Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

Gala voluntarilor din domeniul asistenței sociale, ediția a XI-a

Joi, la Sinagoga Neologă Sion, a avut loc

Gala voluntarilor din domeniul asistenței sociale, ediția a XI-a

Direcția de Asistență Socială Oradea a organizat joi, 27 februarie 2025, a XI-a ediție a Galei voluntarilor din domeniul asistenței sociale. Evenimentul s-a desfășurat, cu sprijinul municipalității, în emblematicul monument istoric al Oradiei, Sinagoga Neologă Sion.

Evenimentul a adunat peste 100 de persoane, voluntari care, prin activitatea lor, sprijină orădenii aflați în nevoie, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale din domeniul social, reprezentanții instituțiilor publice care își desfășoară activitatea în municipiu, colaboratori ai instituției noastre și reprezentanți ai societății civile.
    Doamna Anca Grama, directorul D.A.S. Oradea, a deschis evenimentul: „ONG -urile din domeniul social aduc un plus de valoare în comunitate pentru că datorită lor, avem mai multe servicii sociale pentru orădenii aflați în nevoie, care prin acest sprijin reușesc să depășească situațiile de vulnerabilitate prin care trec, să aibă parte de un trai mai bun sau pur și simplu să supraviețuiască! Iar acest lucru este posibil mai ales datorită voluntarilor care din timpul lor și din sufletul lor oferă în mod voluntar atât de mult comunității. Acest eveniment este despre dumneavoastră, dragi voluntari, și reprezintă recunoașterea administrației publice locale a rolului important pe care îl aveți în creșterea calității vieții orădenilor aflați în nevoie. Dumneavoastră pentru noi sunteți modele demne de urmat și vă mulțumim pentru exemplul de responsabilitate socială oferit în comunitate!
    Doamna Grama a mulțumit întregii echipe care s-a implicat în organizarea galei și a salutat prezența domnului primar Florin Birta, care le-a adresat voluntarilor și reprezentanților asociațiilor și fundațiilor mulțumiri pentru implicarea în rezolvarea problemelor sociale cu care se confruntă municipiul Oradea, asigurându-i de întregul lui sprijin, urându-le totodată mult succes în continuare: „O societate cu adevărat matură nu este aceea în care nimeni nu are nevoie de ajutor, ci aceea în care nimeni nu este lăsat în urmă atunci când are nevoie. În Oradea, avem norocul de a avea oameni care nu rămân indiferenți și care își dedică timpul, energia și sufletul pentru a-i ajuta pe cei aflați în dificultate.
Am ocazia să vă mulțumesc dumneavoastră, celor care, prin gesturi mici sau mari, faceți diferența în viața semenilor noștri. Implicarea voastră este cea care ne face o comunitate mai unită și mai puternică! Mulțumesc tuturor voluntarilor! Oradea este mai bună datorită vouă"! 
    În cadrul galei au fost acordate premii celor mai buni voluntari din cadrul asociațiilor și fundațiilor care s-au înscris în competiție, astfel: 
Asociația Filantropia Oradea -  Naghi Valentin, voluntar care se implică în proiectele asociației  sprijinind colecta de alimente  a asociației și distribuirea de mâncare pentru persoane defavorizate;
Asociația Asterdorf - Chereji Veronica Alexia, elevă în clasa a IX-a, realizează 10 ore de voluntariat săptămânal, sprijinind echipa de specialiști în desfășurarea activităților din cadrul atelierelor de terapie ocupațională;
Asociația S.O.S Autism Bihor - Covaciu Dacian, un tânăr cu o dorință extraordinară de implicare în ajutorarea semenilor;
Asociația Down Oradea - Bara Dorin  - voluntar de peste 10 ani în cadrul Asociației, timp în care a dat dovadă de profesionalism și multă implicare; 
Totodată D.A.S.O. a dorit să-i reamintească doamnei Lucia Ciobanu, care s-a retras recent și discret din poziția de președinte, că o apreciază și îi mulțumește pentru întreaga activitate.  
Asociației Caritas Eparhial - Caraiman Maria, în vârstă de 17 de ani, este clovnul ,,Ria", care aduce zâmbete pe chipul copiilor de pe secțiile de pediatrie a spitalului;
Asociația Caritas Catolica - Cornelia Johanna Bekenkamp, de peste 25 de ani membră a asociației iar datorită muncii sale, asociația reușește să asigure lemne de foc și pachete alimentare pentru 100 de persoane, în fiecare iarnă și să distribuie 1.000 de porții de mâncare caldă pe străzi;
