birta și vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, domnul prof. dr. Horea Abrudan). 
Și ceilalți vorbitori invitați la microfon, inspectorul școlar general al I.S.J. Bihor, domnul prof. dr. Alin Serafim Ștefănuț și domnul Cristian Bitea, secretar general al Ministerului Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale, fost lăzărist de marcă și primul președinte al Consiliului elevilor lăzăriști, au făcut aprecieri la adresa colectivului de elevi și cadre didactice, iar doamna profesor Sanda Maria Caba a vorbit în numele părinților elevilor lăzăriști.
,,Privind spre viitor"...
În cuvântul său, doamna director Mihaela Băguț a mulțumit elevilor pentru inspirație și tenacitatea de a-și materializa visele, cadrelor didactice, pentru dăruire, profesionalism și modelele oferite elevilor, părinților, pentru încrederea acordată și întregii comunități... 
,,Privind spre viitor, sunt încrezătoare că Liceul Aurel Lazăr va continua să crească, să se adapteze și să ofere cele mai bune oportunități elevilor săi", a conchis doamna director Mihaela Băguț.
Într-un gest de recunoaștere a meritelor directorilor care au contribuit la dezvoltarea Liceului „Aurel Lazăr" de-a lungul celor 35 de ani de existență, doamna director Mihaela Elena Băguț și doamna director adjunct Rodica Angela Juncu le-au înmânat diplome și plachete onorifice foștilor directori ai liceului, profesorii Gheorghe Turdeanu, Ioan Vasile Micu, Gheorghe Tirla și dr. Carmen Chira, precum și celor care au ocupat funcția de director adjunct, profesorii Ioan Șereș, Gheorghe Dărăban, Maria Platona, Rodica Mihaela Turcaș, dr. Cristina Diana Brădău și Ioana Claudia Mladin. 
Doamna director adjunct Rodica Angela Juncu a citit scrisoarea de recunoștință pentru foștii dascăli care, deși s-au retras de la catedră, prin pensionare, rămân mereu cu sufletul „lăzăriști". 
În cuvântul său, primul director al liceului, domnul profesor Gheorghe Turdeanu avea să precizeze că ,,data de 20 ianuarie 1990 este data nașterii Liceului ,,Aurel Lazăr". Data de 12 februarie este data reluării cursurilor din trimestrul al doilea și care a fost programată mai târziu Ziua școlii". 
Mesajul elevilor a fost prezentat de președintele Consiliului Școlar al Elevilor Liceului Teoretic „Aurel Lazăr", Ștefan Matei, elev în clasa a XI-a B, care este, în același timp, președinte al Consiliului Județean al Elevilor. „Această sărbătoare este un omagiu adus nu doar valorii educaționale, dar și spiritului de comunitate care ne unește pe toți", a spus Ștefan.
Noi şi-ai noştri în era digitală
Sub acest generic s-au derulat în continuare momentele artistice programate de Ziua școlii.
Pe Facebook OviDan, pagină de educație, îl veți putea urmări pe președintele Consiliului elevilor, Ștefan Matei, dar și pe mesagerii cântecului și dansului popular...

Trimite email
vineri, 2 mai 2025, 06:43:18 Ora de vară a Europei de Est