Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Vine toamna, iar la Tileagd e încă mult de lucru!

Cât o fi vara de lungă tot trece

Vine toamna, iar la Tileagd e încă mult de lucru!

Meșterii-meșteri și gospodari își cunosc rostul, menirea și nu așteaptă să fie împinși de la spate. Oamenii de cuvânt sunt de apreciat și de respectat, dar sunt tot mai puțini. S-au înmulțit în schimb cei care angajează o lucrare, câștigă o licitație și te lasă cu ochii în soare...

 Cam aceste „învățăminte” le-am desprins miercuri, la Tileagd, stând de vorbă cu un fost primar (Pavel Roman – 17 ani primar) și cu un fost director (Iosif Filip -17 ani director de școală coordonatoare) care regretă vremurile în care se mai și muncea serios, adică oamenii erau mai serioși și mai interesați...
Stăm ce stăm și iar mai stăm
„Stăm ce stăm și nu putem înainta cum trebuie pentru că cel cu geamurile termopan ne încurcă. A semnat contractul, a venit, a măsurat, iar dimineață trebuia sa apară cu geamurile, dar... ia-l de unde nu-i”. Astfel ni se „jeluia” miercuri (19 august 2009) viceprimarul Iosif Filip, în timp ce vizitam șantierul de la Școala cu clasele I-IV din Tileagd, două clădiri (cu peste 100 de ani fiecare) aflate în reabilitare.  
Zugrăvești ce zugrăvești, dar când ajungi la geamuri și la uși trebuie să te oprești pentru că încă nu au fost date jos și nu au fost montate termopanele, iar geamgiul e cu apa pe foc și iepurele în pădure... Femeia de serviciu, una și bună, care trebuie să aibă mai multe mâini și picioare în urma meseriașilor, ar lucra și nu poate, că iar ar trebui să o ia de la capăt. Și uite așa, unii îi încurcă pe alții complicând lucrurile. Vine toamna, iar școlile și grădinițele nu sunt pregătite să-și primească beneficiarii. Te iei cu mâinile de cap când vezi cum stau lucrurile și cât de greu se face lumină!
La grădinița de alături, modernizată în 2006, cu ajutorul unei fundații olandeze (Fundația „Pastoraal Fonds” din Sasseheim), urmează să se facă igienizări, iar soclul trebuie reparat. Femeia de serviciu (Papp Csilla) face ce poate. La Tileagd sunt patru clădiri. Una la centru, cu o vârstă respectabilă (peste 250 de ani), este în reabilitare, sută la sută, din 2008, la care se lucrează încă, încet dar sigur (cu viteza a doua). În clădirea alăturată, nouă și pusă la punct, care parcă se uită de sus la surata ei, am găsit viață, activitate intensă, culmea! Contabilul șef (Maria Pătcaș) era la post, la fel și profesorul de educație fizică (Szabo Ladislau). În sala profesorală, două domnițe erau cu ochii pe calculator. Profesoara de engleză, Dana Baciu, butona tastatura, iar profesoara de religie, Gabriela Sime, îi dicta lucrarea de grad. Vicele ne prezintă școala cu mândria pe care ți-o dă lucrul bine făcut pe când era director coordonator. Ne-a prezentat cabinetul AEL (unde învățarea se face cu ajutorul celor 10 calculatoare performante legate în serie la un server central), cabinetul de informatică și centrul de documentare și informare, și el nou, din 2007. Pe coridoare și în sălile de clasă se experimentează încălzirea centrală pe baza unei pompe de căldură. Aflăm astfel că școala dinTileagd este una din cele 10 școli la nivel național unde se testează acest sistem de încălzire. Cică în București, acest sistem funcționează cu rezultate bune. 
Cea de-a treia clădire importantă din curte este o sală de educație fizică, tipul vechi și mic de sală, de 21/25 metri pătrați, modernă, dar mică, doar pentru orele de educație fizică, construită și predată în 2008...
 „În trei ani s-a făcut cât nu s-a reușit în 10...”
Mai departe, la drum prin satele comunei, am fost însoțiți de Pavel Roman, șef birou urbanism, fost primar 17 ani, 16 la Brusturi și un an, la Revoluție, la Tileagd.
„În Tileagd, în ultimii trei ani s-a făcut cât nu s-a reușit în 10 ani înainte. Pentru că au fost bani”, cugetă fostul primar, un om de o onestitate și o sinceritate dezarmante, un om cu vorbă bună și o căutare inteligentă, mană cerească pentru un tânăr primar fără experiență. Vorba aceea: Cine nu are înțelepți să-și cumpere. Tânărul primar din Tileagd, aflat în concediu vreo 10 zile, îi are alături pe domnii Filip și Roman (oameni de 20 de carate fiecare).
La Tilecuș este o școală cu clasele I-VIII construită în ’77-78, la care s-au montat recent geamuri termopan. Cabinetul de informatică l-au făurit dascălii cu forțe proprii, cu calculatoare primite de la I.S.J. Bihor. În Bălaia nu am ajuns, dar ni s-a spus că și aici clădirea a fost reabilitată, cu uși și geamuri termopan, și un gard nou, cu fundație de beton. La Călătani, școala (cu clasele I-IV) și grădinița funcționează în aceeași clădire, situată în afara localității, la intrarea în sat, fiind la egală distanță de extremitățile din stânga și dreapta localității. Clădirea este nouă, modernă și pusă la punct după cum ne asigură șeful de la urbanism. Fiind încuiate, le-am admirat doar din stradă. În Poșoloaca, clădirea școlii (și grădiniței) este revendicată de Biserica Reformată, situată în imediata vecinătate. „Comuniștii au luat-o în 1949, dar nu este retrocedată, cum s-a întâmplat cu cea din Uileacu de Criș, care a fost retrocedată și unde suntem chiriași”, după cum aveam să aflăm de la viceprimarul Iosif Filip.
Așadar, la școlile și grădinițele din Tileagd mai e mult de lucru, iar ritmul nu este cel dorit! (Ovidiu DAN)
P.S. Pentru mai multe poze, accesați Galeria foto: Vine toamna, iar la Tileagd e încă mult de lucru!

Trimite email

Pentru mai multe poze click aici

marţi, 11 august 2020