Hospice Emanuel - Marinela Murg - implicată în sprijinul bolnavilor de cancer, încercând să le aline suferința în ultimele momente din viață;
Asociației Deficienților Locomotori - Dorina Vlad, care oferă ajutor copiilor la temele de casă, la activitățile recreative, făcând voluntariat și la familiile cu copii în plasament;
Fundația Comunitară Oradea - Maria Lazăr, coordonator al evenimentului ,,Pasiunea ta în acțiune", care a  inspirat tinerii din Oradea care aveau mare nevoie de oameni care să le dea curaj să-și urmeze pasiunea. 
Fundația de Scleroză Multiplă Bihor - Piscoi Ioana, trup și suflet pentru semenii săi, care răspunde prompt și necondiționat ori de câte ori este nevoie de ajutorul său. 
Asociația Cătunul Verde - Reka Gug, peste 500 de ore de voluntariat, remarcându-se prin abilități de lucru cu tinerii și coordonarea echipelor de voluntari;
Asociația Viață cu Autism - Roșca Mărioara, voluntară încă de la înființarea asociației, participând activ la organizarea evenimentelor, la confecționarea și finalizarea produselor hand-made;
Asociația Serviciul  Internațional de Salvare a Copiilor - Kuntz Aniko, voluntară de aproape 15 ani, oferă sprijin săptămânal în realizarea activităților educaționale, vocaționale sau de relaționare a copiilor;
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Crișana"  - Lupșea Victor, student la Facultatea de Medicină din Târgu Mureș, la programul de Medicină Militară, voluntar în cadrul programului ,,Salvator din pasiune", acumulând mii de ore de voluntariat; 
Serviciul de Ambulanță Bihor - Szabo Ingrid- voluntară din anul 2022, timp în care a efectuat mii de ore de voluntariat, remarcându-se printr-o capacitate deosebită de adaptare la situații neprevăzute;
UPU- SMURD - Alexandra Vereș - voluntară din anul 2022, cu peste 1.000 de ore în folosul comunității, demonstrând o capacitate remarcabilă de coordonare și muncă în echipă;
Membru al Clubului LIONS Oradea din anul 2012, Manuel Seleș a fost nominalizat voluntarul anului 2024, fiind deosebit de activ atât în activitatea de voluntariat specifică LIONS la nivelul clubului, al orașului, dar și la nivel național și internațional. 
Din partea Key Cluburile Kiwanis Oradea au fost nominalizate Eugenia Mitrașcă și Diana Cârmaciu - care sprijină copiii proveniți din medii defavorizate în a avea acces la educație și la un viitor mai bun;
Banca pentru Alimente, de la înființare a salvat de la risipă 3.134 de tone de alimente, în valoare de 32 milioane de lei și a distribuit echivalentul a 6,2 milioane de porții de mâncare. În numele tuturor voluntarilor , a ridicat premiul Gabriela Vereș;
Nominalizarea Rotaract Club Oradea pentru voluntarul anului este Marius Dumiter - cu rol important în proiecte cum ar fi  Cursa cu rățuște",  GhiozdanOK",  Let's Do It Romania" și „O cană de fericire";
Asociația Pensionarilor Bihor - Ecaterina Grecu - pentru activitățile de creație organizate la centrele sociale multifuncționale în fiecare zi de sâmbătă a anului 2024;
    Au fost premiați voluntarii activi ai Direcției de Asistență Socială Oradea, în anul 2024 - Joshua Biro, voluntar in cadrul programului de meditații gratuite și Țîu Tatiana, implicată în multe proiecte în sprijinul persoanelor cu dizabilități, doamna Miorița Săteanu, colaboratoarea noastră de suflet, apreciată pentru întreaga sa activitate în folosul comunității; domnii dr. Vlad Silviu și dr. Ryan Bhageerutty pentru colaborarea cu centrele noastre de Zi pentru Copii. 
    De asemenea au fost premiați voluntarii profesori și studenți  fără de care programul de meditații gratuite în comunitate, derulat de Direcția de Asistență Socială Oradea nu ar exista:  Codău Teodora, Guler Angela, Burtic Gabriela, Bălan Agnes, Birău Mihaela, Sotea Adina, Nemeș Mihaela, Dobai Maria, David Iulia, Simuț Simona, Hulber Ana, Danca Lavinia, Chelariu Estera, Korom Szonja, Gîrleanu Carla, Gug Mădălina, Sotoc Andrada, Uifaluși Dania, Vlad Cleopatra, Șandor Dana, Popa Andrada, Onița Claudia, Costa Angela, Negruțiu Corina, Șaitoș Alina, Mihalache Anca, Mitrașca Alina.

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 16:03:27 Ora de vară a Europei de Est