Menu

Arhiva

Din:

Pana in:

Stiri

Ce aflăm de la Edupedu, care publică știri la zi despre educație...
28 februarie 2025

Pregătire gratuită pentru Bacalaureat 2025 la toate disciplinele și platformă cu materiale și resurse didactice pentru elevii din toată țara, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara, UVT. Prima sesiune are loc sâmbătă, 1 martie
Universitatea de Vest din Timișoara, UVT, începe sâmbătă, 1 martie, ediția din acest an a programului de pregătire pentru examenul de Bacalaureat 2025, la toate cele 14 discipline, pentru elevii din întreaga țară. Sesiunile se vor desfășura săptămânal, sâmbăta, în format online, până în data de 7 iunie 2025 și participarea este gratuită.
Exemple de materiale oferite pe platforma bac.uvt.ro:
Pregătire pentru Bacalaureat 2025. Scrierea cu unu, cu doi sau cu trei de „i” / Explicații pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Textul argumentativ pentru Bacalaureat 2025. Structură, conectori – explicații și model de rezolvare pentru elevii de liceu, oferite de Universitatea de Vest din Timișoara
Sesiunile de pregătire se organizează pentru toate cele 14 discipline pentru care elevii urmează să susțină probe scrise:
Disciplina aferentă probei 1: limba și literatura română;
Disciplinele aferente probei 2: matematică nivel M1 și M2, istorie;
Disciplinele aferente probei 3: biologie, chimie, economie, filosofie, fizică, geografie, informatică, logică, argumentare și comunicare, psihologie și sociologie.
Înscrierea pentru participarea la programul de pregătire se realizează prin completarea ACESTUI FORMULAR și este gratuită, iar detaliile complete sunt disponibile aici: https://bac.uvt.ro/
Informații și orar
Orarul modulelor de pregătire, pentru fiecare zi de sâmbătă din perioada 01.03 – 07.06.2025, este următorul, fiind stabilit în așa fel încât să permită elevilor participarea la programul de pregătire pentru toate disciplinele la care urmează să susțină proba scrisă în cadrul examenului de bacalaureat:
9.00 – 10.30 – Limba și literatura română;
10.45 – 12.15 – Matematică (nivel M1 și M2) și Istorie;
12.30 – 14.00 – Biologie, Chimie, Economie, Filosofie, Fizică, Geografie, Informatică, Logică, argumentare și comunicare, Psihologie, Sociologie.
De asemenea, pe platforma bac.uvt.ro elevii din întreaga țară și pot găsi, pe lângă informații despre programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de UVT la toate disciplinele și celelalte oportunități din cadrul programului UVT pentru elevi, și materiale didactice suport realizate de cadre didactice din cadrul UVT cu conținuturile teoretice pentru fiecare disciplină de la examenul de bacalaureat și instrumente de testare, precum și lecții video (deocamdată doar pentru disciplina Limba și literatura română).
Programul de pregătire pentru examenul de bacalaureat organizat de Universitatea de Vest din Timișoara face parte din amplul program de sprijin intitulat UVT pentru elevi, care cuprinde, totodată, concursuri dedicate elevilor, webinare de dezvoltare personală, consiliere individuală în carieră și școala de vară West Summer University (WSU).
Infomații suplimentare:
Seria de webinare de dezvoltare personală dedicate elevilor, susținute de echipa Serviciului de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) din UVT va începe pe data de 12 martie 2025 cu webinarul Secretul unei vieți împlinite, urmând ca timp de 9 săptămâni, în fiecare miercuri, de la ora 15.00, să fie abordată o nouă tematică, până la momentul ulterior susținerii examenul de bacalaureat când programul se încheie cu al 2-lea webinar despre alegerea programului de studii potrivit.

Înscrierea pentru participarea la webinarele de dezvoltare personală se realizează prin completarea formularului, iar detaliile complete sunt disponibile pe site-ul universității.

UVT, prin facultățile componente, a pregătit și un număr de 26 de concursuri pentru elevi, din 16 domenii de studii, o parte dintre acestea oferind condiții speciale în procesul de admitere la UVT elevilor care obțin distincții. Regulamentele de organizare și desfășurare a concursurilor, dar și alte detalii, sunt disponibile pe site-ul universității.

Consilierea în carieră
Serviciul de de Consiliere și Sprijin pentru Studenți (SCSS) al UVT pune la dispoziția elevilor care au nevoie de suport pentru alegerea traseului educațional și profesional și sesiuni individuale de consiliere în carieră, pentru care aceștia se pot programa prin completarea formularului. O altă resursă de care elevii pot beneficia, în scopul unei mai bune orientări spre un anumit traseu educațional și profesional, este platforma YTM, un instrument de testare psiho-vocațională dezvoltat de Universitatea de Vest din Timișoara. Mai multe detalii despre serviciile de consiliere în carieră și despre platforma YTM sunt disponibile pe site-ul universității.

„Ziua Internațională a Limbii Materne”, marcată pentru a doua oară la Universitatea din Oradea

Colocviu la Biblioteca Universității din Oradea

„Ziua Internațională a Limbii Materne”, marcată pentru a doua oară la Universitatea din Oradea

Facultatea de Litere a Universității din Oradea, în parteneriat cu Casa Corpului Didactic a județului Bihor, a organizat miercuri, 26 februarie 2025, un colocviu menit să marcheze „Ziua Internațională a Limbii Materne".

Colocviul, pregătit în colaborare cu Universitatea „Eötvös Lorand" din Budapesta, Universitatea Creștină „Partium", Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Liceul Românesc „Nicolae Bălcescu" din Gyula, Fundația Fulbright, Asociația Universităților Francofone, Liceul German „Friedrich Schiller" din Oradea, Forumul Democrat al Germanilor din județul Bihor, Comunitatea Evreilor din Oradea și cu participarea unor reprezentanți ai comunității slovace și rrome, a umplut sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea.
În deschidere, a luat cuvântul rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, salutând, în limba lor maternă, pe toți cei prezenți la eveniment. Rectorul a evidențiat faptul că, de-a lungul secolelor sale de existență, învățământul academic orădean s-a desfășurat în mai multe limbi: latina, germana, maghiara sau româna. „Ne-am dori ca, la Universitatea din Oradea să diversificăm limbile de predare, pentru că suntem o universitatea europeană. Aparținem acelei zone civilizate, care cultivă toleranța și prețuiește ceea ce înseamnă valoare", a mai afirmat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău.
Moderatorul evenimentului, prof. univ. dr. habil. Florin Cioban, CCSCNCG, Universitatea din Oradea; ILR București; Universitatea E.L.T.E. din Budapesta, a remarcat că lumea sărbătorește pentru a 25-a oară „Ziua Internațională a Limbii Materne", un eveniment care, în opinia domniei sale, în orașul nostru, e sinonim „implicarea comunității și are girul liderilor acesteia". 
Decanul Facultății de Litere, conf. univ. dr. Veronica Buciuman, a preluat ideea expusă de rectorul Universității din Oradea afirmând că facultatea pe care o conduce „cultivă spiritul de toleranță, libertatea și diversitatea". Decanul Literelor orădene a subliniat că: „Limba maternă este o matrice a logicii umane, cadrul fundamental prin care organizăm lumea din jurul nostru. (...) Ne dorim să celebrăm, an de an, bogăția lingvistică a acestui colț de lume. Sper ca, la finalul acestui colocviu, să ne bucurăm fiecare de îmbogățirea propriei matrice identitare", a mai spus conf. univ. dr. Veronica Buciuman.
„Oradea și județul Bihor sunt un bun exemplu, la nivel național și internațional, pentru ceea ce înseamnă conviețuirea și colaborarea, iar acest fapt se vede și în organizarea unor astfel de  evenimente care celebrează diversitatea", a spus prof. dr. Alin Ștefănuț, inspector școlar general al I.S.J. Bihor. Șeful Inspectoratului Școlar Județean a pledat pentru ideea de a petrece „împreună un timp de calitate, dedicat întrebărilor și dialogului fructuos". 
La rândul ei, prof. dr. Maria Gurzău, directorul Liceului Românesc „Nicolae Bălcescu" din Gyula, Ungaria, s-a declarat onorată că a fost invitată să participe la „această întâlnire de suflet". Parafrazându-l pe Nichita Stănescu, prof. Maria Gurzău a spus că pentru ea „limba română este o sărbătoare de fiecare zi". După ce a vorbit despre învățământul românesc din Ungaria și despre comunitatea românilor de dincolo de graniță, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu", a mai declarat: „Pentru mine limba română este leagănul vieții, înseamnă primele cuvinte, învățate în familie: mama, tata, mulțumesc și rugăciunea «Îngerașul», satul natal, basmele și poveștile bunicului, un univers deosebit".
Evenimentul de deschidere a fost urmat de o masă rotundă, desfășurată sub titlul: „Lectoratul de limbă maternă în educația universitară contemporană", cu participarea Ameliei Kahlhamer, lector Fulbright de limba engleză, a lui Jeremy Lambert, lector AUF de limba franceză, Magyari Sára , lector de limba maghiară, Juraj Cigáň, lector de limba slovacă, și a prof. univ. dr. habil. Florin Cioban, lector ILR de limba română.
La Salonul literar-muzical datorat evenimentului, „Limbile materne care ne definesc", au prezentat din creația lor scriitorii: Ana Radici - limba română, Bökös Borbála - limba maghiară, Timotej Vanko - limba slovacă. S-a cântat în: germană, ebraică și rromani cu: Corul Liceului German Friedrich Schiller din Oradea, Alexandrina Chelu Schorr și Florian Chelu Madeva, și taraful Adi Miescu. (B.C.)

Trimite email
joi, 1 mai 2025, 14:21:56 Ora de vară a Europei de Est